Windows kurulumunuz, zaman geçtikçe kaynağını bulmakta zorlanacağınız sorunları karşınıza çıkarabilir. Windows'un son sürümleri sorunsuz çalışma açısından Windows 95, 98 gibi eski işletim sistemlerine göre önemli aşamalar kaydetmiş olsa da, birçok kullanıcı çözemeyeceği sorunlarla karşılaşmaya devam ediyor.
Peki böyle bir şey başınıza geldiğinde ne yapmalısınız? Sizin için sorunu çözecek birine ücret ödeyebilirsiniz, ancak sorunu kendiniz ücretsiz araçlarla giderebiliyorsanız böyle bir adım, son çareniz olmalı. Aşağıda, bu son çareye başvurmadan önce mutlaka denemeniz gereken, sisteminizdeki sorunu tanılamanıza yardımcı olabilecek araçları sıraladık.
1. CPU-Z: CPU-Z ile bilgisayarınızın dahili donanım yapılandırmasını inceleyebilirsiniz. PC parçalarını yükseltmek istiyorsanız uyumluluk sorunlarını gidermekte kullanabileceğiniz araç, PC'nizi güvenmediğiniz birine teslim ederken içindekileri doğrulamak için de kullanılabilir.
2. Performans izleyicisi: Windows 10 ile birlikte gelen bu aracı çalıştırdıktan sonra (Başlat menüsünde aratın), sol taraftan Performans İzleyicisi'ni seçin. Araç varsayılan olarak yalnızca "İşlemci Zamanını" gösteriyor. Disk kullanımı, kullanılan güç, takas dosyası boyutu ve fazlasını görebilmek için araç çubuğundaki yeşil "+" simgesine tıklayabilir ve yeni sayaçlar ekleyebilirsiniz.
3. Güvenilirlik izleyicisi: Bu aracın adını hiç duymamış olabilirsiniz. Vista'dan bu yana Windows'ta bulunan Güvenilirlik İzleyicisi'ni çalıştırmak için aracın adını Denetim Masası içerisinde aratın ve çıkan sonuca tıklayın.
Burada sisteminizdeki olayların ve hataların bir geçmişini görebileceksiniz. Mavi çizgi, sisteminizin zaman içindeki kararlılığını 1 ile 10 arasında bir sayıyla gösterir. Sisteminiz sıkça kilitleniyorsa, buraya bakmanızda fayda var çünkü hatayı seçip, "Çözüm bulmak için denetle" bağlantısını kullanabilir, soruna yönelik bir çözüm arayabilirsiniz.
WiFi Analyzer ve dört araç daha
4. WiFi Analyzer: Adından da anlayacağınız üzere WiFi Analyzer, kablosuz ağınızı analiz ederek kablosuz ağ kanalının diğer Wi-Fi ağlarıyla çakışıp çakışmadığını kontrol ediyor.
5. Angry IP Scanner: Angry IP Scanner ile ağınızda hangi IP'lerin ve portların hangi cihazlar tarafından kullanıldığını görebiliyorsunuz. Aracı kullanarak ağınıza kaç cihazın bağlı olduğunu görebilir veya istediğiniz bir cihazın (örneğin telefonunuz) IP numarasını bulabilirsiniz.
6. CrystalDiskInfo: Sabit diskinizin veya SSD'nizin iyi durumda olup olmadığını hiç merak ettiniz mi? CrystalDiskInfo gibi bir araçla bunu keşfetmeniz oldukça kolay. Bu basit araç, sabit diskinizin sıcaklık, hızlanma süresi, çalışma süresi, hata oranları gibi bilgilerini gösterebiliyor ve toplam sağlık durumunu hesaplayabiliyor.
Aynı geliştiricinin sunduğu CrystalDiskMark ise sabit disklerinizin hızını test edebileceğiniz pratik bir araç.
7. WinDirStat: WinDirStat, sürücülerinizdeki verileri tarayarak farklı klasörlerin ve dosyaların ne kadar yer kapladığını ağaç tabanlı bir listede ve detaylı bir grafik üzerinde gösteriyor. Bize sorarsanız herkesin sahip olması gereken bir araç.
8. Windows Bellek Tanılama: Windows'un RAM modüllerinizi test etmeye yönelik bir araçla geldiğini biliyor muydunuz? Aracı çalıştırdığınızda (Başlat menüsünde aratın) Windows baştan başlayacak ve RAM'inizde sorun olup olmadığını test edecek.