Windows 8, potansiyel kullanıcılarına büyük vaatlerde bulunuyor: sekiz saniyede başlama, HTML5 ile hızlı açılan sayfalar ve USB 3.0 ile daha hızlı dosya transferi bunlardan bazıları. Öte yandan işletim sistemiyle yapılan testler günümüz şartlarından çok daha ilerisinde yer alan PC'lerle yapılıyor ve pek de gerçeği yansıtmıyor açıkçası.
CHIP olarak Windows 8'i var olan donanımlar ile test ederek gerçekten de Windows 7'den hızlı olup olmadığını tespit etmek için kolları sıvıyoruz. İlk testimiz açılış süresi. Bakalım Windows 8 gerçekten de sekiz saniyede açılıyor mu yoksa bu, kapasitesi dört kat az, fiyatı ise 5 kat fazla olan bir SSD almanızı mı gerektiriyor?
Microsoft'un yayınladığı videoyu hatırlıyorsunuzdur. Bir dizüstü PC sadece sekiz saniyede masaüstüne geliyordu. Fakat işin aslı bu sistemin sıfırdan başlamak yerine yeni "Fast Startup" özelliğiyle açılması. Sistem tamamen kapatılmasına karşın işletim sistemi çekirdeği sadece donduruluyor. Sorun şu ki bu özelliği kullanabilmeniz için donanımların ve sürücülerin Windows 8 ile tam uyumlu olması gerekiyor.
Bizim yaptığımız testte ise Windows 8, giriş ekranına gelmek için 26 saniyeye ihtiyaç duydu -videodakinin üç katından fazla. Windows 7'de giriş ekranının gelmesi ise 34 saniye sürdü. Eski bilgisayarımızı açabilmek için giriş ekranını da geçmemiz gerekti ki bu hem açılışta ikinci bir adım hem de fazladan süre demek olduğu için gerçekten de sinir bozucu bir durum.
Arşiv ayıklamada hız farkı
Bir sonraki testimizde Windows 8'in görevi kopyalama, taşıma ve dosya ayıklama. İlk testimiz 4,8 GB'lık bir dosyayı bir USB diske kopyalama. Windows 8 bu işlemi 6:59 dakikada tamamlarken Windows 7'de bu süre 7:05 dakika olarak belirleniyor. Arada büyük bir fark olmayan bu testten sonra aynı dosyayı masaüstüne taşıyoruz. 3:06 dakika ile Windows 8 testi birinci tamamlarken Windows 7 de 3:36 buna yakın bir performans sergiliyor. Aradaki en büyük fark ise 4,81 GB'lık dosyanın ayıklanmasından ortaya çıkıyor. Windows 8 10:34 dakikada işlemi tamamlarken Windows 7 bu işlem için 12:41 dakikaya ihtiyaç duyuyor.
Yeni yüklenen Windows 8 sürümü 11,2 GB ile Windows 7'nin iki katı (6,14 GB) daha fazla yer kaplıyor. Buna karşın AntiVir'in sistem klasörünü taraması Windows 8'de 5:49 dakika sürerken Windows 7'de 3:55 dakika sürüyor. Her iki işletiminde de standart tarayıcı kullanıyoruz. Fakat SunSpider JavaScript testinde Windows 7 136,7 milisaniye ile daha iyi bir sonuç alıyor. (Internet Explorer 10 PP3: 144,7 milisaniye)
Oyunlarda Windows 8 farkı
Söz konusu Windows 8 ile oyun oynamak olduğunda ilk bakışta Windows 7 ile arada pek fark olmadığını söylemek mümkün. Zira her iki işletim sistemi de hala aynı DirectX 11 sürümünü kullanıyor. Fakat asıl fark testleri çalıştırdığımızda ortaya çıkıyor. Heaven testinde Windows 8 saniyede 14.1 kare ile 356 puan alırken Windows 7 13.6 kare ile 346 puanda kalıyor.
CHIP Online Yorumu:
Windows 8 daha geliştirici sürümüyle dahi potansiyelini gözler önüne seriyor. Fakat UEFI destekli bir anakart, uyumlu sürücüler ve USB 3.0 desteği yoksa hız Windows 7 ile aşağı yukarı aynı. Windows 8 piyasaya çıktığında üreticiler de donanımlarını güncellemiş olurlarsa performans konusunda yeni bir devrin başlayacağını söyleyebiliriz.