XP'li sistem faturası üçe katlandı

XP yüklü bir sistem isteyenler için zam: Vista yerine XP istemenin maliyeti ne kadara çıktı?

XP değer kazandı!

25 Ekim 2001 tarihinde resmi olarak ilk sürümü yayınlanan Windows XP, o günden bu yana hızla yaygınlaşarak milyonlarca kullanıcının ortak bir işletim sistemi olmayı başardı. Ardından Microsoft, Windows Vista'yla kullanıcıların karşısına çıksa da, Windows XP kullanıcılarının büyük bir bölümünü yeni işletim sistemine terfi ettirmeyi başaramadı.

Windows XP her ne kadar artık satılmıyor olsa da, Vista Ultimate ve Business ile gelen sistemleri satın alanlar, dilerlerse önyüklü işletim sistemi olarak XP'yi de tercih edebiliyor. Tabi Vista DVD'si ve önyüklü gelen XP'ye bir arada sahip olmak için küçük bir ödeme yapmak da gerekiyor.

Ancak bu küçük ödeme son gelen haberlere göre biraz "büyüdü". Dell, 5 ay önce XP yüklü Inspiron laptop ve masaüstü sistemlerin satışını durdurmuştu. Ancak şirket, Vista Ultimate ve Business ile gelen bazı modelleri için XP'ye "downgrade" imkanı sunmaya devam etti. Geçtiğimiz Haziran ayında bu seçeneğin fiyatı 50 Dolar olarak belirlenmişti.

XP istemenin yeni faturası ne kadar?

XP istemenin yeni faturası ne kadar?

Ancak şimdi karşımızda yine downgrade hakkından yararlanan yeni Inspiron laptop ve masaüstü sistemler var. Artık kullanıcılar Inspiron serisini XP önyüklü olarak satın alabilecek. Fakat Dell, aradan geçen 6 ayda "XP vergisi"ne zam yapmış durumda. Vista ile birlikte XP'yi önyüklü olarak almak isteyenler, artık 50 Dolar yerine 150 Doları gözden çıkartmak zorunda.

Web araştırma şirketi Net Applications'a göre 2008 yılında Windows XP'nin kullanım oranı %10'luk bir düşüş yaşamış olsa da, pazarın geneline bakıldığında Windows XP'nin halen %66'lık bir pazar payına sahip olduğu görülüyor.

CHIP Online yorumu:
Görünen o ki, Windows XP'ye talep kolay kolay azalmayacak. Üzerinden 7 yıl zaman geçmesine ve Vista'yla rekabet etmek zorunda kalan bir işletim sisteminin değeri bugün bile artıyorsa, o işletim sistemini kullanıcıların gönlünden kazımak çok da kolay bir iş olmasa gerek...

Okuyucu Yorumları