Windows harika bir işletim sistemi ancak bazı durumlarda ücretsiz bir alternatife yönelmek isteyebilirsiniz. Windows'tan uzaklaşmak isteyenler için macOS da pahalı bir alternatif. Peki ne yapabilirsiniz?
Ücretsiz ve açık kaynak kodlu Linux, akla ilk gelen seçenek ancak tek seçenek değil; aksine birçok ilginç seçeneğiniz var. İşte Windows'a alternatif en iyi işletim sistemleri.
1. Linux
Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Linux'un listemizin başımızda bulunması şaşırtıcı değil. Sadece PC'lerde değil Raspberry Pi'den tabletlere her yerde çalışan Linux, harika bir işletim sistemi. Windows'a iyi bir alternatif arıyorsanız, şu sıralar en popüler dağıtım olan Linux Mint ile başlayabilirsiniz.
2. Chrome OS
Chrome OS da oldukça bilinen bir alternatif. Uygun fiyatlı laptop'lardan üst seviye laptop'lara, Chromebook adlı cihazlarla gelen işletim sistemi, ücretsiz olarak indirilebiliyor ve eski donanımınıza yüklenebiliyor. Bulut bilişime odaklanan Chrome OS, web'de gezinmek, sosyal ağlara bağlanmak ve metin hazırlamak için harika bir işletim sistemi.
3. FreeBSD
FreeBSD, Unix'e benzer kökleri olsa da Berkeley Software Distribution (BSD) temelli bir işletim sistemi. FreeBSD'nin kodlarına Apple'ın macOS'undan Sony'nin PlayStation 4 işletim sistemine birçok yerde rastlamanız mümkün. Sunucular ve masaüstü PC'ler için güvenilir bir işletim sistemi olan FreeBSD, varsayılan olarak masaüstü ortamı sunmuyor. Ancak GNOME, KDE ve Xfce masaüstlerini destekliyor. FreeBSD, özellikle güvenlik ve gizlilik konusunda endişelere sahip olanlara hitap ediyor.
4. Syllable
GNU projesini ve Linux'un parçalarını temel alan Syllable, doğal bir WebKit tabanlı web tarayıcısıyla geliyor. Bu tarayıcı, modern ve akıcı bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Syllable için sunulan açık kaynak kodlu araçlar arasında Apache, Vim metin düzenleyicisi ve Python scripting var. Syllable'ın Linux kernel'ini temel alan bir sunucu sürümü de bulunuyor.
5. ReactOS
Linux ve Unix'le ilgili tüm bu işletim sistemleri sizi sıktıysa ve ücretsiz bir Windows alternatifi arıyorsanız, ReactOS aradığınız cevap olabilir. 1996'da Windows 95'i klonlamaya yönelik bir proje olarak ortaya çıkan ReactOS, iddiasına göre Windows'u kaldırıp "siz fark etmeden yerine ReactOS'u yerleştirmeyi amaçlıyor". Ancak ReactOS bir süredir Alpha sürümünde ve Adobe Reader gibi bazı araçları çalıştırsa da, çoğu uygulamayı çalıştırmıyor.
6. MorphOS ve AROS
Son sıramızda ilginç bir işletim sistemi var. MorphOS, Amiga'yı andıran bir işletim sistemi ve PowerPC gibi cihazlarda çalışıyor. Windows'lu PC'nizin PowerPC işlemciye sahip olma ihtimali yok, ancak eski iMac'iniz, Mac Mini veya Power Mac'iniz, MorphOS'u çalıştırabilir.
AROS da MorphOS'a benzer bir işletim sistemi ancak x86 sistemler için tasarlanmış. Yani PC'nizde bu işletim sistemini çalıştırabilmeniz gerekiyor. Bununla birlikte eski Amiga disklerini PC'nizde kullanmanız mümkün olmayacaktır. Bu yüzden ROM'ları kullanmanız gerekiyor. Yine de Windows için ilginç bir alternatif arıyorsanız, AROS'a bir şans verebilirsiniz.