X'e erişim yasaklandı, rakibi uçuşa geçti

Brezilya'nın X'e erişimi yasaklaması, önemli rakiplerinden biri için büyük bir fırsat kapısı açtı: Yapılan açıklamaya göre Bluesky, çok kısa bir sürede iki milyon yeni kullanıcı kazandı.

X'e erişim yasaklandı, rakibi uçuşa geçti

Bluesky, kendi sosyal ağında yaptığı bir paylaşımda, son bir haftada iki milyon yeni kullanıcı kazandığını açıkladı. Toplamda yaklaşık 8,4 milyon kullanıcısı olan platform için bunun çok kısa bir sürede muazzam bir büyüme olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Aynı paylaşımda duyurunun Portekizce çevirisi de bulunuyordu. Muhtemelen bunun sebebi, katılan yeni kullanıcıların büyük bir kısmının Brezilya’dan gelmesiydi.

Kısa bir süre önce Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, X platformunun yanlış bilgi yaymakla suçlanan belirli hesapları yasaklamayı reddetmesinin ardından ülkenin internet servis sağlayıcılarına X’i engellemelerini emretti.

Ayrıca Moraes, Apple ve Google’dan X’i uygulama mağazalarından kaldırmalarını istedi ve web sitesine erişmek için VPN kullanan kişilerin 50.000 R$ (8.900 dolar) para cezasına çarptırılmasını emretti. BBC’nin bildirdiğine göre, Brezilya Yüksek Mahkemesi, yargıçların oybirliğiyle karar lehine oy kullanmalarının ardından X’e uygulanan yasağı onayladı. X’in sahibi Elon Musk, Moraes’i siyasi amaçlarla demokrasiyi yok etmekle suçladı. Ayrıca platform, “Alexandre Files” adlı yeni bir profil oluşturdu ve bunun “Alexandre de Moraes tarafından işlenen Brezilya yasalarının suistimallerine” ışık tutacağını söyledi.

X’e Brezilya’dan erişilmesi yasaklandıktan sonra, ülkedeki kullanıcılar yeni platformlara geçiş yapmaya başladı. Bluesky, Ağustos ayının son günlerinde günlük beğeni ve yayın sayısında ve benzersiz takipçi sayısında büyük bir artış yaşadı. Platform henüz Twitter kadar gelişmiş olmasa da, kısa bir süre önce yaptığı duyuruyla, bir sonraki büyük uygulama güncellenmesinin video özelliklerine sahip olacağını bildirdi. Kazanılan kullanıcıların platformda duracakları süreyi mümkün olduğunca arttırmak için yakın gelecekte bu tür daha fazla güncellemenin yapılacağı tahmin edilebilir.

Bluesky'ın macerası

Bluesky, daha önce Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey tarafından finanse edilen ve 2019’da kurulan merkezi olmayan bir sosyal ağ. Platform, yalnızca davetiye usulü çalışan bir sosyal ağ olarak başlatıldı, ancak sonunda bu yılın başlarında herkese açıldı. Ayrıca, doğrudan mesajlaşma (DM) da dahil olmak üzere X’ten ayrılmak isteyen çoğu kullanıcının arayacağı yeni özellikleri de ekledi.

DM’ler başlangıçta yalnızca iki kullanıcı arasında çalışırken, platform, gelecekte grup mesajlaşması, medya desteği ve uçtan uca şifrelemeyi kullanıma sunacağını da söyledi. Ancak Dorsey, Mayıs ayında Bluesky yönetim kurulundan ayrıldı ve daha sonra web sitesinin Twitter’ı yönetirken yaptığı “tüm hataları tekrarladığını” iddia etti.