Windows 11 Görev Çubuğu'nu çok daha kullanışlı hale getiriyoruz

Windows 11'in Görev Çubuğu'ndan memnun değil misiniz? O zaman size göstereceğimiz birkaç yöntem ve ipucu ile bu durumu değiştirebilirsiniz.

Windows 11 Görev Çubuğu'nu çok daha kullanışlı hale getiriyoruz

Windows 11'deki Görev Çubuğu, işletim sisteminin en iyi yanlarından biri. Şık, minimalist ve görsel olarak oldukça farklı... Ancak yine de biraz iyileştirmeye ihtiyacı var. Örneğin, varsayılan olarak Görev Çubuğu'nu istediğiniz konuma taşıyamıyor, hatta boyutunu bile değiştiremiyorsunuz. Ancak isterseniz bu haliyle kullanmak zorunda da değilsiniz.

İşte Görev Çubuğu'nu tam olarak istediğiniz şekilde ayarlayarak daha kullanışlı hale getirmenizi sağlayacak bazı ipuçları...

Microsoft Copilot ve diğer gereksiz uygulamaları devre dışı bırakın

Windows 11 Görev Çubuğu, asla ihtiyacınız olmayacak bazı düğmelerle birlikte gelir. Sol kenarda haber güncellemelerini ve reklamları gösteren Widgets düğmesi, sağ tarafta ise yeni Microsoft Copilot düğmesi yer alıyor. Ortada ise Başlat ikonunun yanında büyük ve eski bir Arama çubuğu bulunuyor. Neyse ki Microsoft, Windows 11 2023 güncellemesinde Sohbet düğmesini kaldırdı. Ancak tüm bu gereksiz özellikleri kaldırdığınızda Görev Çubuğu minimal, şık ve çok daha kullanışlı bir hale geliyor.

İstemediğiniz özellikleri gizlemek için görev çubuğundaki herhangi bir boş alana sağ tıklayın ve Görev Çubuğu ayarlarına gidin. Görev Çubuğu Öğeleri menüsünde Widget'lar, Görev Görünümü ve Copilot özelliklerini devre dışı bırakın ve arama menüsünde Gizle seçeneğini seçin.

Herhangi bir uygulamayı görev çubuğuna sabitleyin

Başlat menüsüne giderek istediğiniz uygulamaya sağ tıklayın ve Görev Çubuğuna Sabitle düğmesine tıklayın. Herhangi bir uygulamayı, uygulama simgesine sağ tıklayıp Görev Çubuğu'na sabitle seçeneğini seçerek sabitleyebilirsiniz.

Görev çubuğu simgelerini sola hizalayın

Windows 10 Görev Çubuğu düzenini mi özlediniz? Microsoft, Görev Çubuğu simgelerinin hizalamasını değiştirmenize olanak tanıyor. Görev Çubuğu'na sağ tıklayın, Görev Çubuğu Ayarları'na gidin ve Görev Çubuğu Davranışları'ndan Görev Çubuğu hizalama özelliğindeki Sol seçeneğini seçin.

Görev çubuğu davranışını özelleştirin

Windows 11, Görev Çubuğu'nun nasıl davranacağını özelleştirmenizi sağlayan ayrı bir bölüme sahiptir. Görev Çubuğu'na sağ tıklayın, Görev Çubuğu Ayarları düğmesine tıklayın ve Görev Çubuğu Davranışları bölümünü seçin.

Dokunmatik ekranlı bir dizüstü bilgisayar veya küçük ekranlı bir cihaz kullanıyorsanız, daha fazla ekran alanı için görev çubuğunu gizlemek isteyebilirsiniz. Bu durumda Görev Çubuğu'nu otomatik olarak gizle seçeneğini etkinleştirin. Artık Görev Çubuğu yalnızca imlecinizi ekranın altına getirdiğinizde görünecek.

Birden fazla ekran kullanıyorsanız, görev çubuğunu tüm monitörlerinizde etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için Görev Çubuğu'nu tüm ekranlarda göster özelliğini kullanın.

Görev Çubuğu'nu ekranın üst kısmına yerleştirin

Microsoft görev çubuğunu ekranın alt kısmına sabitlediğinden, hareket ettirmenize izin vermez. Görev çubuğunu her ne kadar ekranın sol veya sağ tarafına yerleştirmek mümkün olmasa da, bir kayıt defteri hilesi kullanarak ekranın üst kısmına da taşıyabilirsiniz. Bunun için:

Başlat Menüsü'nü açın ve regedit yazın. Açılan Kayıt Defteri düzenleyicinin üst çubuğuna aşağıdaki konumu girin:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\StuckRects3

StuckRects3 klasöründe, Ayarlar'a çift tıklayın. Bu, değerlerle dolu bir tablo göreceğiniz "İkili Değeri Düzenle" penceresini açacaktır. İkinci satıra gidin ve soldan beşinci değeri bulun. Varsayılan olarak bu değer “03 ”tür.

İmleci bu değerin sağına (sonuna) getirin, bir kez Backspace tuşuna basın ve değeri “01” olarak değiştirin. Tamam düğmesine tıklayın ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi uygulamasından çıkın. Ardından, Görev Yöneticisi uygulamasını açın ve Windows Gezgini'ni yeniden başlatın.

Görev çubuğunu küçültün veya büyütün

Windows 11 Görev Çubuğu'ndaki bir diğer büyük değişiklik, daha büyük veya daha küçük olmasını istediğinizde kolayca yeniden boyutlandıramamanız. Ancak yine Kayıt Defteri'ni kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Başlat > regedit yolunu takip edin ve aşağıdaki konumu girin:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

Boş alana sağ tıklayın ve Yeni > DWORD (32 bit) Değeri'ni seçin. Gelişmiş klasörünün altına yeni bir girdi eklenecektir. Bunu TaskbarSi olarak yeniden adlandırın.

TaskbarSi dosyasına çift tıklayın. Değer Verisi alanına, daha küçük bir görev çubuğu istiyorsanız “0”, daha büyük bir görev çubuğu istiyorsanız “2” girin (“1” varsayılan seçenektir) ve Tamam düğmesine tıklayın.

Son olarak bilgisayarınızı yeniden başlatın veya Windows Gezgini'ni Görev Yöneticisi'nden yeniden başlatın.

Eski Windows 10 görev çubuğunu geri getirin

Tüm özelleştirmeleri denediyseniz ve hala memnun değilseniz, size son bir önerimiz var: Eski Windows 10 Görev Çubuğu'na dönüş yapın. Ya da an azından Windows 10 öğelerinden bazılarını geri getirin.

ExplorerPatcher adlı ücretsiz ve açık kaynaklı bir uygulamayı kullanarak Windows 10'daki tüm Görev Çubuğunu ve Başlat menüsünü geri getirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken uygulamayı yüklemek. Uygulamanın en iyi yanı, Ayarlar'a girip Görev Çubuğu'nun her bir parçasını özelleştirebilmeniz. Örneğin, Windows 10'daki uygulamalar görünümüne geri dönebilirken, Windows 11'deki sistem tepsisini ve açılır menüleri kullanmaya devam edebilirsiniz.