Windows klavyesine oyun kontrol cihazı desteği geliyor

Microsoft, mobil oyun konsollarında çalışan Windows işletim sistemlerinde daha rahat yazı yazmayı mümkün kılacak yeni bir ekran klavyesi geliştirmek için kolları sıvadı.

Windows klavyesine oyun kontrol cihazı desteği geliyor

Microsoft, ASUS ROG Ally gibi Windows el konsolu kullanıcıları için daha erişilebilir bir Windows için çalışıyor. Bunun için de küçük dokunmatik ekranlarda veri girişini iyileştirmek için çabalıyor.

Kumanda ile yazı yazmak pek kullanışlı olmasa da Microsoft'un son küçük güncellemesi, Xbox kumandası veya taşınabilir oyun bilgisayarındaki kontrollerle kullanımı çok daha kolay olan yeni bir ekran klavyesi düzeni ortaya çıkardı.

Yeni düzen artık imleçleri hareket ettirmek ve belirli tuşları seçmekle sınırlı değil. Örneğin, X düğmesi geri almak için kullanılabilirken, Y düğmesi boşluk çubuğu yerine geçiyor. Sol tetik ise semboller ve sayılar sayfasını açıyor.

Bu özellikler sayesinde oyun kontrolcüsü neredeyse bir mobil klavye gibi çalışıyor. En önemlisi ise tüm tuşlar dikey olarak hizalanması, böylece klavyede gezinme kolaylaşıyor.

Avuç içi PC dönemine geri mi dönüyoruz?

Bu değişikliğin hedef kullanıcıları arasında Windows destekli avuç içi bilgisayar kullanıcıları ve oyun oynarken Xbox kumandasına bağlı kalmayı tercih eden PC oyuncuları yer alıyor.

Bu son güncelleme, Microsoft'un birkaç hafta önce yaptığı ve Windows Game Bar'ın avuç içi bilgisayarlarda kullanımını kolaylaştıran bir başka değişikliği takip ediyor. Ayrıca bu değişimle anlıyoruz ki, Microsoft da yakında ASUS ROG Ally veya Steam Deck gibi mobil oyun konsollarına olan ilginin artmasını beklerken, bu cihazlarda Windows işletim sisteminin çalışmasını garanti altına almak istiyor.

Bill Gates ve Microsoft yaklaşık 20 sene önce, mobil Windows cihazlarına büyük ilgi olacağını ve insanların ceplerinde minik Windows cihazlarını taşıyacağını düşünerek bu tür cihazların üretimine başlamışlardı. Ancak insanlar bunun yerine minik iPhone'ları kullanmayı seçerek Microsoft'un planlarına büyük darbe vurmuştu. Şimdi ise, Microsoft "avuç içi PC" konseptinin var olabilmesi için Windows işletim sistemi üzerinde çalışan oyunlara ve onları oynamak isteyen yüzlerce milyon oyuncuya güveniyor.