Microsoft, Windows 8'in Windows 95'e geçiş gibi büyük bir değişime öncü olacağını söylüyor. Microsoft, Windows 95'le beraber komut satırı sistemine elveda demiş ve işletim sistemini tamamen grafiksel, pencereli bir arayüze taşımıştı.
Günümüzde ise mobil, bulut ve sosyal ağların hızla yükselişi devam ediyor. Windows 8 artık tabletlerden dev ekranlara PC'lerden çok daha fazlasını hedefliyor. Ancak Microsoft, tüm bunlara rağmen varolan uygulamaların Windows 8'de çalışacağına dikkat çekiyor.
Bu makalemizde, bugün başlayacak ve 16 Eylül'e kadar devam edecek olan, Windows 8'in ilk tanıtımının yapılacağı BUILD konferansı öncesinde Windows 8 hakkında şimdiye dek öğrendiğimiz bilgileri bir araya getirmeyi amaçladık.
Intel olmayan işlemcilerde çalışacak
Windows 8, Intel tabanlı olmayan işlemcilerde çalışacak
Windows 8'in Intel tabanlılar dışındaki işlemcilerle çalışacağı açıklandığında büyük şaşkınlık yaratmıştı. Windows 8'in ARM tabanlı mimarilerde de çalışacağı biliniyor.
Metro arayüzüne sahip olacak
Mac OS X Lion'ın Apple'ın mobil işletim sistemi iOS'dan birçok öğeyi örnek alması gibi, Windows 8 de Microsoft'un mobil işletim sistemi Windows Phone 7'den ilham alıyor.
Yeni arayüzdeki anahtar bir özellik ise, hem uygulamalara erişim sağlayan, hem de güncel bilgiler görüntüleyen "canlı döşemeler". Ancak Windows 8, ekran alanı daha geniş olduğundan Windows Phone 7'nin ötesine geçecek. Uygulamalar tam olarak, kısmen görüntülenebilecek; yan çubuğa yerleştirilebilecek.
Tabletlere odaklanacak, uygulama mağazası olacak
Windows 8, tabletlere odaklanacak
Microsoft, Windows 8'li tabletlerden bahsettiğinde iPad'e benzer bir cihazı kastetmiyor. iPad gibi cihazların gerçek bir bilgisayarla eşitlenmesi gerekiyor. Windows 8 tabletler ise USB portları, çoklu görev desteği, erişilebilir dosya sistemi, ağ özelliği, yazdırabilme, tüm programları çalıştırabilme gibi özelliklerle tam bir PC gibi çalışacak.
Yeni işletim sisteminde, parmakla kaydırarak uygulamalar arasında geçiş yapmak, ikiye bölünen dokunmatik klavye gibi farklı özellikler de Microsoft tarafından tanıtılmıştı.
Bir uygulama mağazası olacak
Apple'ın mobil cihazlar için ve Mac OS için ortaya çıkardığı uygulama mağazalarının önemli başarılar elde etmesinin ardından, Windows 8'de de bir uygulama mağazası olması beklenenler arasındaydı. Merak edilen konu ise, Microsoft'un Apple gibi uygulama yüklemeyi ve satın almayı kolayştıran bir arayüz sunup sunamayacağı.
Varolan PC'lerle uyum, yeni uygulamalar
Varolan PC'lerle uyumlu
Microsoft, Building Windows 8 blog'unda Windows 8'in varolan PC'lerde de çalışacağını Windows yöneticisi Steven Sinofsky'nin ağzından açıklamıştı. Sinofsky, Windows 7'li PC'lerin tümünü desteklemek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söylemişti.
Windows 8'de yeni tür uygulamalar olacak
Windows Experience kurumsal yardımcı başkanı Julie Larson-Green, D9'daki konuşmasında Windows 8'de bulunacak yeni tür bir uygulamadan bahsetmişti: "HTML5 ve JavaScript ile oluşturulan web ile bağlı uygulamalar, PC'nin tüm gücüne erişim sağlayabilecek."
