X-ray taramasının ortaya çıkarttığı büyük keşif

Bir Bavyera köyü yakınlarındaki yaklaşık 2.000 yıllık bir kalede keşfedilen kalıntıların, engebeli arazide ilerlemek için demir çivili bir tabandan oluşan askeri Roma sandaletlere ait olduğu ortaya çıktı.

X-ray taramasının ortaya çıkarttığı büyük keşif

Arkeologlar, Almanya'daki antik bir askeri kalenin yakınlarında 2.000 yıllık bir Roma sandaleti kalıntısı buldu.

Araştırmacılar askeri tarzdaki ayakkabıyı, Bavyera eyaletindeki Oberstimm kenti yakınlarındaki bir Roma askeri kalesinin eteklerinde sivil bir yerleşimde kazı çalışmaları yaparken buldu. Bavyera Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi'nin (BLfD) tercüme edilmiş açıklamasına göre, yerleşim M.S. 60 ile 130 yılları arasında bir tarihte kurulmuş.

Araştırmacıların X-ışınları kullanarak analiz ettikleri deri ayakkabıdan geriye kalan tek şey tabanı ve bazı iyi korunmuş çiviler. X-ışınları, ayakkabının Roma lejyoner askerlerine ve yardımcılarına verilen üniformanın bir parçası olan ağır hizmet tipi, çivili bir sandalet olan Caligae olduğunu ortaya çıkardı. Söylenene göre ayakkabılar, uygun adım yürürken giyiliyordu ve çiviler çekiş gücü sağlıyordu. Ayrıca İskoçya'daki Trimontium Müzesi 'ne göre Caligae, su toplamalarına ve siper ayağı gibi durumlara karşı koruma sağlıyordu.

Üstte X-ray taraması, altta bulunan kalıntılar ve sandaletin yeniden oluşturulmuş hali.

Ancak müzeye göre, Roma ordusu M.S. birinci yüzyılın sonunda bu sandaletleri giymekten vazgeçti. Bu noktada, Romalı askerler Calcei olarak bilinen kapalı botlar giymeye başladı.

BLfD danışmanı Amira Adaileh yaptığı açıklamada, "Caligae olarak adlandırılan giysiler Roma İmparatorluğu döneminde çoğunlukla Romalı askerler tarafından giyilirdi. Bu buluntu, Romalıların Bavyera'ya beraberlerinde getirdikleri uygulamaların, yaşam tarzlarının ve giysilerin yerel halk tarafından benimsendiğini açıkça ortaya koyuyor" diyor.

Açıklamaya göre, arkeologlar yerleşim alanında sandaletlerin yanı sıra yiyecek artıkları, çanak çömlek, bir orak ve kostüm parçaları da buldu. BLfD Genel Küratörü Mathias Pfeil yaptığı açıklamada, "Oberstimm'deki ayakkabı tabanı gibi sürpriz buluntular, arkeolojik kazılar tamamlandıktan sonra bile değerli bilgilerin toplandığını tekrar tekrar ortaya koyuyor" dedi.