Yapay zeka, eski C kodlarını Rust'a dönüştürecek

ABD Savunma Bakanlığı, eski C kodu ile üretilmiş yazılımları otomatik olarak Rust'a dönüştürmeyi öneriyor; tabii ki yapay zekanın da yardımıyla...

Yapay zeka, eski C kodlarını Rust'a dönüştürecek

ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), programatik bir kod dönüştürme aracı olan TRACTOR ile eski C diliyle yazılmış sayısız sistemi Rust gibi modern dillere çevirmenin yolunu arıyor.

TRACTOR'un açılımı TRanslating All C TO Rust. Bu, eski C kodunun Rust'a dönüştürülmesini otomatikleştirecek yapay zeka araçları geliştirmeyi amaçlayan bir DARPA projesi. DARPA'nın amacı, eski C yazılımlarının bellek modüllerinde sebep olduğu güvenlik açıklarını gidermek.

TRACTOR'un DARPA program yöneticisi Dan Wallach yaptığı açıklamada, internetteki yapay zeka servislerinden birine gidip C kodunu vererek bunu Rust'a çevirmelerini istemenin ilk akla gelen çözüm olduğunu ama kompleks projelerde bu çözümün geçerli olmadığını vurguluyor.

Son birkaç yıldır Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri bellek güvenliği hatalarının yol açtığı sorunların çözümü için C ve C++ dışında, manuel bellek yönetimi gerektirmeyen dillerin kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Özel sektörün bu çabaları, çok sayıda eski koda ev sahipliği yapan kamu sektörünün de dikkatini çekti. Bu nedenle Beyaz Saray ile ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) başta Rust olmak üzere C#, Go, Java, Python ve Swift gibi güvenli bellek yönetimi sunan programlama dillerinin kullanımını teşvik etmeye başladı.

TRACTOR projesi için adaylar aranıyor

DARPA, TRACTOR projesi için teklif sunmayı planlayan şirketler için 26 Ağustos 2024 tarihinde şahsen veya uzaktan katılabilecekleri bir etkinlik düzenleyecek. Ancak adayların 19 Ağustos'a kadar kayıt yaptırmaları gerekiyor.

ABD bu projeyi gerçekleştirebilirse, bellek güvenlik açıkları nedeniyle sık sık Rus, Çin ve Kuzey Kore hacker'larının kurbanı olan ABD kamu kurumlarında siber güvenlik derecesinin üst seviyeye çıkması bekleniyor.