Windows'un 28 yıllık FAT32 "yanlışı" nihayet düzeltiliyor

Microsoft, yaklaşık otuz yıl sonra Windows'un büyük bir hatasını düzelterek, FAT32 bölüm boyutu sınırını artırmaya karar verdi. Peki bu karar standart Windows kullanıcıları için ne anlama geliyor?

Windows'un 28 yıllık FAT32 "yanlışı" nihayet düzeltiliyor

Microsoft, kısa süre önce çok eski bir "yanlışı" düzelterek, en son Windows 11 Insider Canary Preview Build’de (Önizleme Yapısı) komut satırını kullanırken maksimum FAT32 bölüm boyutu sınırını 32 GB’tan 2 TB’a çıkardı. Başlangıçta Windows NT 4.0’dan sonra kullanılmayacağını düşünülen FAT32 için bir önceki artış 28 yıl önce yapılmıştı.

FAT32 artık çoğu cihaz tarafından kullanılmıyor. Sistemi kullanan son örneklerin arasında yer alan SD kartların bile büyük çoğunluğu exFAT’e geçiş yaptı. Dolayısıyla bu değişim, insanları etkileyecek pratik bir değişiklikten ziyade, bir asır önce hayatını kaybetmiş bir suçluyu affetmek gibi, daha çok Windows meraklılarını sevindirecek bir düzeltme gibi görünüyor. Windows GUI bölümleme aracının hala 32 GB bölüm sınırını içermesi, birçok kişinin bu değişimden somut bir fayda elde etme ihtimalini daha da azaltıyor.

Emekli Microsoft sistem mühendisi Dave Plummer, “Dave’s Garage” YouTube kanalındaki 2021 tarihli bir videoda neden 32 GB bölme sınırını seçtiğini açıklamıştı. 90’ların ortalarında “yağmurlu bir Salı sabahı” bu sınırı seçtiğinde, ömrünün son derece kısa olacağını ve bir sonraki revizyonda artış göreceğini düşünüyordu: “Sınır olarak 32GB miktarını seçtim ve günüme devam ettim. Yıllar sonra SD kartlar sihirli 32 GB boyutuna ulaşana kadar bu seçimimden pişmanlık duymadım.

Plummer, Microsoft’un şirketin NTFS formatını benimsemesini teşvik etmek için 32GB sınırını dayattığı efsanesine de karşı çıkıyor. NTFS’nin zaten geniş çapta benimsendiğini ve bildiği kadarıyla Microsoft’un hiçbir zaman bunun reklamını yapmadığını veya lisanslamaktan bir kuruş bile kazanmadığını söylüyor. Bunun yerine, FAT32’nin yapay sınırının, herhangi bir kötü niyetli kurumsal stratejiyi uygulamaya koymaktan çok, özellikle küçük dosyalar söz konusu olduğunda alan israfını önlemeye yönelik olduğunu söylüyor. Plummer’ın videosu, bir gün neredeyse keyfi olarak aldığı kararın yaklaşık 30 yıl boyunca endüstriyi etkilemesi hakkında ayrıntılı bir anlatımda bulunuyor.