Yapay zeka artık, insanların kullandığı gibi bilgisayar da kullanabiliyor

Open AI'nin en büyük rakipleri arasında bulunan Anthropic'in Claude yapay zekası, artık bilgisayarınızı bağımsız olarak kontrol edebiliyor.

Yapay zeka artık, insanlar gibi bilgisayar da kullanabiliyor

Anthropic, Claude 3.5 Sonnet AI modeli için heyecan verici bir güncelleme yayınladı. Şirket, bu güncellemenin bir parçası olarak genel beta sürümünde "bilgisayar kullanımını” başlatıyor. Claude, bu yeni özellik sayesinde artık bir kişinin ekrana bakarak yapacağı şekilde “bilgisayar arayüzlerini algılayıp onlarla etkileşime girebiliyor.

Şirketin açıkladığı üzere bilgisayar kullanımı, Claude’ın imleci ekranda hareket ettirme, düğmelere tıklama ve bir kullanıcıdan girdi almadan metin yazma yeteneğine sahip olmasını sağlıyor. Anthropic, özelliğin hala deneysel olduğunu ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylese de, Asana, Canva ve DoorDash gibi büyük şirketlerin “tamamlanması için düzinelerce, hatta bazen yüzlerce adım gerektiren” görevleri tamamlamak için bilgisayar kullanımını zaten kullandığını belirtiyor.

Şirket, bilgisayar kullanım modelinin geliştirilmesiyle ilgili yayınladığı bir blog yazısında, yapay zekaların doğrudan bizim gibi bilgisayar yazılımlarıyla etkileşime girmesine izin vermenin “mevcut nesil yapay zeka asistanları için mümkün olmayan çok çeşitli uygulamaların kilidini açacağını” belirtiyor.

Anthropic, bu özellik sayesinde yapay zekanın oldukça etkileyici yetenekler kazandığını söylüyor: “Şu anda Claude, bilgisayarları bir insanın yaptığı şekilde, yani ekrana bakıp buna yanıt olarak eylemlerde bulunarak kullanan modeller için son teknoloji ürünüdür. Geliştiricilerin modellerin bilgisayar kullanmasını sağlama girişimlerini test etmek için oluşturulan bir değerlendirmede, OSWorld’de Claude şu anda %14,9 alıyor. Bu, insan seviyesindeki beceriye (genellikle %70-75’tir) yaklaşamıyor olsa da, aynı kategorideki bir sonraki en iyi AI modelinin elde ettiği %7,7’den çok daha yüksek.