Yanardağ patlamasını bekleyen ülke: Evlere sadece 5 dakika giriş izni veriliyor

İzlanda'da yanardağ uyarısı: Her an patlaması beklenen yanardağın etki alanındaki bölge boşaltıldı, sakinlere eşyalarını almaları için sadece beş dakikalığına izin verildi.

Yanardağ patlamasını bekleyen ülke: Evlere sadece 5 dakika giriş izni veriliyor

İzlanda'nın Grindavik kasabası yakınlarındaki bir yanardağın patlayabileceği korkusuyla kasaba sakinleri tahliye edildi. Tahliye, bilim insanları yerin yaklaşık 5 kilometre altındaki magma birikimini izlerken bölgenin iki haftadan uzun bir süre boyunca her gün yüzlerce küçük depremle sarsılmasının ardından geldi.

Önümüzdeki günlerde ya da haftalarda patlaması beklenen bir yanardağa yakın küçük bir İzlanda kasabasının sakinlerine, değerli eşyalarını toplamak üzere evlerine dönmeleri için sadece beş dakika süre verildi. Grindavik, uzmanların son sismik faaliyetlerin bir patlamanın yakın olduğunu gösterdiğine dair uyarılarının ardından Cumartesi günü boşaltılmıştı. 3.400 nüfuslu kasaba Reykjanes Yarımadası'nda, başkent Reykjavik'in yaklaşık 50 kilometre güneybatısında yer alıyor.

Yetkililer, kasaba sakinlerinin sadece gündüz saatlerinde kasabada bulunmalarına izin verildiği konusunda uyardı ve hane başına sadece bir kişinin geri dönmesine izin verildiğini söyledi. Polis ayrıca geri dönenlerin sadece evcil hayvan, ilaç, pasaport ve önemli belgeler gibi önemli eşyalarını almaları konusunda ısrarcı görünüyordu.

Bölge sakinleri, tahliye sırasında araç kuyrukları oluşturdu.Brynjar Gunnarsson

Meteoroloji Ofisi’nden gelen uyarı "bu aşamada magmanın yüzeye ulaşıp ulaşmayacağını ve nereye ulaşabileceğini tam olarak belirlemek mümkün değil" şeklindeydi. Kasaba sakinlerinden Solveig Thorbergsdottir ise, "eve girdiğinizde kafanız çok karışıyor. Sadece beş dakikanız var ama ben 15 dakikaya uzattım ve etrafta gördüklerimi kaydettim. Torunların fotoğrafları. Gençliğime ait fotoğraflar. En güzel kıyafetlerim, gelinliğim" açıklamasını yaptı.

Sakinlere, çok uzun süre kalmamalarını sağlamak için polis memurları eşlik etti. Görevli polis memuru Olafur Orvar Olafssonimdiye kadar kimse şikayet etmedi " diyerek sakinlerin durumu olgunlukla karşıladığını söyledi.

Patlama endişesi 4.8 büyüklüğünde depremle birlikte arttı

Olası bir patlamaya ilişkin endişeler Perşembe günü erken saatlerde 4.8 büyüklüğünde bir depremin bölgeyi vurması ve uluslararası üne sahip Blue Lagoon jeotermal tesisinin geçici olarak kapanmak zorunda kalmasıyla arttı. Jeoloji profesörü Pall Einarrson, İzlanda'nın RUV kanalına yaptığı açıklamada, sismik hareketliliğin Grindavik'in kuzeyinde 2.000 yıllık krater ağının bulunduğu bir bölgede başladığını söyledi ve magma koridorunun yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda olduğunu ve yayıldığını bildirdi: "En büyük depremler burada, bu eski kraterler dizisinin altında meydana geldi, ancak o zamandan beri magma koridoru uzuyor, Grindavík'teki kentsel alanın altına girdi ve daha da ileriye ve denize doğru gidiyor."

Yetkililer, volkanik patlama riskinin giderek arttığını söylüyor ve havacılık alarmını turuncuya yükselttiler. Volkanik patlamalar havacılık için ciddi bir tehlike oluşturuyor çünkü atmosfere yüksek oranda aşındırıcı kül püskürterek jet motorlarının arızalanmasına, uçuş kontrol sistemlerinin zarar görmesine ve görüş mesafesinin azalmasına neden olabiliyorlar.

İzlanda'da 2010 yılında meydana gelen büyük bir patlama, Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki hava yolculuğunda geniş çaplı aksamalara yol açmış ve 100,000'den fazla uçuşun iptal edilmesiyle havayolu şirketlerine tahmini olarak 2.81 milyar Euro'ya mal olmuştu.