Windows 11 mi, yoksa Ubuntu mu? Nvidia açısından hangisi daha performanslı?

Yapılan Nvidia testleri, Windows 11'in Ubuntu Linux'a karşı kesin bir zafer kazanamadığını ortaya koyuyor.

Nvidia GPU'lar için Windows 11 mi daha iyi, Ubuntu mu?

Birkaç gün önce AMD Radeon ekran kartlarının Windows 11 üzerindeki performansını ve Ubuntu ile karşılaştırmasını ele alan bir rapordan bahsetmiştik. Genel rakamlar, özellikle RDNA 3 mimarisine dayanan yeni RX 7900 serisi GPU'larda Windows 11'i önemli bir farkla destekliyordu.

Bunun bir devamı olarak Phoronix, Nvidia için benchmark verileri yayınladı. Sonuçlara göre tıpkı AMD Radeon GPU'larda olduğu gibi, öncelikli olarak oyun oynamak istediğinizde Ubuntu yerine Windows 11'i tercih etmeniz gerekiyor gibi görünüyor. Bir kez daha, RTX 3080 ve 3090 olmak üzere 2 Nvidia GPU test edilmiş ve bu test prosedürü daha önceki AMD karşılaştırmasında kullanılanla aynı.

Tüm oyun test paketini içeren geometrik ortalama açısından, RTX 3080 sistemi Windows 11'de yüzde 6,5 daha hızlı olurken, 3090 ise yaklaşık yüzde 8,74 daha iyi.

Nvidia sonuçları AMD sonuçlarına çok benziyor çünkü kart ne kadar güçlü olursa Windows 11 ve Linux performansı arasındaki fark da o kadar büyük oluyor. Bu da Linux'un Windows 11'den daha yüksek bir sürücü ek yüküne sahip olduğu anlamına geliyor, çünkü 2 işletim sistemi arasındaki performans farkı GPU yığını yükseldikçe artmaya devam ediyor.

İlginç bir şekilde, işlem hacmi açısından ise Ubuntu, Windows 11'i geride bırakmayı başarıyor. Ubuntu ve Windows 11 arasındaki performans farkı bu 2 örnekte birbirine çok yakın.