Windows 8'de neler yok?

Windows 8'de pek çok yenilik var ama hepimizi şaşırtan "olmayanlar" da oldukça fazla...

Windows 8'de neler yok?

Windows 8 ile Başlat menüsü, Aero gibi birçok özelliğe hoşçakal diyeceğiz. Metro arayüzüne odaklanan Windows 8'de Microsoft, kullanıcıların tercih etmediği işlevleri ve fazlasını kaldırıyor. Windows 8'de artık olmayacaklar arasında birkaç büyük ve çok sayıda küçük özellik var.

Eski Başlat düğmesi ve Başlat menüsü

İlk olarak Windows 95'de tanıştığımız Başlat düğmesi ve Başlat menüsü. Windows 8'de bir Başlat düğmesi ve Başlat menüsü bulunmuyor. Windows 8 ile beraber Metro başlangıç ekranı, yeni Başlat menüsünün yerini alıyor. Bu ekranda bir uygulamanın ismini yazarak aramanız mümkün oluyor. Bu ekran, geleneksel masaüstü ve Başlat menüsüne alışan kullanıcılarının kafasını başta biraz karıştırabilir. Windows'u ilk açtığınızda Metro giriş ekranı ile karşılaşıyorsunuz ve masaüstü ile başlamak için bir seçenek sunulmuyor (bununla birlikte bazı ince ayarlar yoluyla bunu yapmak mümkün).

Windows Aero, saydam cam ve Flip 3D efekti

Vista ve Windows 7'de bulunan saydam grafiksel arayüz Aero, Windows 8'de tamamen kaldırılıyor. Windows 8'in önizleme sürümleri Aero ile gelse de özellik, final sürümde bulunmayacak. Bunun anlamı saydam cam efektinin tarihe karıştığı ve artık masaüstündeki pencerelerde düz renkler göreceğimiz. Win+Tab tuşlarına basarak ulaşabildiğimiz Flip 3D özelliği de Windows 8 ile beraber tarihe karışıyor.

DVD çalma ve Windows Media Center...

DVD çalma ve Windows Media Center...

DVD çalma ve Windows Media Center

Windows 8'li PC'lerin birçoğunun DVD sürücüsü olmayacağını göz önünde bulunduran Microsoft, DVD çalma özelliğini Windows 8'den kaldırmış bulunuyor. Ancak DVD sürücüye sahip bir bilgisayar aldığınızda, üreticinizin size bir DVD yürütme yazılımı sunması muhtemel.

Windows Media Center da artık hiçbir Windows 8 sürümünde bulunmayacak. Ancak belirli bir ücret karşılığında onu Windows'a eklemek mümkün olacak.

Önceki dosya sürümleri ve Windows Yedekleme

Windows 7'de varsayılan olarak açık bulunan "Önceki Sürümler" işlevi ve Windows Yedekleme ve Geri Yükleme işlevi Windows 8'de artık yok. Bu iki işlevin yerini Windows 8'de Dosya Geçmişi (File History) alıyor. Dosya Geçmişi, her dosya ve klasörle çalışan Önceki Sürümler işlevine göre daha kısıtlı ve varsayılan olarak kapalı bulunuyor.

Windows Update masaüstü uyarıları

Windows'un şu anki sürümlerinde Windows Update, bir sistem çubuğu simgesi olarak görüntüleniyor ve yeni güncellemeler olduğunda sizi uyarıyor. Windows 8'de ise Windows'u güncellemeden önce uyarı almanız mümkün, ancak uyarılar artık masaüstünde görünmüyor. Windows Update ile ilgili tüm güncellemeler, artık oturum açma ve kilit ekranlarında gösteriliyor.

Okuyucu Yorumları