Yeni jenerasyon Windows'u denemek istiyor musunuz? Doğru yerdesiniz - makalemizdeki adımları izleyerek Windows 8'i VirtualBox içerisinde çalıştırarak deneme sürüşü yapabilirsiniz.
İhtiyaç duyacağınız şeyler, bunlar olacak:
- İyi bir donanım,
- Virtualbox'u indirip yüklemek,
- Windows 8 Developer Preview'u indirmek (x86 sürümünü)
Donanımsal olarak Sanallaştırma Teknolojisini destekleyen bir işlemciye ihtiyacınız var. Birçok modern işlemci, bu işleve sahiptir (kontrol etmek için işlemcilerinizin belgelerine bakabilir veya bu MS aracını kullanabilirsiniz). BIOS ayarlarınızdan sanallaştırma (Virtualization) ayarını etkinleştirmeniz gerekebilir.
Kurulumda Windows 8'in 32-bit (x86) sürümünü kullanacağız. VirtualBox'u yüklediyseniz (veya güncellediyseniz) ve ilgili .ISO dosyasını indirdiyseniz kolları sıvayabiliriz.
Win 8 için yeni VirtualBox oluşturma
VirtualBox'da sanal makine oluşturmak oldukça kolay. VirtualBox'u açın ve Machine > New komutunu verin. Next'e basın ve yeni sanal makinenizin adını verin; ardından işletim sistemi türünü Microsoft Windows / Windows 7 olarak seçin.
Sonraki adımda sanal makineye atayacağınız RAM miktarını belirleyeceksiniz. En az 2GB RAM atamanızı tavsiye ediyoruz. Sadece 1GB RAM atayarak da devam edebilirsiniz, ancak bunu sadece sistem RAM'iniz az ise yapın.
Sanal sabit diski oluşturma
Atayacağınız RAM miktarını seçtikten sonra yeni bir Sanal Sabit Disk oluşturmak isteyip istemediğiniz sorulacak. Burada varsayılan seçenekleri kullanacağız (Boot Hard Disk ve Create new hard disk).
Next'e tıkladığınızda Sanal Disk Sihirbazı çalışacaktır. İlk adımda depolama türünü seçmeniz gerekiyor. Burada sabit boyutu (Fixed-size storage) tercih edeceğiz, çünkü işler yolunda gitmezse sanal diskin şişmesini istemiyoruz.
Microsoft, Windows 8 geliştirme sürümünün en az 16GB sabit disk alanına ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Ancak boş alan sorunu çekmek istemediğimiz için sanal disk boyutunu 30GB olarak ayarlıyoruz. Burada 20GB'tan düşük bir boyut ayarlamanızı tavsiye etmiyoruz.
Sürücü boyutunu da belirledikten sonra özet bölümünü kontrol edin. Şimdi arkanıza yaslanıp yeni sanal sabit sürücünüzün oluşturulmasını bekleyebilirsiniz. Bu işlem 5-10 dakika veya daha uzun sürebilir.
VirtualBox ayarlarını yapma
Ana VirtualBox penceresine döndüğünüzde yeni oluşturduğunuz girdiyi göreceksiniz. Yeni Windows 8 makinenizi seçin ve Ayarlar simgesine tıklayın (veya CTRL+S'ye basın).
Sağ taraftan Sistem sayfasını açın. Sağ tarafta Motherboard sekmesinde IO APIC seçeneğini seçin (performansı artırmak için). Processor sekmesinde PAE/NX'i etkineştirin (bu da performansı artırmak için). Acceleration sekmesinde VT-x/AMD-V ve Nested Paging seçeneklerinin ikisinin de seçili olduğundan emin olun.
Şimdi boot diskimizi bağlayarak Windows 8'i yükleyebiliriz. Ayarlar penceresinde sağ taraftan Depolama sayfasına gelin. Burada Depolama Ağacında IDE Controller\Empty girdisine tıklayın. Depolama ağacının yanındaki öznitelikler bölümünde bulunan CD simgesine tıklayın.
Bir işlev menüsü açılacaktır. Bu menüdeki ilk seçenek olan Choose a virtual CD/DVD'ye tıklayın. Açılan kutucukta Windows 8 .ISO dosyasının bulunduğu konuma göz atın (indirdiğiniz Windows 8 imaj dosyası) ve .ISO dosyasını seçin. Şimdi IDE Controller altında seçtiğiniz Windows 8 .ISO dosyasının adını göreceksiniz.
Ayarlar menüsünde yapacağımız ince ayarların hepsi bu kadar. Sağ alt köşedeki Tamam düğmesine basarak VirtualBox arayüzüne dönün.
Windows 8'i yükleme
VirtualBox arayüzünde oluşturduğunuz Windows 8 sanal makinesine tıklayın. Burada Windows 8 .ISO dosyasının depolama seçenekleri altında göründüğünden emin olun. Şimdi sağ tuş menüsündeki Başlat seçeneğine tıklayarak sanal makineyi çalıştırın.
Her şey yolunda giderse birkaç boot ekranı görecek ve ardından bu ekranla karşılaşacaksınız:
Bu ekrandaki seçenekleri düzenledikten sonra Next'e tıklayın. Sonraki ekranda "Install Now"a tıklayın. Geliştirici lisansını kabul edin ve Custom installation seçeneğini (Upgrade yerine) seçin. Yükleme yapacağınız sabit diski seçin (sadece oluşturduğunuz diski göreceksiniz). Şimdi Windows 8'in yüklenmesini bekleyin.
Windows 8 yüklendiğinde yapacağınız sadece birkaç özelleştirme kalıyor (bilgisayar adını, oturum adını seçmek ve dilerseniz Windows 8 yüklemenizi Windows Live hesabınızla eşleştirmek gibi). Bunları tamamladığınızda biraz beklemeniz gerekebilir. Sonunda Windows 8'in yeni Metro arayüzüyle karşılaşacaksınız:
Artık Windows 8'in geliştirici önizleme sürümünü kullanıyorsunuz. İşletim sistemi içerisinde dilediğiniz gibi gezinin ve tüm yenilikleri deneyin!