Windows 8'in Standart ve Pro sürümlerinin yanında bir de "Runtime" anlamına gelen Windows RT adında oldukça farklı bir sürümü bulunuyor. Peki Windows 8 ile Windows RT arasındaki farklar neler?
Çıkış tarihleri: Windows 8'in Ekim ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Windows RT'li tabletler ise Kasım ayında ortaya çıkacaklar.
Satın alma: Windows RT sadece cihazlarla önyüklü olarak sunulacak. Windows 8 ise PC'lerde önyüklü olarak sunulacağı gibi, kutu ve güncelleme olarak da satılacak.
Fiyat: Windows RT satışa sunulmadığından, son kullanıcı için ona herhangi bir değer biçilmiyor. Ancak lisans ücretinin üreticiler için Windows 8 veya Windows 8 Pro'ya göre çok daha uygun olacağı düşünülüyor. Windows RT'li cihazlar, Windows 8'lilere göre daha uygun fiyatlı olacaklar ve Windows RT kullanıcıları, Office'i satın almak zorunda olmayacaklar.
Yükseltme, donanım desteği ve arayüz
Yükseltme: Windows RT'ye herhangi bir işletim sisteminden yükseltmek mümkün olmayacak, çünkü Windows RT, yepyeni bir Windows.
Windows 7 Starter, Home Basic veya Home Premium kullanıcıları, Windows 8'e yükseltebilecekler. Windows 7 Ultimate ve Professional kullanıcıları ise Windows 8'i en baştan yüklemek zorunda olacaklar. Her zamanki gibi 32-bit sürümden sadece 32-bit sürüme, 64-bit sürümden 64-bit sürüme yükeltme yapılebilecek.
Donanım desteği: Windows RT ile Windows 8 arasındaki en önemli fark bu alanda. Windows RT sadece ARM işlemcili cihazlarda çalışacak. Windows 8 ise sadece x86 cihazlarında çalışıyor.
Arayüz: Windows RT ve Windows 8'in her ikisi de Metro arayüzüyle çalışıyor. Windows 8, geleneksel uygulamalar için masaüstünü de çalıştırabilirken, Windows RT sadece bazı Microsoft uygulamalarında masaüstüne geçiş yapabiliyor.
Yazılım ve uyumluluk, sunulan özellikler
Yazılım ve uyumluluk: Windows RT, Office paketi yüklü olarak gelirken Windows 8 ve Windows 8 Pro'da böyle bir durum sözkonusu değil. Windows RT uygulamaları metro arayüzünü kullanırken Windows 8 uygulamaları, geleneksel Windows masaüstünü kullanabiliyorlar.
Windows RT, geliştiricilerin kullanabileceği API'ları da kısıtlıyor (özellikle web tarayıcılarında). Örneğin bu nedenle Firefox'un Windows RT sürümü olmayacak gibi görünüyor.
Sunulan özellikler: Windows RT'de Windows 8'de bulunan tüm özellikler bulunmayacak. Windows Media Player, Storage Spaces, Bitlocker şifrelemesi, Grup İlkesi yönetimi, domain desteği gibi özellikler Windows RT'de olmayacak.
Bununla birlikte Windows RT ile Windows 8 arasında çok büyük bir fark hissetmeyebilirsiniz. Her iki işletim sistemi de IE10'u, Xbox Live'ı, Windows Defender'ı, Exchange ActiveSync'i ve sanal özel ağları destekleyecek.