Web tasarım rehberi - İçindekiler
Özgür ansiklopedi Wikipedia'ya göre "weblog" terimi ilk defa 1997'de John Barger tarafından kullanılmıştır. Mayıs 1999'da Peter Merholz ise bu terimi şaka amaçlı olarak "we blog" (blog yazıyoruz) şeklinde web sitesinde kullanmıştır. Kısa süre sonra, Blogger'ın (www.blogger.com) yaratıcısı Pyra Labs adlı firma, "blog" sözcüğünü hem bir isim hem de fiil olarak kullanmaya başlamıştır. İngilizcede isim olan blog "web günlüğü" anlamına gelirken, fiil olan blog sözcüğü de "blog yazmak", "blog'lamak" anlamına gelir. Pyra Labs, blog sözcüğünden "blogger" (blog'cu, blog yazan kişi) sözcüğünü türetmiş ve bu ismi o zamanlar yeni servisleri olan Blogger.com'un ismi olarak kullanmıştır.
Blog'lama teknolojisinin ilk örneklerinden olan Blogger 1999'da kurulmuş olmasına rağmen ondan önce de insanlar blog tutuyordu. 1994'te Swarthmore Üniversitesi'nde öğrenciyken blog'lamaya başlayan Justin Hall tarihin ilk blog'cularından biri olarak kabul edilir. İlk blog'lar manuel olarak elle güncellenen web siteleri veya web sitelerinin parçalarıydı. Ancak Blogger gibi otomatik blog'lama araçlarının gelişmesiyle birlikte blog'lama işi teknik bilgi birikimi gereksinimini daha aza indirmiş ve böylece blog'lama teknolojisi daha geniş kitlelere ulaşabilmiştir.
Günümüzde tipik blog'lama işlemi, tarayıcı tabanlı bir yazılım kullanılarak blog yazılarının yazılması olarak kabul edilir ve bunun aksi, yani blog'ların elle güncellenmesi hemen hemen hiç düşünülemez. Blog'lar üçüncü parti hazır barındırma servislerinde barındırılabileceği gibi kişiler kendi web hosting alanlarına kuracağı blog yazılımları aracılığıyla da yayımlanabilirler.
2003 yılında hayata gözlerini açan WordPress de o zamanlar az bulunan blog script'lerinden biriydi. WordPress, 2003 yılında parmaklarınızla sayabileceğiniz kadar insan tarafından kullanılan çok küçük bir kod parçası olarak hayatına başlamıştır. Bugünse WordPress hayret uyandırıcı bir biçimde, dünyanın en çok kullanılan blog'lama aracı olarak milyonlarca sitede, her gün on milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır.
WordPress'in ortaya çıkışı
WordPress, b2/cafelog adlı blog'lama yazılımının resmi halefidir. b2/cafelog'un 2003 yılında 2000 kadar sitede kullanıldığı tahmin ediliyor. WordPress, 2003 yılında WordPress'in yaratıcıları Matt Mullenweg ile Mike Little'ın ortak çabası sonucunda ortaya çıkmıştır. WordPress'in ilk amacı b2 yazılımını temel alan yeni bir yazılım (fork) oluşturmaktı. WordPress ismi, Mullenweg'in arkadaşı Christine Selleck tarafından önerilmiştir.
WordPress, PHP ve MySQL ile yazılmış, GPL (Genel Kamu Lisansı) ile lisanslanmış şık ve mimarisi düzgün bir kişisel yayıncılık sistemi ihtiyacından ortaya çıkmıştır. WordPress günümüzde olgun ve stabil bir ürün olarak kabul edilmektedir.
WordPress'in geliştiricileri, kullanıcı deneyimini ve web standartlarını odak noktası olarak kabul ederek piyasadaki bütün araçlardan farklı bir ürün ortaya koymayı hedeflemişlerdir.
2005 yılı WordPress için oldukça heyecan verici bir yıl oldu. Bu yıl içinde önce tema desteği sunan 1.5 sürümü yayımlandı ve 900 binin üzerinde indirme sayısına ulaştı. Ardından WordPress'in kapsama alanını genişletmek için, insanların kendi blog'larını hiçbir teknik bilgiye ve hosting satın almaya gerek kalmadan yaratabilecekleri WordPress.com servisi açıldı. Ardından WordPress ekibinin bazı kurucuları tarafından bir web geliştirme şirketi olan Automattic kuruldu.
Son olarak da WordPress 2.0 sürümü yayımlandı. 2005 yılında ayrıca, WordPress kullanımıyla ilgili Türkçe doküman ve kaynak sıkıntısını gidermek için tarihinde birkaç arkadaş tarafından WordPress Türkiye (www.wordpress-tr.com) kuruldu. Mayıs 2006'da 2.0.2 sürümüyle ilk Türkçe Word- Press paketi WordPress Türkiye tarafından kullanıcılara sunuldu ve bu tarihten sonraki tüm sürümler için Türkçe paketi hazırlandı.
WordPress Türkiye'nin kuruluşu
2004 yılında Movable Type adlı popüler blog yazılımının ücretli olması, bu yazılımın pek çok kullanıcısının WordPress'e geçmesine ve böylece WordPress'in hızla kullanıcı kitlesini büyütmesine yol açtı. Özellikle 1.5 sürümünden itibaren WordPress'in sürümleri kullanıcılar tarafından çok beğenildi ve WordPress hızla büyümeye başladı.
2006 yılında Word-Press tam 1.545.703 kez indirilirken 2007'de 3.816.965 defa indirildi. 2006'da 371 farklı eklenti 191.567 kere indirilirken 2007'deyse 1.384 eklenti toplam 2.845.884 kere indirildi, yani tam 15 kat bir büyüme sağlanmıştı! 2006 yılında San Francisco'da ilk WordPress konferansı olan WordCamp (central.wordcamp.org) düzenlendi. Günümüzde dünyanın her tarafında Word-Camp konferansları düzenlenmektedir. 2007'de WordPress düzenli bir sürüm yayımlama planını devreye soktu.
Ana (majör) sürümlerin her 3-4 ayda bir ya da yılda 3 defa yayımlanması planlandı. Bununla birlikte 2.5 sürümü çok fazla yenilik ve geliştirme içerdiği için çıkışı 3 ay gecikti. 2.9 ve 3.0 sürümlerinin de 2009 yılı içinde yayımlanması planlanmaktadır.