Yandex, Dil Modelinin En Son Sürümü YandexGPT 2'yi Tanıttı

YandexGPT 2 tanıtıldı. Daha üretken ve kaliteli cevaplarla, kullanıcı istemlerini analiz etme yeteneğiyle Rusya'da kullanıma girdi. Dil modeli, ilk versiyona göre %67 daha iyi yanıtlama oranları sunuyor.

Yandex, YandexGPT 2'yi Tanıttı

Yandex, YandexGPT 2'nin tanıtımını gerçekleştirdi. Modelin yeni sürümü, Mayıs 2023'te piyasaya sürülen ilk versiyona göre daha fazla üretkenlik gösterebiliyor ve cevaplarının kalitesi de önemli ölçüde artırılmış. YandexGPT 2 şu anda Rusya'da kullanıma açık.

YandexGPT 2, cevapları farklı kitlelere uyarlayabilme kapasitesine sahip olmakla birlikte farklı stil ve üsluplarda yeniden yazım yapabiliyor. Örnek olarak, oldukça karmaşık bir terimi bir çocuğun anlayabileceği şekilde basit bir şekilde açıklayabiliyor veya bir şirket çalışanlarına gönderilmek üzere şirket kurallarını içeren bir e-posta yazabiliyor. YandexGPT 2, bin karaktere kadar metinler içeren kullanıcı istemlerini analiz edebiliyor, soruları cevaplayabiliyor ve bilgileri yapılandırabiliyor.

YandexGPT 2'nin yanıtlama kapasitesinde bir değerlendirme yapabilmek için modelin her iki sürümünün de aynı istemlere yanıt vermesi sağlanmış. Ayrıca Yandex yapay zeka eğitmenleri, sonuçları doğruluk, bütünlük, dil bilgisi, yazı üslubu ve daha fazlası da dahil olmak üzere bir dizi faktörle karşılaştırmış. Buna göre, YandexGPT 2'nin senaryoların %67'sinde daha iyi yanıt verdiği saptanıyor.

YandexGPT 2'nin bir önceki sürüme göre artan yanıtlama oranları ise şöyle:

  • Metin üretme — yüzde 69
  • Metin özetleme ve analiz etme — yüzde 68
  • Fikir üretme— yüzde 66
  • Belirli bir kişi veya kitleye göre yazı üslubunu ayarlama— yüzde 62
  • Gerçek kaynak kullanımı — yüzde 62

Yandex ekibi, YandexGPT 2'yi oluşturmak için model parametrelerinin sayısını artırdığını ve eğitim sürecini iyileştirdiğini ve veri setini yeni istem örnekleriyle ve sentetik verilerle desteklediğini iddia ediyor.

YandexGPT 2 Rusya'da akıllı asistan Alice'i destekleyen cihaz ve hizmetlerin kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor.