WP8'de görmek istediğimiz 20 özellik!

Windows Phone 7'de eksikliği hissedilen, yeni sürümde mutlaka görmek istediğimiz 20 özellik burada.

Windows Phone 8 nasıl olmalı?

En iyi elektronik aletler bile bazı ufak sorunlara sahipler. Bu elektronik alet bir cep telefonu ise sorunlar çok daha can sıkıcı bir hale gelebiliyor.

Telefonda bulunan ufak bir hata, acilen göndermeniz gereken bir mesajın gecikmesine, toplantıya geç kalmanıza yol açabilir veya GPS özelliğinde bulunan bir sorun yolunuzu kaybetmenize neden olabilir.

Mobil işletim sistemi Windows Phone 7'nin Android ve iOS'a göre hangi yenilikleri getirdiği bazı tartışmalara yol açsa da, şüphesiz kullanım kolaylığı ve tasarımı ile akıllı telefon dünyasını hareketlendirdi. Bununla beraber mobil işletim sistemi hiç sorunsuz değil.

Bu makalemizde bir sonraki Windows Phone sürümünde en çok görmek istediğimiz 20 özelliği sizlerle paylaşıyoruz.

Pano işlevleri ve web siteleri

Pano işlevleri ve web siteleri
Flash desteği'nin olmamasının negelişim süreci geçirmesiydi...deni WP7'nin hızlı bir

1. Kopyala ve yapıştır işlevi

Bu özelliğin modern bir akıllı telefon işletim sisteminde olmaması gerçekten şaşırtıcı. Aslında işletim sisteminin işleyişine baktığınızda kopyala/yapıştır özelliğinin neden atlandığını tahmin etmek mümkün: geliştiriciler bu özelliğin arayüzün görünüşünü bozabileceğini düşünmüş olabilir. Yine de kopyala/yapıştır özelliği sonraki sürümde mutlaka bulunmalı.

2. Flash desteği

Akıllı telefonlarda Flash'sız kalmaya artık alıştık. Tabi, bunun üstesinden gelmek için bazı yollar da var. Ama gerçek bir Flash desteği gerekli, çünkü bazı web siteleri Flash özelliklerini kapsamlı bir biçimde kullanıyor veya temeli Flash'a dayanıyor.

Yakın zamanda yapılan bir açıklamaya göre Microsoft'un Flash desteğini işletim sistemine eklemesinin nedeni, geliştirme sürecinin 18 aylık hızlı bir süreç olmasıydı.

Görev yönetimi ve uygulama denetimi

Görev yönetimi ve uygulama denetimi

3. Daha iyi çoklu görev yönetimi

Windows Phone 7, diğer akıllı telefonların da birçoğunda olduğu gibi sınırlı bir çoklu görev yönetimine sahip. Örneğin uygulamalar siz internette gezinirken bir uyarı görüntüleyebiliyor, ve uygulamanın dışına çıktığınız zaman bulunduğu durumu 'kaydetmeye' yöneliyor (Örneğin IE ile Gmail'e oturum açtığınızda, sonra bunu kapatıp yeni bir uygulama açtıktan sonra IE'ye geri döndüğünüzde Gmail'de hala oturum açmış oluyorsunuz).

Bu arka plandaki programların tam manasıyla işlenmemesi demek ve şüphesiz sınırlı bir çoklu görev yönetimi. Windows Phone 8'de örneğin bir e-postamızı okurken bir yedekleme işlemini de yapabilmek, veya bundan da iyisi uygulamaları pencerelere bölebilme işlevini görmek istiyoruz.

4. Daha kolay bir uygulama kontrolü

WP7 arayüzü resimler arasında ve internette dolaşırken akıcı olsa da uygulamalarda yetersiz kalıyor. Uygulamaları görüntülemenin tek yolu, uzun bir listeyi gözden geçirmek. Windows Phone 8'de uygulamalar için daha iyi bir kategori yönetimi fonksiyonu görmek istiyoruz.

Arayüz seçenekleri ve tethering

Arayüz seçenekleri ve tethering
'Tethering' özelliği eklenmeli

5. Daha belirgin arayüz seçenekleri

Windows Phone 7'de ne zaman sağa veya sola kaydırabileceğiniz, ne zaman 'uzun basma' özelliğini kullanabileceğinizi bilmeniz zor. Uygulamaların ek özellikleri için de aynı şey geçerli.

Örneğin, e-posta uygulaması ana ekranın alt bölümünde yeni mesaj oluşturmak ve eşitlemek için bazı simgelere sahip. Fakat resim uygulamasının hiç bir seçeneği yok gibi görünüyor (resimler ana ekranında 'uzun basarak' arka plan resmini seçmeniz mümkün ama böyle bir işlevin var olduğunu bildiren hiçbir işaret yok).

6. Modem olarak çalışabilme (tethering)

4G ağları yaygınlaştığı takdirde bu özellik daha da önemli bir hale gelecek. Bunun yanında telefonu Wi-Fi hotspot olarak kullanabilme özelliği de gerçekten hoş olurdu.

