Yeni işletim sistemi kurmak çoğu kez belirli fedakârlıklar ister. Özellikle bu işletim sistemi hakkında iyi bilgi sahibi değilseniz ve denemek için kuracaksanız ve karşınıza gelebilecekler pek çok kişinin gözünü korkutmaya yeter. Eksik bilgi veya olası ufak hatalardan dolayı varolan sisteminizi kaybetmek, sabit diskinizdeki bilgilerin uçması bunların en başında gelir.
Linux özellikle geçtiğimiz yıllarda, son kullanıcıya yönelik hamlelerini başlatsa da, henüz çoğunluğun ilgisini çekebilmiş değil. Bunda veri kaybı korkusunun büyük payı olduğu kesin. Her ne kadar bazı Linux dağıtımları, "kurulum" yapmadan direkt CD'sinden deneme imkanı sunduysa da, sistem özelliklerinizi kaydedememeniz, sürücü uyumsuzluğu bu deneme aşamasında olumlu etki bırakmadığı da bir gerçek...
Ubuntu geçtiğimiz sürümlerde Wubi adlı bir uygulamayla, bu zinciri kırabilen ilk Linux dağıtımı oldu. Genel olarak Linux dağıtımları arasındaki Windows düşmanlığını kırarak, Windows'la dost olma yolundaki ilk adımı attı. Wubi basitçe, kurulum esnasında herhangi bir disk bölümlemesi veya kendine özgü disk istemek yerine; Windows üzerinde kendine ayrılan belirli bir alana sanal bir disk yaratarak, ne kullanıcıların verilerine zarar vererek, ne de kendine özgü disk alanı isteyerek ve de kullanıcılar "Ya Windows, ya ben" diye zorlamaya itmeden denemelerini bir kaç tıka indirdi.
Son sürüm Ubuntu 9.04 ile de gelen Wubi, basitçe sabit diskinizde sanal bir sürücü oluştuyor ve Ubuntu'yu bu diske kurmanızı sağlıyor. Daha başlangıç ekranından Ubuntu'yu sanki başka diskte çalışıyormuşçasına çalıştırabiliyor, sisteminize özgü ayarlarınızı kaydedebiliyorsunuz, üstelik VMWare gibi çözümlere gerek kalmadan ve o tip sanallaştırma çözümlerine performans kaybı vermeden. Her ne kadar Wubi sanal diski ile bir disk performansı, normal bir diske göre daha düşük olsa da, bu kaybı hissettirmeyecek derecede başarılı bir deneme imkanı sunuyor.
Biz de adım adım Ubuntu'yu zahmetsizce deneyebilmeniz için bir galeri hazırladık ve basitçe Ubuntu uygulamalarını tanıtmaya çalıştık.
Öncelikle Ubuntu 9.04'ü buraya tıklayarak indirin ve download ettiğiniz dosyayı bir CD yazma aracıyla bir CD'ye kaydedin ve daha sonra galerimize buyrun