Windows XP'nin verdiği dersler!

Üzerinden 3 yeni Windows ve yıllar geçti ama biz hala Windows XP'den bahsediyoruz. Peki ama neden?

Neden halen Windows XP?

Microsoft, dünyanın yıllar içerisinde ne kadar değiştiğine oldukça acı bir şekilde şahit olan firmaların başında geliyor. Pırıl pırıl görüntüsü ve güçlü özellikleriyle Vista piyasaya sürülürken büyük umutları vardı. Ancak tüketiciler ve piyasa Microsoft ile aynı şekilde düşünmedi, donanıma yatırım yapmadı ve Windows XP kullanmaya devam etti.

İşte o zamanlar, Microsoft için yeni bir dönemin kapılarını açıldı; açılmak zorunda kaldı. Microsoft'ta çalışanlar bir sonraki işletim sistemi için çalışmaya başladıklarında, durumu iyice gözden geçirdiler. Vista ile trend belirleyememişlerdi; bu durumda tüketicilerin ne istediğini öğrenmeleri ve yolu çizemedikleri yerde müşterinin önderliğini kabul etmeleri gerekiyordu. Ve öyle de oldu. Windows XP, yılların rakipsiz devine bu dersi, çok acı bir biçimde vermeyi başardı.

Özellikle pazarlama bölümü şirketin müşterileriyle toplantılar yaparak, kullanıcıların Windows XP'den sonra kullanacakları işletim sisteminden beklentilerini dinledi. Üç senelik süreçte iş yerleri, Microsoft işletim sistemi kullanmak ve güçlü teknik destekten yararlanmak; ancak ekonomik şartların getirdiği tasarruf zorunluluğu sebebiyle ellerindeki donanımı kullanmaya devam etmek istiyordu.

Küçük, orta ya da büyük, her boyutta iş yeriyle yapılan görüşmelerden doğan sonuçlar kendisini Windows 7'de gösterdi.

Netbooklar çıktığında Microsoft ne yaptı?

Netbooklar çıktığında Microsoft ne yaptı?
Donanımcılar krizden çıkışı netbook'ta buldu

Microsoft iş yerleriyle bunları konuşurken, donanım üreticileri de durmadı ve benzer bir şekilde duruma uygun çözüm yöntemleri geliştirmeye çalıştı. Donanım üreticilerinin vardığı kanı da kendisini daha verimli, daha ekonomik sistemler olarak gösterdi. Düşük enerji tüketimi, daha iyi yazılım sürücüleriyle ve gömülü yazılımlarla az donanım gücüyle yüksek performans, hafiflik, taşınabilirlik gibi özellikler ve internet kullanımına ağırlık veren sistemler olarak ortaya netbook'lar çıktı. Donanım üreticileri netbooklar'dan küçük karlar elde etmelerine karşılık, piyasanın kötü durumunda donanım satışlarını arttırmayı başardılar.

Microsoft bu yeni trendi gördü ve artan rekabete karşılık geçici bir çözüm olarak netbook'lara çok ucuza Windows XP sundu. Aslında bu, Windows 7'yi hazırlayana kadar vakit kazanmak içindi. Esas olay, Windows 7'yi netbook'larda sorunsuz çalışacak bir işletim sistemi yapmaktı. Ama Microsoft, ikinci dersi de bu noktada almak zorunda kaldı: Zaten Windows XP'den vazgeçmek istemeyenler, XP'ye verilen yeni hayat öpücüğü ile bir anda istediklerinden de fazlasını karşılarında buldular. Bu da, Windows XP'nin hala ölmemesinde önemli rol oynadı.

"Ne yaparsak yapalım, tutar" devri bitti!

Windows 8...

Microsoft, Windows XP ile geçirdiği parlak yıllardan sonra, bugün hala, üzerinden Vista, Windows 7 ve 8 geçmesine rağmen, XP'nin gölgesini üzerinde hissetmeye devam ediyor. Dersini iyi çalıştığını Windows 7'de göstermiş olmasına rağmen, aradaki netbook akımı ile Windows XP'ye ikinci hayat seçimi, Microsoft'un halen canını sıkmaya devam ediyor.

Windows XP'den alınması gereken son ders ise, fiyatlandırma politikasında yatıyor. Vista zaten bir faciaydı ama Windows 7'de belirlenen fiyat politikası, XP'nin hala yaşamasının nedenleri arasında. Microsoft, Windows 8'in ilk aylarında çok ciddi bir indirim yaptı ama bize göre bunu, Windows 7'de yapmalıydı. Eğer o zaman bunu yapabilseydi, bugün hala Windows XP'den konuşuyor olmazdık.

Kısacası Windows XP, her ne kadar Microsoft'un üzerine kabus gibi çökmüş olsa da, yazılım devinin geleceği açısından çok önemli dersler içeriyor. "Biz ne yaparsak yapalım, tutar" mantığının artık işlemediğini açık açık gören Microsoft, geleceğini bunları düşünerek yapılandırıyor.

Okuyucu Yorumları