Yakaladığı son kareyi gönderdi, uzayda ölümü beklemeye başladı

NASA'nın uzaydaki Gezegen Savunma Teleskobu, yakaladığı son kareyi de gezegenimize gönderdiği ve resmi olarak emekli oldu. Teleskop için sırada, atmosfere girip yok olmak var...

Yakaladığı son kareyi gönderdi, uzayda ölümü beklemeye başladı

NASA’nın gezegen savunma teleskobu, Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini (NEOWISE), Dünya’ya yönelik potansiyel tehditleri aramak ve izlemek için 10 yıl süren çalışmalarını sonlandırarak, çektiği son görüntüyü Dünya’ya gönderdi.

NEOWISE, tüm gökyüzünü kızılötesi olarak taramak üzere fırlatıldığı Aralık 2009’da sadece WISE olarak görevine başladı. Gökyüzünü daha önce mümkün olmayan bir hassasiyetle tarayarak bu görevi yedi ayda tamamladı. Ne yazık ki, uzay aracından gelen ısının kızılötesi gözlemlere müdahale etmesini engelleyen soğutucu birkaç ay sonra tükendi. Ancak uzay aracı hala çalışır durumdaydı ve teleskop artık en zayıf kızılötesi nesneleri bile göremese de, Güneş Sisteminin merkezine doğru ilerledikçe Güneş’in radyasyonu tarafından ısıtılan asteroitler ve kuyruklu yıldızlar tarafından yayılan güçlü kızılötesi sinyalleri gözlemleyebilecek kapasitedeydi.

NEOWISE'in Dünya'ya gönderdiği 26,886,704'üncü ve son karesi

NEOWISE, asteroitleri ve kuyruklu yıldızları araştırmak için bir kez daha uyandırıldı. Yeni görevinin başladığı 2013 yılından bu yana Güneş Sistemi’ndeki 44.000’den fazla nesnenin 1,45 milyon kızılötesi ölçümünü gerçekleştirdi. İzlediği 3.000’den fazla Dünya’ya yakın nesneden etkileyici bir şekilde 215’i ilk olarak NEOWISE tarafından tespit edildi.

NASA Genel Merkezindeki Bilim Misyon Direktörlüğü yönetici yardımcısı Nicola Fox, yaptığı açıklamada “NEOWISE misyonu, Dünya üzerinde bizim için tehlikeli olabilecek asteroitleri ve kuyruklu yıldızları takip ederek evrendeki yerimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olduğu için olağanüstü bir başarı hikayesi oldu” dedi ve ekledi: “Bu cesur görevin sona ermesini görmek bizi üzse de, yeni nesil gezegen savunma teleskobunun temelini atarak yol açtığı gelecekteki bilimsel keşifler için heyecan duyuyoruz.

Hala NEOWISE’ın inceleyebileceği asteroitler ve kuyruklu yıldızlar varken görevinin sona erdirilmesi için, Güneş’in 11 yıllık döngüsünün zirvesine yaklaşmasını suçlayabilirsiniz. Artık Güneş aktivitesi artarken, kendisini uzun bir süre daha yörüngede tutacak yakıtı bulunmayan NEOWISE yavaş bir şekilde Dünya’ya doğru ilerlemeye başlıyor. NEOWISE’ın sahip olduğu son itici güç, yanması için yeterli süre boyunca yörüngede kalması için kullanılacak. Uzay aracının 2024’ün sonlarında Dünya’nın atmosferinde yanması bekleniyor. Görevi devam ettirecek NEO Surveyor’ın ise 2027’den sonra fırlatılması planlanıyor.