X ışınları ve yapay zeka, tarihi eserlerin kayıp ayrıntılarını ortaya çıkardı

Rönesansın ünlü sanatçısı Raphael'in iki eseri X ışını ile analiz edildi ve sonuçla yapay zekayla değerlendirildi. Bu yeni yöntem eserlerin kimyasal bileşimi ortaya çıkaracak ve sanat eserlerinin korunmasına yardımcı olacak.

X ışınları ve yapay zeka, tarihi eserlerin kayıp ayrıntılarını ortaya çıkardı

Bir araştırma ekibi, ünlü Rönesans sanatçısı Raphael'in iki ünlü sanat eserini X-ışınlarıyla taradı ve yapay zekayı kullanarak sanat eserlerinin kimyasal ve renk yapılarını belirledi.

Söz konusu sanat eserleri, artık yıkılmış olan Baronci Altarpiece'i gösteren God the Father ve Virgin Mary isimli resimler. Araştırma ekibi iki resmin makro X-ışını floresansı (MA-XRF) verilerini aldı. Sonra da bunları yapay zekalı bir sinir ağına aktardı. Bunun için öncesinde yapay zeka modeline görünür renklerin aralığını ve bunları oluşturan kimyasal bileşikleri elemeyi öğrettiler.

Resimlerin X-ışını verilerine uygulanan sinir ağı, Raphael'in 500 yıl önce uyguladığı kimyasal elementleri doğru bir şekilde tanımladı. Resmin hazırlık katmanlarındaki beyaz renk de kurşun bazlı bir boya olarak tespit edildi. Figürlerin ten renklerinde ise cıva bazlı bir pigment olan kırmızı vermilyon kullanılmıştı.

Tarihi eserler modern boyalarla restore edilemez

Gelecekte, bu tür çalışmalar paha biçilmez sanat eserleri için koruma stratejileri oluştururken çok değerli bilgiler de sağlayabilir. Zira bir eseri restore ederken, orijinal boya ile uyumsuz kimyasal yapıya sahip başka bir boya kullanmak, bu kimyasalların reaksiyona girmesine ve eserin geri dönüşü zor hasarlar almasına da sebep olabilir. Yüzlerce yıl önce, bakır, cıva, kurşun, potasyum gibi elementler kullanılarak oluşturulan boyaların üzerine günümüzün modern boyalarını sürmek çok büyük bir felakete yol açabilir. Yapay zeka artık bu tür riskleri ortadan kaldırmak için önemli eserleri milim milim inceleyecek ve restoratörleri uyaracak.