Bu uygulamalar, Internet Explorer 10 ile çalışacak ve donanım hızlandırmasından faydalanacak. Yeni Windows 8 uygulamalarının tam ekran ve dokunmatik desteğiyle geleceği, yeni Windows kullanıcı arayüzü ile entegre olacağı biliniyor.
Bunun yanında varolan Windows 7 programları da yeni işletim sisteminde çalışacak ve iki arayüz arasında geçiş çok kolay olacak. Ancak demolarda eski arayüze geçişin, tamamen Windows 7 arayüzüne dönüş gibi görünmesi dikkat çekti. Bunun doğru olup olmadığı, birkaç gün içinde gerçekleştirilecek BUILD konferansında ortaya çıkacak.
Entegre bulut özellikleri, USB desteği
Entegre bulut özellikleri
Microsoft, Windows 8'deki bulut özelliklerinin nasıl çalışacağından çok fazla bahsetmemiş olsa da, Office 365, Windows Live SkyDrive ve bahsedilen diğer web uygulamaları bu konuda bize ipuçları veriyor.
Steven Sinofsky, bulutun önemini Building Windows 8 blog'unda şu sözlerle dile getirmişti: "Depolama alanı megabaytlardan terabaytlara zıpladı ve buluta taşındı."
"Windows Online" adındaki bir geliştirme takımı da, bulut işlevlerine verilen önemin bir göstergesi olabilir.
Entegre USB 3.0 desteği
Windows 8'in USB 3.0 desteğine sahip olacağı, geçtiğimiz günlerde Windows 8 blog'unda onaylandı. USB 3.0, 480Mbps hızındaki USB 2.0'ın 10 katı daha yüksek bir performans sunuyor. USB 3.0 aynı zamanda cihazlara daha yüksek bir güç sağlayabiliyor, kullanılmadığında kapanarak enerji tasarrufu sağlıyor.
İki arayüz, dosya yönetimi
İki arayüzü olacak
Windows'da iki arayüz bulunacağı, Windows 8 baş yöneticisi Steven Sinofsky tarafından onaylandı. Bunlardan bir tanesi mobil arayüze benzer Metro arayüzü, ikincisi ise geleneksel Windows masaüstü olacak. Sinofsky, geleneksel masaüstünü kullanmadığınızda kodu belleğe yüklemeye gerek kalmayacağını, pilden ve bellekten tasarruf edileceğini de söyledi. Ancak Metro arayüzü olmadan, sadece masaüstüyle çalışmanın mümkün olup olmadığından bahsedilmedi.
Dosya yönetimi
Kopyalama, taşıma, yeniden adlandırma ve silme işlemleri üzerinde çalışan Microsoft, meydana getirdiği yeni sistem ile bu işlemleri kolaylaştırmayı amaçlıyor. Örneğin birden fazla büyük dosyayı kopyalarken veya taşırken, işlem hızını bir grafik üzerinde görebilecek, işlemi durdurup devam ettirebileceksiniz.
Windows Gezgini ribbon arayüzünü kullanacak
Windows Gezgini ribbon arayüzünü kullanacak
Microsoft tasarımcıları, en sık kullanılan komutları MS Office'den tanıdığımız ribbon üzerine yerleştirecekler. Böylelikle ilk Windows 8 söylentilerinden bir tanesi de gerçeğe dönüşmüş olacak.
ISO ve VHD imajlarını bağlayabileceksiniz
Sanal disk biçimi ISO'yu bağlamak için önceki Windows'larda üçüncü parti bir araç yüklememiz gerekiyordu. Ancak Windows 8, bu işlev için herhangi bir araca ihtiyaç duymayacak.
Sanal sabit disk dosyaları olan VHD dosyaları ise Hyper-V ve Virtual PC yazılımları tarafından kullanılıyor. Windows 8'de VHD dosyalarını bağladığınızda bir sabit disk gibi görünecek.