Microsoft sonunda beklenen bombayı patlattı ve Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress esnasında, Windows Phone 7'yi sergiledi.
Microsoft'un cepteki işletim sistemi, dev şirketin geri kaldığı bu alanda yaptığı en büyük atılım oldu. Seyircilerin oldukça etkilendiği şov, ilerleyen günlerce cep telefonu piyasasında rekabetin artacağının işaretlerini verdi.
Cep Windows 7'si, Microsoft'un bu alandaki anlayışını değiştirerek, tamamen cep telefonu odaklı ve kullanıcı arayüzünde ergonomiye son derece önem veren bir işletim sistemi ortaya koyduğunu gösterdi. Kısacası kullanıcı dostu bir cep telefonu işletim sistemi ve kullanıcı arayüzü söz konusu.
Bu yeni Win7'de daha kısa bir menü ve uygulamaları "Hub"lar yani merkezler altında derleyip toparlıyor.
Ne zaman piyasada? Kimler destekliyor? Özellikleri
Windows Phone 7 yüklü ilk cep telefonları 2010'un ikinci yarısında piyasada olacak. Yani yaz aylarında yepyeni modeller çıkacak.
Cep telefonu üreticisi HTC, yeni işletim sistemini kullanan bir seri üreteceğini, işlemci üreticisi Quallcomm da Windows 7 özel Snapdragon işlemciler üreteceğini açıkladı. Yani cepteki Windows 7, üreticiden de büyük destek görecek.
Yeni Windows'un başlat ekranında hava durumu ve haberler gibi dinamik içerik görmek, özgürce özelleştirmek mümkün. Bütün uygulamalar 6 kategori altında yer alıyor, bu da erişimi hızlandırıyor, menüleri basitleştiriyor.
Örneğin People altında bütün bağlantılar toparlanmış durumda. E-postalar, telefon kayıtları, SMS, sosyal ağlardan durum güncellemeleri ve daha fazlası burada yer alıyor.
Windows Phone 7'nin "Merkezleri"
Pictures altında ise çekilen ve depolanan fotoğraflar yer alıyor. Cep telefonunun kendi hafızasında, bellek kartında ya da online paylaşılan web albümleri buradan görülebiliyor.
Bu kısımdan Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda fotoğraf paylaşmak mümkün.
Özellikle profesyonelleri ilgilendiren kısım ise Office oluyor. İş adamları, öğretmenler, öğrenciler, gazeteciler, kısacası herkesi bu kısım bir şekilde ilgilendiriyor.
Office altında ajanda, takvim, yapılacak işler listesi ve Microsoft Office uygulamaları yer alıyor. Dağınıklık gerçekten önlenmiş.
Oyunlar bu telefon ile bambaşka olacak!
Games yani oyunlar bölümünde ise eğlence yer alıyor. Windows 7'nin masaüstündeki oyun zenginliği, Windows Phone 7'de de görülecek mi, bekleyip göreceğiz.
Ancak daha önce haberlerimizde aktardığımız Xbox Live entegrasyonu gerçek! Cep telefonundan online oyunlar, Windows Phone 7'li cep telefonu kullanıcılarını bekliyor olacak.
Music+ Video kısmında ise filmler, podcast, müzik ve sesli kitaplar gibi multimedya içerik yer alıyor. Elbette radyo da unutulmamış.
Zune kullanıcıları Friends özelliği sayesinde müzik de paylaşabiliyor. Yani Windows Phone 7'nin sosyal yönü gerçekten güçlü ve kapsamlı.
Microsoft Windows Marketplace merkezinden ise indirmelere ulaşmak, uygulama, oyun ve yazılım edinmek mümkün. Her şey derli toplu bir şekilde düşünülmüş görünüyor. Elbette ürün testleri daha detaylı bilgi sunacaktır.