Microsoft'un talihsiz girişimi Windows RT, herkesin yakından tanıdığı Windows'u ARM işlemcili tabletlere taşımayı amaçlıyordu. Windows RT'nin başarısız olmasının ardından Microsoft şimdi iki yeni Windows sürümü çıkarıyor: Windows 10 S ve Windows 10 on ARM (ikincisinin dilimizdeki okunuşu ilginç, farkındayız).
Yeni Windows 10 türevlerinde öne çıkan şey, ARM işlemcilerinin kısıtlamaları değil, çözülmeye çalışılan problemler. Aşağıda bu işletim sistemlerine yakından bakıp, onları "nesnelerin internetine" özel Windows 10 IoT ile karşılaştıracağız.
Windows 10 on ARM
Bu sürüm Windows 10'a çok benzeyecek. Win32 uygulamalarını Windows mağazası üzerinden veya web üzerinden indirip çalıştırmanız mümkün olacak. Windows on ARM, 32-bit yazılımları dahili emulator sayesinde çalıştıracak. Bu teknoloji, Windows 10'un 64-bit PC'lerde 32-bit uygulamaları çalıştırmakta kullandığı Windows on Windows (WOW) teknolojisini temel alıyor.
Windows 10 on ARM'nin amacı, OEM'lere uzun pil ömrü sağlamak ve Qualcomm Snapdragon 835 gibi ARM çözümleriyle PC'ler oluşturmaya izin vermek. Microsoft ve Qualcomm, bu sürüme sadece "Windows 10" diyor. Bu biraz kafa karıştırabilir çünkü bu sürümde 64-bit masaüstü yazılımları çalışmayacak.
Microsoft, x64'ü neden desteklemediğini açıklamıyor. Bu aslında teknik bir kısıtlama değil - ARM64 yongaları emule edilmiş x64 talimatlarını x86 kadar kolay çalıştırabiliyor. x64'ün desteklenmemesinin nedeni, firmanın daha önce geliştirdiği WOW 32-bit emulasyonunu kullanması ve x64 için yeni bir emulasyon yazmasının çok uzun bir iş olması olabilir.
Windows 10 S
Okullar için geliştirilen ve Chromebook'larla yarışan Windows 10 S, Windows 10 on ARM'ye göre çok daha kısıtlı bir işletim sistemi - ilk sistemler x86 işlemcilerle gelecek olsalar bile.
Windows 10 S, sadece Windows mağazasındaki uygulamaları çalıştıracak ve UWP uygulamalarını başka kaynaklardan yüklemeye izin vermeyecek. Desktop Bridge ile dönüştürülen ve mağazaya yüklenen Evernote, Slack, Spotify ve iTunes gibi uygulamalar, Windows 10 S'te çalışacak. Office 2016 da Windows 10 S'e bu şekilde girecek. Bu alan, Windows 10 S'in Windows 10 on ARM'ye göre daha serbest olacağı bir alan çünkü 64-bit masaüstü uygulamaları, mağaza uygulamalarına dönüştürülebiliyor. Bu ise 64-bit uygulamanın Windows 10 S'te çalıştırılabilmesi için önünde büyük bir engel olmadığını gösteriyor.
Bu kısıtlamalar, Windows 10 S'in hızla açılmasını ve uzun bir pil ömrü sunmasını sağlayacak. Ancak Firefox ve Chrome gibi tarayıcıları Windows 10 S'te kullanamayacaksınız, çünkü Windows Store ilkeleri sadece Windows'a gömülü Edge ve Chakra HTML JavaScript motorlarına izin veriyor.
Windows 10 S'in bir komut satırı, konsolu veya PowerShell'i yok. Bu yüzden script'lerden faydalanan zararlılar Windows 10 S'i etkilemiyor.
Windows 10
Windows 10 S'teki kısıtlamalar istediğiniz yazılımı kullanmanızı engelliyorsa, Windows 10 Pro'ya geçmeniz mümkün olacak (Windows Home'a geçiş yok). Güncelleme kısa bir süre için ücretsiz olacak.
Windows 10 IoT
Windows'un hem ARM hem de Intel işlemcilerde çalışan bir sürümü daha var: Windows 10 IoT. Bu sürümün de üç farklı türevi bulunuyor. Windows 10 IoT Core, ekranı olan veya olmayan ARM veya x86 cihazlarda tek UWP uygulamasını veya Cortana gibi Windows işlevlerini çalıştırabiliyor.
Windows 10 IoT Enterprise, Windows 10 Enterprise'ın x86 cihazlarda ATM gibi gömülü cihazlar oluşturmaya yönelik bir sürümü. Windows 10 IoT Mobile Enterprise ise ARM üzerinde gömülü sistemler oluşturmaya olanak tanıyor (el tarayıcıları, endüstriyel PDA'lar gibi).