Windows 8 gücü daha verimli kullanacak!

Windows 8 sadece Metro arayüzü ile devrim yapmayacak. İşte Microsoft'un açıkladığı farklı bir devrim

Windows 8'den bir devrim daha

Microsoft'un son büyük işletim sistemi güncellemesi Windows 8, diğer büyük Windows sürümleri gibi önemli değişikliklere sahip olacak. Bu önemli değişiklikler arasında Metro arayüzünün ve Xbox Live entegrasyonunun bulunduğunu biliyoruz. Ancak değişiklik yapılan yerler, sadece Windows 8'in görününen yüzü değil. MSDN'de yayınlanan bir blog gönderisinde Windows 8'deki enerji tüketiminin de büyük bir önem taşıdığı ortaya çıktı.

Geliştirilmiş güç yönetimi, Windows 8'in en önemli hedeflerinden bir tanesi ve üç kategoriye ayrılıyor: Daha iyi performans, daha uzun pil ömrü ve akıllı cep güç modeli entegrasyonu. Geliştirici takımının gözünde iyi bir güç yönetimi, sistem tepki süresini iyi bir düzeyde tutarken düşük güç tüketmekten, "donanım, işletim sistemi ve uygulamaların koordinasyonundan" geçiyor. Bazı referans platformlardan veri toplayarak güç tüketimini azaltacak değişiklikler yapmak mümkün.

Yukarıdaki grafikte Windows yapıları arasındaki enerji tüketimini görmeniz mümkün.

Microsoft'un güç tasarruf çözümleri

Microsoft'un güç tasarruf çözümleri
Boş süre grafiği

Geliştirici takımı, Windows 8'in güç verimliliğini artırmaya yönelik işe çoktan koyulmuş bulunuyor. Buna yönelik ilk adım, Metro stili uygulama modeli. Bu sayede geliştiriciler, uygulamalarının ne zaman etkin olacağını, ne zaman bekleyeceğini seçebiliyorlar. Sosyal ağ istemcileri gibi arka planda çalışan uygulamalar ise güç üzerinde en az etkiyle çalışıyor.

İkinci çözüm ise boş geçen zamanda güç yönetimini iyileştirmeye yönelik. Kısaca, boş döngüler arasında oluşturulan boş süreç, daha az güç harcanmasına neden oluyor. Yukarıdaki grafikte Windows 7 ve Windows 8 yapıları arasında boş süreçlerin nasıl dağıldığını görebilirsiniz.

Son çözüm ise yeni bir güç iskeleti oluşturarak birtakım cihazların güç yönetimi yeteneklerini görüntüleyebilmesini sağlamak. Bunların hepsi, Power Engine Plugin (PEP) denilen özel bir sürücüde toplanıyor. PEP ile üreticiler, ürünleri için bir sürücü üretebiliyor, System On Chip bilgisayarlar için güç yönetimi gereksinimlerini belirtebiliyor.

Tüm bunlar ilk bakışta kafa karıştırıcı gibi görünse de, hepsi bir araya geldiğinde, güç tüketimi bakımından şimdiye kadarki en verimli Windows'u ortaya çıkaracak.

Okuyucu Yorumları