"Yalan söylüyorlar" savunması

Adı intihar fabrikasına çıkan Foxconn, hakkındaki iddialara cevap vermekte gecikmedi...

"Yalan söylüyorlar" savunması

Sizlere intihar fabrikası olarak anılan, dev elektronik şirketlere parça üreten Foxconn'la ilgili internete sızmış ve büyük yankı uyandırmış bir raporun varlığından bahsetmiştik. Bu rapora Foxconn'dan cevap tabii ki gecikmedi.

"Foxconn kesinlikle kusursuz değil, ama işçilerimizin sorumluluğunu alıyor ve kendimizi Çin'de bulunan 937 bin işçimize güvenli ve olumlu bir çalışma alanı sağlamaya adıyoruz" diyen Foxconn, rapordaki iddialara da cevap veriyor.

İlk önce zam konusuna değinen Foxconn, söz verilen ancak yapılmadığı iddia edilen yüzde 30 zammın, Ekim ayı maaşlarına yansıyacağını belirtiyor. İkinci iddia ise mesai saatleri dışında çalışmalar yönelik, raporda stajyerlerin günde 8 saatten fazla çalıştırıldığı iddia ediliyordu. Foxconn'un cevabına göre mesai saatleri dışındaki tüm çalışmalar isteğe bağlı yapılabiliyor ve Çin hükümeti buna izin veriyor. Firmaya göre ayrıca hafta içi fazla mesai yapanlar normal maaşlarının 1.5 katını, haftasonu yapanlar 2 katını, ulusal bayramlarda yapanlarsa 3 katını alıyor.

Diğer iddialara da cevap verdi...

Diğer iddialara da cevap verdi...
Birinin sözüne karşılık diğerininki...

Rapordaki diğer bir iddiaya göre, stajyer olarak çalışan öğrencilere herhangi bir sosyal hak tanınmıyor ve tıbbi yükümlülükler karşılanmıyordu. Foxconn ise bunun tam tersini iddia ediyor; okulların zaten sigorta yaptığını söyleyen Foxconn bununla beraber stajyerlik dönemi içinde yemek, kaza, yerleşim gibi sorunların hepsinde stajyerlere yardım ediyor.

Son ve Foxconn hakkında en çok konuşulan konu ise çalışanların güvenliği. İddiaya göre standartların pek bir altında olan iş güvenliği, işçileri oldukça zor durumda bırakıyor. Foxconn, bu durumda da, iş güvenliğinin ve ortamının ülkenin yasalarına ve standartlarına uyduğunu söylüyor.

Okuyucu Yorumları