Windows 11 24H2 güncellemesi, önemli bir eksikle gelecek

Microsoft, yıl sonuna doğru yayınlamayı planladığı Windows 11 24H2 güncellemesiyle birlikte codec desteğinde değişiklikler yapıyor.

Windows 11 24H2 güncellemesi, önemli bir eksikle gelecek

Microsoft, Windows 10 ve 11’deki codec desteğiyle ilgili ayrıntıların yer aldığı yeni bir destek sayfası yayınladı. Codec’ler, bilgisayarlardaki farklı ses ve video dosyalarını oynatmayı mümkün kılan yazılım parçaları. Microsoft’un işletim sistemleri, varsayılan olarak çok sayıda önceden oluşturulmuş codec bileşenine sahip ve daha fazlası Microsoft Store’dan indirilebiliyor. Ancak yakında çıkacak Windows 11 24H2 sürümü, bu konuda bazı değişiklikler yapacak gibi gözüküyor.

Yeni destek sayfasına göre, Windows 11 sürüm 24H2, çok kanallı veya “surround ses” için “Dolby Digital” olarak da bilinen AC-3 codec bileşenini kaldıracak. Sayfada, “Windows 11 sürüm 24H2’den itibaren AC-3 codec bileşeni artık Windows’a dahil edilmemektedir. Ancak birçok cihaz üreticisi bir AC-3 codec bileşenini önceden kuracaktır. Bu durumlarda, AC-3 ses codec bileşeniyle kodlanmış dosyaları hala oynatabileceksiniz” deniliyor.

Microsoft’un AC-3’ü neden Windows 11 24H2’den kaldırmaya karar verdiğine dair bir açıklama bulunmuyor. Ayrıca Microsoft, eski sürümlerden veya Windows 10’dan 24H2 sürümüne yükseltme yapıldığında AC-3 desteğine ne olacağına dair bir açıklama da yapmıyor. Ancak, VLC gibi çoğu üçüncü taraf uygulama AC-3 desteği içerdiği için muhtemelen kullanıcıların endişelenmesine gerek kalmayacak.

Ayrıca, bazı codec bileşenleri Microsoft’un mağazasından indirilebiliyor. Bunların arasında MPEG-2 (MPEG-1 ve MPEG-2 video formatları), HEVC (H.265), VP9, ​​AV1 ve Web Medya Uzantısı (OGG ses ve video, Vorbis ve Theora) bulunuyor. Ancak HEVC gibi bazılarının ücretsiz olmadığını unutmamakta fayda var.

Windows 11 sürüm 24H2’nin bu yılın sonlarında yayınlanması bekleniyor ve şu anda Sürüm Önizleme Kanalında genel test için mevcut.