7. YouTube uygulaması

YouTube uygulamasını Marketplace'den indirmeniz mümkün ancak bu uygulamanın telefonla beraber gelmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Arama, e-posta özellikleri ve oyunlar

Arama, e-posta özellikleri ve oyunlar
Birden fazla e-posta hesabını aynı istemci altında birleştirebilmek faydalı bir gelişme olacak

8. Genel arama özelliği

WP7 sadece Bing motorunda arama özelliğini sunuyor. Bu internette arama yapmak için yeterli fakat örneğin sadece ilk adını bildiğiniz bir kişiyi aratmanız veya uygulamalar arasında arama yapmanız mümkün olmuyor.

9. Birleşik e-posta desteği

WP7'deki e-posta istemcisi yeterli olsa da, tek bir istemci içinde birçok e-posta hesabını birleştirmenin bir yolu şu an yok.

10. Daha iyi oyunlar

MIX etkinliğinde tanıtılan The Harvest, cep telefonunda oyunlar için yapılan çalışmanın ciddiyetini gösteriyordu. Fakat yinede bazı oyunların eksikliği hissediliyor. Crackdown 2: Project Sunburst, Halo Waypoint, Limbo gibi oyunlar da eklenerek bu açık kapatılabilir.

Twitter desteği, HTML5 ve Word işlevleri

Twitter desteği, HTML5 ve Word işlevleri
HTML5 desteği gelecekte önem kazacak

11. Birinci parti uygulamalar Twitter'ı desteklemeli

Windows Phone 7, Twitter'ı görmezden gelmiş diyebiliriz. Örneğin Zune Player'dan sevdiğimiz bir şarkıyı veya fotoğraflarınız arasından istediğiniz bir tanesini Twitter hesabınıza gönderebilme, sonraki sürümde görmek istediğimiz özelliklerden.

12. HTML5 desteği

Windows Phone 7'deki Internet Explorer, IE8'in küçük ekranlar için iyileştirilmiş bir haline benziyor. HTML5 ve Silverlight desteği olmaması büyük eksiklik. HTML5 şu an çok yaygın olmasa da önemi yadsınamaz, zira bu destek daha iyi tasarlanmış web sayfaları ve daha iyi performans anlamına geliyor.

HTML5'in ileride gelebileceği konum da düşünüldüğünde bu özelliğin sonraki sürümde mutlaka bulunması gerekiyor.

13. Word'de gelişmiş düzenleme seçenekleri

Şu anki uygulamada metin biçimini değiştirmek ve metni düzenlemekten başka bir seçeneğe sahip değiliz. Windows Phone 8'in daha güçlü bir kelime işlemci ile tablo işlemci özelliklerine sahip olmasını bekliyoruz.

PowerPoint desteği, 4G ve giriş ekranı

PowerPoint desteği, 4G ve giriş ekranı
Şu an PowerPoint slaytlarını sadece görüntüleyebiliyoruz

14. PowerPoint desteği

Slayt gösterilerini akıllı telefonlarda görüntülemek zaten mümkün. Fakat yeni slaytlar oluşturmak şu an mümkün değil. Windows Phone 8'e eklenecek bir slayt oluşturabilme, slaytlara resim ve sesler ekleyebilme ve hatta internete gönderebilme özellikleri faydalı olabilir.

15. 4G için daha iyi yazılımsal destek

Windows Phone 7 işletim sistemi, 3G ağlarına göre tasarlanmış. Windows Phone 8'in 4G erişimiyle geleceğini düşünürsek, örneğin HD filmleri indirme hizmeti ve internete yedekleyebilme özelliklerinin güçlü olması gerekiyor.

16. Giriş ekranı için arka plan resmi seçebilme

WP7'de Resim uygulaması için arka plan seçmeniz mümkün, fakat giriş ve kilit ekranında kullanılan resmi değiştirmenize izin verilmiyor. Diğer akıllı telefonların neredeyse hepsinde olan bu özelliğin WP7'de desteklenmemesi şaşırtıcı.

17. Daha iyi kurumsal destek

Windows Phone 8'de kurumsal desteğin de daha iyi olmasını bekliyoruz. Örneğin telefona şirket yazılımlarına erişebilen uzaktan kontrol uygulamalarının yüklenebilmesi gibi.

Sosyal ağ kişileri, yedekleme ve şifreleme

Sosyal ağ kişileri, yedekleme ve şifreleme
Hangi kişinin hangi sosyal ağa ait olduğunu ayırt etmek şu an biraz zor

18. Kişileri ayırabilme özelliği

Sosyal ağlar için eklenen birleştirme özelliği oldukça faydalı. Fakat Facebook ve Live Mail için ayrı kategoriler olmadığından kişileri ayırt etmek sorun oluşturabiliyor. Bir Twitter hesabı eklemenize de izin verilmiyor.

19. Entegre yedekleme özelliği

Microsoft'un Windows Mobile 6.5'e eklediği en önemli şeylerden biri kişilerinizi ve medya dosyalarızı yedeklemenizi sağlayan bir uygulamaydı. Bu uygulamanın Windows Phone 8'e entegre edilmesi, onu bir numaralı medya ve belge depolama aracımız haline getirebilir.

20. Daha iyi entegre şifreleme

Telefonlar, iyi bir şifrelemenin gerektirdiği yüksek işlemci gücüne sahip olmasa da kişiler ve belgeler için bu özellik faydalı olabilir.

Şifrelenmiş yedekler oluşturup onlara internetten erişebilmek de, Windows Phone 8'de görmek istediğimiz özelliklerden.

Okuyucu Yorumları