Hüseyin Cem Köylü
Geliştirici sürümü ne kadar stabil ve özellikçe zengin olsa da fark etmez. Asıl önemli olan betadır ve size Windows 8 Beta' nın önemli detaylarını sunuyoruz...
Microsoft, Windows 8 için tasarladığı Metro arayüzünde fazla değişikliğe gitmeyecek. Tabii ki yeni dokunmatik hareketler, yakınlaştırma işlevi ve fareyle daha rahat kullanılabilecek bir arayüz ile gelecek. Ve eski bir arkadaşımız başlangıç ekranında karşılayacak bizi: Windows Media Center. Ama ilk görüşte onu tanıyamazsanız şaşırmayın, eski haline hiç benzemeyecek!
PC kullanıcılarının aklındaki başlıca sorulardan biri "Daha rahat kullanılabilen bir masaüstü mümkün mü?" dür. Ve Metro arayüzü bize bu deneyimi sunmayı vaat ediyor, üstelik açılıp kapanabilme özelliğiyle tercihi de size bırakıyor.
Beta yayınlanma tarihi
Eylül ayındaki geliştirici önizlemesine kadar bir sır gibi saklanan beta tarihi artık belli oldu. 2012'nin başlarında yapılacak olan CES fuarı, Windows 8'in kaderini belirledi. Tanıtımı Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer yaptı ve indirme tarihini Şubat ayı olarak açıkladı.
Geliştirici sürümünün arayüzü pek özelleştirilemiyordu. Fakat beta ile bu değişecek, yeşil arkaplan renginin yerine başka renkler koyulabilecek. Metro ekranındaki resimlere notlar eklenebilecek. Uygulamalar kendilerini uygun gruplara koyabilecekler ve dokunarak yakınlaştırma-uzaklaştırma yapabileceksiniz. Android benzeri çoklu masaüstü olacak ve yakınlaştırma-uzaklaştırma fonksiyonlarıyla aralarında geçiş yapabileceksiniz. Microsoft başından beri söz verdiği gibi Metro giriş ekranını aynı zamanda fare ile de rahat kullanılabilir bir şekilde tasarlayacak. Tabi bunun yanında dokunmatik hareketler de geliştirilecek. Örneğin beta sürümünde bir uygulamayı kapatmak için tutup aşağı itmek yeterli.
Mağaza ve Internet Explorer 10
Windows 8'li tabletlerin Android ve iOS'u yakalayabilmesi için, Microsoft tüm gücüyle çalışıyor ve mağazasını geliştiriyor. Mağazadan Windows 8 ile ilgili tüm uygulamalar indirilebilecek. Betanın yayınlanmasıyla beraber mağaza da açılacak, ilk etapta fazla uygulama bulmayı beklemiyorsunuz belki ama Microsoft'un Aralık başında başlattığı "First App Contest"("İlk Uygulama Yarışması") ile mağazaya hareket getirmeyi planlıyor. Üstelik işin içine Android Market'teki binlerce yazılım desteği de girebilir.
En iyi ücretsiz uygulamalar yarışacak ve kazanan uygulama mağazanın açılış sayfasında yerini alacak. Firefox, Office 2010, WinRAR gibi klasik uygulamalar ise mağazada olmayacak.
Sızan ekran görüntülerinden yola çıkarak görebiliyoruz ki Internet Explorer 10, Platform Preview 4'teki görüntüsünden daha farklı ve daha özelleştirilebilir bir şekilde karşımıza çıkacak.
Masaüstüne ne olacak?
Microsoft, "henüz insan içine çıkmaya hazır olmadığı" için Windows Media Center'a geliştirici sürümünde yer vermemişti. Bu demek oluyor ki Windows 7 ile kıyaslandığı zaman görünüşte büyük bir değişikliğe gidildi ve tahminimizce Xbox arayüzüne benzer bir görünümle karşımıza çıkacak. "Denetim Masası" terimi de Windows 8 ile tarihe karışacak -en azından Metro arayüzünde. "Sistem Ayarları" ise betada yerini "PC Ayarları"na bırakacak.
Beta ile ilgili en merak edilen sorulardan biri de, masaüstüne ne olacağı. Metro arayüzü yenilikçi ve kolay kullanımlı, fakat geleneksel kullanıcılar da masaüstünden vazgeçmek istemiyorlar. Beta bize "masaüstü"nün geleceğinin ne olacağını da gösterecek aslında. Microsoft, kullanıcıları memnun etmek için masaüstünü varsayılan olarak getirebilir. Ya da geliştirici sürümünde yaptığı gibi Metro'yu varsayılan olarak getirip bir "registry hilesi" ile tekrar eski görünüme dönme olanağı verebilir.
Tabi Windows'un en çok kullanıldığı yerlerden biri de işyerleri. İşyerlerinde Metro arayüzü pek verimli olmayacağı için, masaüstünün sadece Business, Professional ve Enterprise versiyonlarında varsayılan olarak geleceği söylentiler arasında. Şahsi kullanıma yönelik olan Home Premium ve Ultimate versiyonlarının ise Metro yada Masaüstü seçimi yapabilecekleri söyleniyor. Microsoft eforunun çoğunu Metro arayüzüne harcadığı için geleneksel masaüstü görünümünde bir değişiklik ya da yenilik gelmeyecek.
Windows 8 ve "Win To Go"
Yani USB belleğinizi takın ve bilgisayarınız Windows 8 ile çalışmaya başlasın! Basit bir şekilde USB belleğinize Windows 8 dosyalarınızı kopyalıyorsunuz ve sistem gereksinimleri yeten her bilgisayarda kullanıyorsunuz. Windows kendiliğinden en uygun ekran çözünürlüğünü ayarlıyor, tüm donanımları tanıyor ve USB 2.0 üzerinde bile akıcı çalışıyor, üstelik taşınabilir Windows'unuzda yaptığınız tüm değişiklikler kaydediliyor ve daha sonra isterseniz diğer bilgisayarınıza aktarabiliyorsunuz bu değişiklikleri. Windows To Go, şu an için sadece iş kullanıcılarına özel. Umarız, Microsoft bu güzelliği şahsi kullanıcılara da yapar.
AMD ve Intel x86 tabanlı işlemcilerde herhangi bir problem olmadan çalışacak olan Windows 8 için bir başka güzel haberi de ARM tabanlı işlemciler için özel bir Windows 8 versiyonu hazırlandı ve bitti sayılır diyerek veriyor Microsoft'tan Paul Thorrott.
Web üzerinden yükleme ve yol haritası
Sızıntı ekran görüntülerine göre Windows 8 doğrudan internetten indirilebilecek ve daha sonra indirdiğiniz dosyaları DVD'ye yazarak ya da USB bellek üzerinden bilgisayarınıza yükleyebileceksiniz.
Beta sürümünün yayınlanmasından sonra bile hala sona pek yaklaşmış sayılmayacağız. Betada olmayan özellikler Release Candidate (Aday Sürüm)'de olacak. Görüntülerde değişiklik, bug (hata) düzeltmeleri, hız ayarlamaları ve batarya yönetimi ile ilgili ince ayarlar final sürümüne kadar yapılmaya devam edecek. Test aşamasının en son etabı ise Microsoft'un MIX12 testi olacak. 2012 yazında sorunsuz çalışan bir Windows 8 sürümü tamamlanmış olacak fakat final versiyonu için Ekim ayına kadar beklememiz gerekecek.
Henüz yolun yarısındayız. RC büyük ihtimalle Nisan'da ve Final sürümü de 2012 sonbaharında yayınlanacak.