Bu hafta, Apple iPod'un ve Microsoft Windows XP'nin her ikisinin de 10. yıldönümü. Her ikisi de tüketiler üzerindeki ve teknoloji sektöründeki etkisi, başarısı nedeniyle kutlanmayı hak ediyor. Ancak iPod, mucidi Steve Jobs ile beraber tarihe geçmeyi başarmış bulunsa da Windows XP, Microsoft'u şu günlerde rahatsız ediyor. Windows XP, Microsoft'un büyük çabalarına rağmen yaşamını hala sürdürüyor.
Apple'ın kişisel müzik çalıcısı, bugün ABD'nin müzik çalıcı piyasasının yüzde 73'ünü elinde bulunduruyor. İlk çıktığı zamanlarda ise bu oran yüzde 92 idi. 23 Ekim 2001'de ortaya çıkan ilk iPod, tüketici cihazlarının unutulan kategorisi MP3 çalıcılara hayat kazandırmıştı.
Apple'ın çalıcısı, pürüzsüz tasarımı, parmak ucuyla kaydırma özelliğiyle sizi müziğin içerisine çekiyordu. Apple daha sonura bu fikri, bir çevrimiçi müzik, film ve uygulama mağazası fikri ile birleştirerek iPod Touch, iPhone ve iPad'e geçiş yaptı.
Ancak iPod fikri, ilk kez Jobs'dan gelmemişti. Tony Fadell adındaki bir girişimci ve donanım uzmanı, bir MP3 çalıcı oluşturup, Napster müzik hizmetini onunla birleştirip, bunun üzerine bir şirket kurmayı düşünmüştü. Fadell, bu fikrini tüketici elektroniği şirketlerine kabul ettirmeyi başaramadı.
Ancak Apple, Fadell'i 2001'in başlarında işe alarak PortalPlayer'ı üretmek üzere ona bir grup tasarımcı, donanım mühendisi ve programcı sağladı.
Windows XP'yi başarılı yapanlar
Windows XP'nin resmen çıkış yaptığı tarih ise 25 Ekim 2001. iPod gibi Microsoft da işletim sisteminde tüketicilere oldukça odaklıydı. Ancak Apple'ın tersine Microsoft, Windows XP'nin geliştirilmesini gizli tutmadı. Windows XP'nin önemi hakkında Microsoft ve diğerleri tarafından birçok tartışma yapılıyordu.
Windows XP'nin önemi, Windows 3.0, Windows 95, Windows 98 ve Windows ME ve Windows NT gibi Microsoft'un iki kodlu 9.x sistemlerine son noktayı koymasıydı.
Windows Vista'da yaşanan gecikmeler, Windows XP için ek üç sene daha sağladı. Bunun yanında Netbook'larında XP'ye oldukça faydası dokundu. Vista, ortalama bir netbook için oldukça fazla CPU ve belleğe ihtiyaç duyuyordu.
Tüm geçmişine rağmen, Microsoft bu emektar işletim sistemini bugün hiç sevmiyor. Microsoft, Windows XP'nin öldüğünü söylüyor ve Windows 7'ye geçmenizi istiyor. Windows 7 ise Windows XP kadar uzun bir hayata sahip olmayacak. Bunun nedeni sadece Windows 8'in kapıda olması değil, Windows 8'in ARM tabanlı tabletlerde de çalışacak olması.