İster "çalmak" deyin, ister ödünç almak veya ilham almak, Windows 8'in Linux'dan birçok öğeyi taklit ettiği tartışılıyor. Windows 8 ve Linux, hem tasarım, hem fikir, hem de hedef kitleleri açısından önemli farklar taşısalar da, işletim sistemi olarak aynı temel prensipler üzerine kurulular ve birtakım benzerlikler kaçınılmaz. Bu yazımızda, Windows 8'in Linux'dan ödünç aldığı 8 özelliği bir araya getirdik:
1. Dosya kopyalama kutucuğu
Microsoft'un Windows 8'e yerleştirdiği yeni kopyalama/taşıma iletişim kutusu, artık tüm işlemlerin ilerlemesini ayrıntılı bir grafik ile gösteriyor ve belirli işlemleri seçerek duraklatmaya da izin veriyor. Linux'un Dolphin ve Nautilus dosya yöneticilerini andıran yeni iletişim kutusu, açık kaynak topluluğu arasında tartışma yarattı.
Microsoft ne yaptı: Dosya işlemlerinde bir sorun çıktığında, Windows 8 tüm işlemi durdurmuyor ve sorunu hata kuyruğunda bekletiyor.
ISO bağlama, Windows to Go, Metro arayüzü
2. ISO bağlama
Windows 8 ile Deamon Tools gibi üçüncü parti araçlara gerek kalmadan ISO imajlarını bağlayabileceksiniz.
Microsoft ne yaptı: Hiçbir Linux dağıtımı, ISO bağlamayı Windows 8'deki kadar kolay bir hale getirmiyor (üçüncü parti araçlar ve komut satırı numaraları hariç).
3. Windows to Go
Kurumsal kullanıcılar, Windows to Go ile Windows 8'lerini boot edebilen bir USB flaş sürücüsünde taşıyabiliyorlar.
Microsoft ne yaptı: Bu tür "canlı" ortamlar, Linux dünyasında bir süredir mevcutlar. Ancak performansları doğal bir işletim sistemi kadar iyi hiçbir zaman olmadı. Windows 8 ise USB 2.0 üzerinde bile akıcı olarak çalışıyor.
4. Metro arayüzü
Metro arayüzünün temel fikri, ilk olarak Media Center ve Zune donanımında 5 seneden önce ortaya çıktı. Ancak Microsoft bu fikri ilk ortaya atan değildi. Ubuntu gibi dağıtımlar ve Gnome gibi masaüstü ortamları, kullanıcı arayüzünü benzer bir hale getirmeye çalışmışlardı.
Microsoft ne yaptı: Microsoft, Metro arayüzü ile çok riskli bir adım atıyor. Ancak arayüzün dokunarak veya kalemle çok rahat bir şekilde kullanıldığı kesin.
Sosyal entegrasyon, USB 3.0 için doğal destek...
5. Sosyal entegrasyon
Ubuntu gibi Linux dağıtımlar, varsayılan olarak sosyal medya entegrasyonuna sahipler. "Ben" menüsü Ubuntu 10.04'ün alpha sürümlerinde ortaya çıkmıştı ve masaüstünüzden sosyal durumunuzu güncellemenize izin veriyordu. Microsoft ise Windows 8'in geliştirici önizleme sürümüne Tweet@Rama, Photo Picker ve Socialite uygulamalarını ekledi.
6. USB 3.0 için doğal destek
Building 8'in ilk gönderisinde, USB 3.0 için doğal destekten bahsediliyordu. Bu ise "Linux bunu 3 yıldır yapıyor" yorumlarının yapılmasına neden oldu.
7. Bulut entegrasyonu
Windows 8 ve Linux, verilerinizi bulutla eşitleyebilmenizi sağlayan özelliklerle geliyor. Ubuntu 11'deki Ubuntu One ile 5GB ücretsiz yedekleme alanına sahip oluyorsunuz.
Microsoft ne yaptı: Windows 8, 25GB depolama alanı sunan SkyDrive ile sıkı bir entegrasyona sahip olacak. Bu alanda sadece fotoğraflarınız ve müzikleriniz değil, kullanıcı hesabınız da saklanabilecek. Bu sayede istediğiniz yerden hesabınıza oturum açabileceksiniz.
ReFS
8. ReFS
Yeni ReFS dosya sistemi, ilk olarak Windows Server 8'de kendini gösterecek. Ancak yeni jenerasyon dosya sisteminin istemci sürümü de yolda.
Dosya sistemi, ZFS ve Linux'dan türeyen Btrfs'ye oldukça benziyor. Zira ReFS, Microsoft Storage Services ile görüntüleri yazma sırasında kopyalama işlemini destekliyor. ReFS, içerik doğrulamak üzere checksum ve B+ Trees desteği de sunuyor.
Microsoft ne yaptı: Microsoft'un ReFS'ye sıfırdan başlamadığını söylemek mümkün. Şirket, ZFS ve Btrfs'yi yakından inceleyerek onlardan oldukça "etkilenmiş" görünüyor.