Windows için kötü haber: Linux önemli bir dönüm noktasına yaklaştı

Giderek daha fazla insan Linux kullanmaya başlamışken Windows'un pazar payı da aynı hızda küçülüyor. Peki insanlar neden Windows'u terk ediyor?

Windows için kötü haber: Linux önemli bir dönüm noktasına yaklaştı

Crowdstrike'ın güncellenme sorunuyla çöken Windows, dev kurumların Windows'a ne kadar bağımlı olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Ancak son araştırmalar, Linux'un 2025 yılına kadar %5 pazar payına ulaşabileceğini söylüyor. Peki bu nasıl oldu?

StatCounter'ın Temmuz 2024 için sağladığı yeni veriler, Windows'un %72'lik pazar payı ile hala favori olduğunu gösterirken, Linux'un %4,5 pazar payına ulaştığını gösteriyor. Bu, halihazırda Apple'In MacOS ekosisteminde olmayan ya da bu ekosistemden çıkmak isteyen, Microsoft'un işletim sistemine bakış açısından da rahatsız olan insanların oranının artmaya başladığını gösteriyor.

Linux pazar payı, Şubat 2024'ün sonlarında %4'e ulaşmasına rağmen, Nisan ve Mayıs aylarında %3,9'luk bir paya geriledi. Ancak pazar payı ilerlemeye devam ediyor ve analizlere göre Şubat 2025'e kadar %5'e ulaşacak.

Her şeyi yapıyor, üstelik de ücretsiz!

Linux dağıtımları son birkaç yılda önemli gelişimler kaydettiler. Üstelik, uygulama pazarı hızla gelişen Linux dağıtımlarının büyük çoğunluğu yani Ubuntu, Linux Mint ve Zorin OS gibi popüler olanlar ücretsiz... Pek çok kullanıcı da zengin yetenekler ve hızlı kullanım sunan Linux'u artık, benzer özellikleri para karşılığında sunan işletim sistemlerine tercih ediyorlar. Linux pazar payı 2025 içinde de %10'un üzerine geçmeyi başarırsa, yazılım ve işletim sistemi dünyasında tüm dengeler değişecek demektir.