Microsoft, her Windows işletim sistemine bir ömür biçiyor ve bu süre sonunda desteklemeyeceğini duyuruyor. Dolayısıyla artık piyasada Microsoft tarafından desteklenmeyen, güvenlik güncellemeleri almayan eski Windows işletim sistemli PC'ler çalışmaya devam ediyor. Ama bunun nasıl büyük bir risk olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Neyse ki bir YouTuber, bunu bize hatırlattı.
Eric Parker isimli bir YouTuber, Windows XP kurulu bir PC'nin nasıl bir güvenlik riskine maruz kaldığını göstermek için bir test yaptı. YouTuber, önce Windows XP yüklü bir PC ile internette dolaşmaya başladı.
Windows XP en son on yıllar önce güncelleme almıştı ve o günden beri ortaya çıkan güvenlik risklerine karşı tamamen savunmasız durumda. Windows 11 piyasaya sürüldüğünde Microsoft, TPM 2.0 ve VBS gibi bazı özelliklerin güvenlik açısından ne kadar önemli olduğunu açıklamış ve bu özellikler sayesinde bir hacker saldırısının engellendiğini de göstermişti. Ancak elbette Windows XP bu güvenlik önlemlerine sahip değil.
YouTuber güvenlik önlemleri olmayan XP ile internette birkaç dakika dolaştıktan sonra, bilgisayarına zararlı yazılımlar bulaşmıştı bile.
Üstelik bunlar, kullanıcıyı kandırmak için yasal görünmeye çalışan dosyalarla bilgisayara sızdı. Bunlardan biri Microsoft tarafından (Microsoft Corporation değil), diğeri ise Google tarafından hazırlanmış gibi görünüyordu. Ancak elbette sahte dosyalardı. Microsoft'un derlemesi de potansiyel bir kurbanı kandırmak için svchost.exe olarak adlandırılmıştı.
YouTuber bir süre gezindikten sonra bilgisayarında bir antvirüs taraması yaptı ve toplamda sekiz kötü amaçlı dosya tespit edildi. Bunlar truva atları, reklam yazılımları ve arka kapı işlevli zararlı yazılımlardı.
Anlaşıldığı üzere, Microsoft'un destek vermeyi kestiği işletim sistemleri büyük bir güvenlik riski oluşturuyor. Bu işletim sistemlerini kullanmaya devam edeceklerin, mutlaka güncel bir antivirüs yazılımını sürekli olarak çalıştırması gerekiyor. Ancak unutmamak lazım ki, antivirüs geliştiricileri de bir süre sonra desteği kesilen Windows'larla uyumlu yazılımlar geliştirmeyi bırakıyor.
Dolayısıyla, Windows üzerinde çalışmaya devam etmek için zaman içinde Windows'u güncellemek üzere bir plan geliştirmek dijital dünyanın vahşi ormanlarında hayatta kalmak için kaçınılmaz görünüyor. Elbette eskimiş donanımları Linux veya ChromeOS gibi alternatif işletim sistemleriyle çalıştırmak da bir başka çözüm olarak elimizde duruyor.