Windows 8'in yeni özelliğine büyük bir taş!

Windows 8'in çok konuşulan bu özelliği, bakın kim, nasıl yerden yere vurdu...

Windows 8'e sert bir taş!

Windows 8'in geçtiğimiz günlerde resmen tanıtılan, daha önce ekran görüntülerini burada sizinle paylaştığımız "Storage Spaces" adındaki veri güvenliği sistemi, Nexenta tarafından yerden yere vuruldu.

Windows 8 blog'unda Steven Sinofsky tarafından uzunca anlatılan özellik, şu an Windows 8'in beta sürümüne ekleniyor ve Windows 8 geliştirici önizleme sürümünde denenebiliyor. Yaptığı iş ise sabit disklerin bozulmasına karşı, sabit disklerin tek tek olduğundan daha büyük bir boyuta sahip birim meydana getirmek ve verileri otomatik olarak korumak.

Buna göre bir grup fiziksel diskin kapasitesi "depolama havuzu" adı verilen bir birimde bir araya getiriliyor. Bu birime sadece Windows erişebiliyor ve kullanıcılar bu birime erişemiyor/dosya veya klasör yazamıyor.

Nexenta'nın Storage Spaces'a eleştirileri

Nexenta'nın Storage Spaces'a eleştirileri

ZFS ürünleri satan Nexenta ise CEO'su Evan Powell'in ağzından özelliği şöyle eleştiriyor: "Windows 8 Storage Spaces, bazı eksiklikleri gideriyor ancak bir bilgisayarın depolayabileceği toplam TB üzerindeki sorunu (16TB) çözmüyor. Çift veya üçlü pariteli RAID desteklemiyor ve bu da verilerinizin hala riskte olduğu anlamına geliyor. Verilerinizin bir görüntüsünü almak veya kopyalamak da mümkün değil. Son olarak uçtan uca veri doğruluğu da yok, ZFS tabanlı çözümlerde olduğu gibi 256-bit şifreli kontrol toplamı gibi bir şey hiç yok."

Powell sözlerine şunları da ekliyor: "Windows 8 Storage Spaces, Windows'un depolaması hakkındaki temel gerçekleri değiştirecek hiçbir şey yapmıyor. Kısaca kurumlar seviyesinde değil."

Yani Nexenta'nın görüşüne göre Storage Spaces, kurumların ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak. Yine de özellik, ev kullanıcılarının işini fazlasıyla görebilir.

Okuyucu Yorumları