Windows 10 kolay kolay aksilik çıkarmayan, bozulmak nedir bilmeyen bir işletim sistemi. Ancak işletim sisteminiz bir şekilde zarar gördüyse veya sorun üretmeye başladıysa, onu nasıl hızla eski haline getirebilirsiniz?
Windows'un en son sürümü, bu tür sorunları çözmeye yönelik tüm araçları size sunuyor. Bu yazımızda önce önemli verilerinizi yedeklemeyi, ardından cihazınızı eski haline nasıl geri getirebileceğinizi göstereceğiz. Şanslıysanız kısa bir geri yükleme işlemi sayesinde Windows 10'u baştan yüklemekten kurtulabilirsiniz.
Windows 10'un yedeğini alın
Önce kayıtlı dosyalarınızı koruma altına almanızda büyük fayda var. İster kaybetmek istemediğiniz fotoğraflar olsun, ister film veya müzik arşiviniz, PC'nizde oluşacak bir sorun, tüm dosyalarınızı kaybetmeniz anlamına gelebilir. İyi haber, Windows 10 ile dosyalarınızı yedeklemenin adeta çocuk oyuncağı olması.
Yedekleme dendiğinde ilk kullanacağınız araç, Dosya Geçmişi olmalı. Başlat menüsünü açıp Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Yedekleme yolunu izleyin ve yedekleyeceğiniz sürücüyü ayarlayın.
Dosya Geçmişi varsayılan olarak kitaplık klasörlerini, kişileri, favorileri, OneDrive'ı ve masaüstünü yedekliyor. Diğer klasörleri yedeklemek isterseniz, bunları yedekleme seçenekleri altından yedeklemeye dahil edebilirsiniz.
Eski sürümler
Kurulumu yaptıktan sonra Dosya Geçmişi'nin etkin olmasına dikkat edin. Dosya Geçmişi'nin bir özelliği, dosyalarınızın eski sürümelerini saklaması - bu sayede sadece bir önceki yedeğe değil, önceki tarihlerdeki yedeklere geri dönmeniz de mümkün oluyor.
Dosyalarınızı geri yüklemenin iki yolu var. Dosyalarınızı kaybettiyseniz veya yanlışlıkla sildiyseniz, Dosya Geçmişi'nin "Diğer seçenekler" bölümünde, en altta bulunan "Dosyaları geçerli bir yedekten geri yükle" seçeneğini kullanın.
Bir dosyanın eski bir sürümüne geri dönmek ise çok kolay. Bu dosyayı Dosya Gezgini'nde bulun ve Giriş sekmesinde bulunan Geçmiş düğmesine tıklayın. Karşınıza dosyanın eski sürümlerini gösteren bir liste gelecek. Buradan bir seçim yaparak eski sürümü geri yükleyebilirsiniz.
Çevrimiçi yedekleme
Donanımsal sorunlara önlem olarak fazla yedek almakta zarar olmadığını rahatça söyleyebiliriz. Bu yüzden Dosya Geçmişi'ni kullanıyor olsanız bile diğer bir seçeneğe göz atmanızda fayda var. Burada yedeği farklı bir alanda depolamanız ek güvenlik sağlayacağından, çevrimiçi hizmetlerden faydalanabilirsiniz.
Çevrimiçi depolama dendiğinde Windows 10 kullanıcılarının aklına ilk gelen seçenek, tabi ki OneDrive. Microsoft'un bulut depolama hizmetinin masaüstü uygulamasını Başlat menüsünde bulun ve çalıştırın.
1. Ayarları yedekleyin
Windows 10'lu PC'nizde Microsoft hesabıyla oturum açıyorsanız, Windows'un dahili Ayar Eşitleme işlevini kullanabilirsiniz. Bu aracın asıl amacı, Windows'lu cihazlarınız arasında kişisel ayarlarınızı yedeklemek olsa da, diğer ayarları da yedeklemekte kullanılabiliyor.
Bunun için Ayarlar > Hesaplar > Ayarlarınızı eşitleyin yolunu izleyin ve buradaki anahtarların açık konumda olmasını sağlayın. İsterseniz parolalarınız ve web tarayıcısı ayarları gibi verileri eşitlemenin haricinde tutabilirsiniz.
2. Sürücünün imajını oluşturun
Macrium Reflect Free'yi kullanarak sisteminizin tam bir kopyasını oluşturabilir, herhangi bir sorun oluşması halinde yedekten daha önceki bir tarihe tam anlamıyla geri dönebilirsiniz.
Yazılımı yükledikten sonra "Create an image of the partition(s) required to backup and restore Windows" seçeneğini kullanın ve ardından "Folder"ın yanındaki "..." düğmesine tıklayarak yedekleme sürücünüzün konumunu seçin.
3. Yedekleme medyası oluşturun
Kurtarmaya yönelik bir USB flaş sürücüsü, önyükleme yapmayan PC'nizi veya tabletinizi eski haline getirmek için vazgeçilmez bir araçtır. Windows 10'lu cihazınızda bir kurtarma bölümü varsa, flaş sürücü yerine bu alanı da kullanabilirsiniz.
