Windows'un meşhur mavi ekranını kim icat etti?

Bir zamanlar Windows kullanıcılarının korkulu rüyası olan ve geçtiğimiz günlerdeki Crowdstrike fiyaskosuyla yeniden gündemimize giren mavi ekran aslında nasıl ortaya çıktı, kimin fikriydi?

Windows'un meşhur mavi ekranını kim icat etti?

Temmuz ayında ortaya çıkan Crowdstrike fiyaskosuyla dünya çapında milyonlarca Windows PC kilitlendi ve mavi ekran verdi. Aslında yeni nesil PC kullanıcıları "mavi ekran" kabusunu çok hatırlamayabilir ancak bu "hata ekranı" bir zamanlar Windows kullanıcılarının kabusuydu.

Microsoft'un kurucusu ve eski CEO'su Bill Gates'in yeni geliştirdikleri Windows'u tanıttığı bir basın lansmanında bile ekranda aniden beliren mavi ekran, Microsoft tarihindeki en ünlü simgelerden biri olabilir.

Windows'un çökmesiyle beraber ortaya çıkan bu ekran Windows 10'la beraber artık kendini unutturmuştu ancak Crowdstrike ile beraber dünya onu yeniden hatırladı.

Deneyimli bir Microsoft Windows geliştiricisi olan Raymond Chen, bu hafta Microsoft'un DevBlogs sitesindeki 'The Old New Thing' köşesinde "Bazılarının inanmanızı istemesine rağmen Mavi Ölüm Ekranını kimin yazdığına dair bir gizem yok" başlıklı yeni bir blog yazısı kaleme aldı.

Mavi ekranı kim yaptı?

Chen, yazısında Windows'un mavi ekranının veya diğer ismiyle Mavi Ölüm Ekranını (BSOD) kimin yazdığı hakkındaki gizem perdesine ışık tuttu: "Her nasılsa, Microsoft'un Mavi Ölüm Ekranını çevreleyen 30 yıllık bir gizem iddiası var. İddiaya göre üç çelişkili kaynak var: Steve Ballmer, John Vert ve ben. Ama aslında ortada bir çatışma yok. Windows tarihi boyunca üç farklı mavi ekran kullanıldı ve her birinin yazarı farklı."

Böylece Chen aslında Windows kullanıcılarının travması haline gelmiş olan hata ekranından kendisinin bizzat sorumlu olduğunu kabul ederken, diğer suç ortaklarının da Steve Ballmer ve John Vert olduğunu itiraf etmiş oldu.