Windows Vista'da heyecanı Microsoft başlatmıştı, Windows 7'yi sırtlanan ve heyecanı körükleyen ise kullanıcılar oldu
Microsoft Windows 7'nin Vista'dan kalan kötü anıları sileceğini umuyor. Windows 7'ye kullanıcı yaklaşımı inanılmaz olumlu. Ancak bu durum devam edecek mi? Windows Vista çıkmadan önce de umutlar büyüktü, Windows 7'de de büyük, tüketicilerin beklentileri karşılanacak mı?
Bu büyük iyimserliğin sonu kötü biter mi sorusu arka planda kafaları kurcalıyor. Microsoft bile bir yandan mutlu, bir yandan düşünceli. Windows 7 satışlarına bel bağlayan dünya devi şirket beklediğini bulabilecek mi? Windows 7'nin çıkışı geldi çattı ve bu soruyu sormakta fayda var. Bu sorunun cevabını bütün dünya merak ediyor.
Windows 7 sürücüleri ve Vista sürücüleri
Freeform Dynamics'ten analizci Dale Vile'a göre Microsoft Windows 7'yi, Windows Vista'da yaptığı kadar gazlamıyor. Duyulan heyecanı körüklemek için önceki kadar para akıtmıyor. Bu sefer duyulan büyük heyecanın arkasında, beta sürecinden inanılmaz memnun ayrılan büyük bir kullanıcı kitlesi var.
Windows 7'nin genel kullanıma hazır olduğu, Vista'nın ise yeterince hazır olmadan piyasa çıktığı konusunda görüşler uyuşuyor. Vista'nın sürücüleri ne kadar sorunluysa, Windows 7 sürücü konusunda o kadar başarılı. Elbette bu çıkış için geçerli, Vista'nın da hakkını yememek gerekiyor. Çünkü servis paketlerinden ve sürücü güncellemelerinden sonra Vista düzgün bir işletim sistemi haline geldi. Ancak bu hakkında oluşan kötü intiba silinemedi.
Windows 7'nin çıkışına donanım satışlarının başarısını bağlayan perakende satıcılar, Microsoft'tan çok daha hevesli ve heyecanlı. PC sektöründe krizden çıkış için bu olumlu görüş dalgasını herkes yakalamak istiyor. Microsoft'un iş ortakları bunu bir toparlanma ve ibreyi tekrar yukarı çevirme fırsatı olarak görüyor.
Microsoft'un temkinli yaklaşımı
Microsoft ise temkinli yaklaşıyor ve Windows'nin PC satışlarına etkisini abartmıyor, ifadelerine çok dikkat ediyor. Pozitif etkisi olacağını düşünen Microsoft, satıcıların bunun ölçeğiyle ilgili gerçekçi olmayan hayallere kapılmasını istemiyor. Ancak şunu da göz önüne almak gerekiyor, Windows 7 bundan daha iyi bir zamanda çıkamazdı. Yurt dışında yılbaşı alışveriş çılgınlığı yaklaşıyor ve yeni PC'ler Windows 7 yüklü geliyor.
Perakendecilere göre yeni bir dizüstü veya masaüstü almayı düşünen müşteri oranı yüzde 19. Bir diğer yüzde 15'lik kesim ise Windows 7'yle birlikte yeni bir sisteme geçmeyi veya parça almayı düşünüyor.
Buna karşılık Gartner'dan araştırma direktörü Annette Jump'a göre bu yılbaşında gerçekleşecek yılbaşı satışlarında dev bir artış beklemiyor. Windows Vista'nın 2007'de piyasaya çıktığı dönemdekine benzer bir durum bekliyor. Bunda krizin de etkisi var ve artışın minimum düzeyde gerçekleşeceği düşünülüyor.
İşlemci değiştirmek gerekmiyor
Windows 7'nin bir işletim sistemi olarak yeni PC'lerden bağımsız satışını arttıracak olan unsur ise eski sistemlerde hızla çalışabilmesi. Eski PC sahibi olan ve sistem yenileyemeyecek olanlar da az bir bellek ve sabit disk takviyesiyle Windows 7'yi hakkıyla kullanabilecekler. Windows 7'nin en büyük avantajı daha güçlü bir işlemci istememesi. XP kullanan bir PC'de Windows 7 kullanmak mümkün. Zira işlemci gücü ihtiyacı artsaydı işler kötüydü. Farklı soket işlemcilere geçmek için yeni bir anakart, yeni bir ekran kartı derken işler yeni bir bilgisayar almaya doğru gidecekti.
Windows 7'nin ön satışları bile Microsoft'u memnun etti. Bu da işletim sisteminin kendisinin satışlarının iyi gideceğini gösteriyor. Windows 7 belki de dünyanın en hızlı satılan işletim sistemi olabilir. Windows 7'nin iyi satışlarında fiyat indirimlerinin ve farklı avantajlı paketlerin de rolü büyük. Ülkelere göre başarıya gelince, Avrupa'daki fiyatlar biraz daha pahalı olduğu için Windows 7'nin esas başarısı Amerika'da olacak gibi görünüyor.
İş yerlerinin Windows 7'ye geçişiyle ilgili pek çok haber yaptık. Pek çok farklı etken, bir yıl içerisinde Windows XP kullanan iş yerlerinin Windows 7'ye geçişi tamamlamış olacağını gösteriyor.
Bir oyun stüdyosunun Windows 7 görüşü
Bu bir yıl sonunda Windows XP'nin yüzde 80'lik yüzdesini yakalamak gerçekten zor olsa da imkansız değil. Muhtemelen bu oran ilk sene sonunda yüzde 60 olacak. Windows müşterilerinin antlaşmaları ve diğer hizmet alımları da Microsoft'un yüzünü güldürecek.
Üstelik geçişi planlayan yüzde 60'lık dilimin yüzde 30'u ilk 6 ayda bu işi bitirmeye niyetli. İlk Servis paketini bir yıl boyunca beklemek isteyen kullanıcı oranı ise sadece yüzde 11. Bu oranın düşük olmasının başlıca sebebi ise Windows 7'nin RC sürümünün uzunu uzadıya test edilmiş ve açıkların kapatılmış olması.
Güvenliğin ve sistem ihtiyaçlarının mütevaziliğini vurgularken, Windows 7'nin sunduğu performans artışını atlamak olmaz. Mesela bilgisayar oyunları geliştiricisi Media Molecule'den Paul Davis yeni işletim sistemiyle üretkenlikte yüzde 50'ye varan artış yaşadıklarını belirtiyor.
Windows 7 başarılı olacak mı?
Başta da söylediğimiz gibi, bu Windows 7 için duyulan heyecanın, Microsoft'un reklamını yaparak şişirdiği bir şey değil, kullananların tecrübe ve görüşü sonucu ulaşılan bir durum olduğunu gösteriyor.
Davis'e göre önceden 8-10 dakika süren işleri artık 3-4 dakikada tamamlamak mümkün oluyor. Media Molecule'da teknik detaylar halledildiğinde bütün şirket çapında Windows 7'ye geçmeyi planlıyor. Bu performans artışının ardında yeni sürücüleri, çok çekirdekli işlemci ve DirectX 11 desteğinin yattığını görmek zor değil.
Windows 7, Vista gibi yavaş ve çok sistem kaynağı gerektiren bir işletim sistemi olmadığı için gerçekten de Windows XP'nin başarısını yakalayacak ve tahtına oturacak gibi görünüyor.