Sürücüyü oluşturmak için "kurtarma sürücüsü oluştur" sözcüklerini Başlat menüsünde aratın ve beliren sonuca tıklayın. Şimdi ekrandaki yönergeleri izleyerek kurtarma diskinizi oluşturun.
PC'nizi geri yükleyin
Windows 10'lu bilgisayarınızda sorunlarla karşı karşıyasınız; düzeltmek için her şeyi denediniz ancak değişen hiçbir şey olmadı. Peki şimdi her şeyi eski haline getirmek için ne yapmalısınız?
Önceki Windows sürümlerinde olduğu gibi, önce Sistem Geri Yükleme aracını kullanmayı denemelisiniz. Dosya Geçmişi'ne benzer bir mantıkla çalışan bu araç, kişisel veriler yerine sistem ve program dosyalarıyla çalışıyor. Bu dosyalar, Geri Yükleme Noktaları şeklinde belirli zamanlarda (örneğin program yüklemelerinden önce) saklanıyor. Dolayısıyla birkaç gün önceki, sorunun yaşanmadığı bir noktaya geri dönmek, sıkıntıları bir anda ortadan kaldırabilir.
Sistem Geri Yükleme
Windows içerisinden veya bilgisayarınızın kurtarma menüsünden çağırabileceğiniz Sistem Geri Yükleme, daha çok son zamanlarda oluşan sorunları gidermekte işe yarıyor. Windows açılmıyorsa, aracı çalıştırmak için kurtarma sürücünüzü kullanın ve Sorun giderme > Gelişmiş seçenekler yolunu izleyin. Ekrandaki yönergeleri izleyerek sisteminizi önceki bir tarihteki durumuna geri yükleyebileceksiniz.
Her şey yolunda giderse, Windows 10'unuz tekrar düzgün çalışır hale gelecek.
Geri yükleme işe yaramazsa
Sistem Geri Yükleme aracı her sorunu çözmeyebiliyor. Bu durumda her şeyi temizleyip Windows 10'u baştan yüklemeniz gerekebilir. Korkmanıza gerek yok, çünkü Windows 10 içindeki "Sıfırlama" işlevi, tam olarak bunu yapıyor. Üstelik önemli verilerinizi veya sürücünüzü tamamen silmek zorunda değilsiniz. Ancak sonuçta Windows 10'u baştan yüklemeyle aynı yola çıkmış oluyorsunuz: Tüm ayarlarınız ve uygulamalarınız siliniyor.
"Sıfırla" sözcüğünü Başlat menüsünde aratın ve sonuçlar arasından "Bu bilgisayarı sıfırla" seçeneğine tıklayın. "Başlayın" düğmesine tıkladığınızda karşınıza iki seçenek gelecek: "Dosyalarımı sakla" ve "Her şeyi kaldır". Bunun yanında yüklü programlarınızı bir yere not ederseniz, kurulum sonrasında onları tekrar indirip kurmanız kolaylaşabilir.
Kurulum sonrasında daha önce eşitlediğiniz ayarları ve uygulamaları geri yüklemek için hesabınızı doğrulamanız gerekiyor. Bunun için Başlat > Ayarlar Hesaplar > Hesabınız yolunu izleyin ve "Doğrula" düğmesine tıklayarak sisteminizi güvenilir cihazlar listesine tekrar ekleyin.
Uygulamaları geri yükleyin
Windows Mağazası'nı açın ve fotoğrafınızın üzerine tıklayın. Açılan menüden Kitaplığım seçeneğine tıklayın. Tümünü görüntüle üzerine tıklayın ve geri yüklemek istediğiniz uygulamaların yanındaki indir düğmesine tıklayın. Bittiğinde tekrar profil fotoğrafınıza tıklayın ve bu kez İndirmeler'e tıklayarak dahili uygulamaları güncelleyin.
Dosyaları geri yükleyin
Son olarak daha önce Dosya Geçmişi ile yedeklediğiniz dosyalarınızı geri yükleyin. Bunun için Başlat > Ayarlar > Güncellemeler ve güvenlik > Yedekleme yolunu izleyin. "Sürücü ekle" üzerine tıklayın ve yedekleme sürücünüzü seçin. Şimdi "Diğer seçenekler" üzerine tıklayın ve en alttaki "Dosyaları geçerli bir yedekten geri yükle" seçeneğine tıklayın.
Çark simgesine tıklayın ve geri yüklemeyi başlatmak için "Geri yükle" seçeneğine tıklayın. Bu işlem biraz uzun sürebilir, sabırlı olun.
Windows'u gelecekte daha hızlı yükleyin
Windows'u baştan yüklemek zahmetli bir iş. Bu işlemi hızlandırmak için iyi bir imaj dosyası oluşturmanız gerekiyor. Bunun için Windows'u, uygulamalarınızı ve önemli programları yükleyip ayarlarını yapın. Ardından Macrium Reflect Free'yi kullanarak yeni bir sürücü imajı oluşturun. Bu imajdan geri yükleme yapmak için Reflect ile oluşturacağınız kurtarma medyasını kullanabilirsiniz.