Windows 10 güncellemesinde neler var?

Windows 10'un bu ay indirmeye sunulacak büyük güncellemesini, önizleme sürümünde denedik!

Güncellemede neler var?

Windows 10'un ilk büyük güncellemesi, bu ay Windows Update üzerinden sunulmaya başlanacak. Güncelleme içerisinde bazı arayüz değişiklikleri, onarımlar ve değişen birkaç varsayılan ayar bulunuyor.

İsterseniz Sonbahar Güncellemesinde sizi neler beklediğine yakından bakalım.

Windows 10 Sonbahar Güncellemesi neler sunuyor?

Güncelleme, çok büyük değişiklikler getirmiyor. Önemli onarımlara ihtiyaç duyulmaması bakımından bu, iyi bir şey olabilir. Tek hayal kırıklığı, web tarayıcısı Edge için eklenti desteğinin henüz hazır olmaması.

Yeni sürüm numarası

Sonbahar Güncellemesi ile birlikte sürüm numarası düzeninde bir değişiklik yapılıyor. Bu sürüm, Windows 10.1 yerine 1511 olarak adlandırılıyor - 1511, Kasım 2015 tarihini temsil ediyor. Güncelleme yayınlandıktan sonra Windows 10'u indirenler veya satın alınanlar, bu sürümü almış olacaklar (bir sonraki güncellemeye kadar).

Windows 10 güncellemesinde neler var?

Windows'un sürüm numarası ekranındaki (winver.exe) tarih, 2016 olarak güncellenmiş görünüyor (sanırız bu yapı bize gelecekten gönderiliyor).

Windows 10 güncellemesinde neler var?

Geliştirilmiş aktivasyon

Windows 10 sürüm 1511 ile birlikte kurulum sırasında Windows 7, 8 ve 8.1 ürün anahtarlarını kullanabiliyoruz. Bu değişiklik Windows 10'u yüklemiş olanları belki heyecanlandırmayacak, ancak Microsoft'un 1 milyar Windows 10'lu cihaz hedefine biraz daha hızlı yaklaşmasını sağlayacak.

Depolama alanı yönetimi

Depolama alanı yönetimi

Windows 10'lu cihazınızda boş alan sorunu yaşıyorsanız üzülmeyin. Artık uygulamaları harici SD karta veya farklı bir disk bölümüne yükleyebileceksiniz. Bunun için Ayarlar > Sistem > Depolama yolunu izleyin ve yeni uygulamaların yükleneceği konumu değiştirin.

Cihazınızı takip edin

Windows Phone'dan Windows 10'a taşınan Cihazımı Bul işlevi sayesinde cihazınızın bulunduğu son konumu görebileceksiniz (GPS veya konum hizmetleri yoluyla). Hizmeti etkinleştirmek için Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Cihazımı Bul yolunu izleyin.

Mevcut uygulamalara gelen yenilikler

Edge, 2016'ya dek eklenti desteğini kazanacak olmasa da bazı önemli güncelleştirmeler alıyor. Örneğin fareyi bir sekmenin başlığına sürüklediğinizde, o sekmenin küçük bir ön izlemesini görebiliyorsunuz. Dahası Edge, artık yer imlerinizi, okuma listenizi, ayarlarınızı tüm Windows 10 cihazları arasında eşitleyebiliyor. Tarayıcı artık HTML5 ve CSS3'ü de destekliyor.

Snap assist işlevine yapılan bir güncelleme, iki pencereyi yatay olarak aynı anda boyutlandırmanıza olanak tanıyor. Varsayılan tarayıcıyla ilgili yapılan değişiklik ise biraz kafa karıştırabilir. Bu ayarı Windows 10'a bırakırsanız, son kullandığınız yazıcı, varsayılan yazıcı olarak ayarlanıyor. Bu size garip gelirse Ayarlar > Cihazlar > Yazıcılar ve tarayıcılar yolunu izleyerek işlevi kapatabilirsiniz.

Arayüzdeki değişiklikler

Arayüzdeki değişiklikler

Bu güncellemede arayüzle ilgili bazı değişiklikler de var. Bunlar arasında Başlat menüsünü ve renk düzenini etkileyen değişiklikler geliyor.

Başlat menüsü, artık 512 değil 2048 canlı kutucuğu destekliyor. Bazı kutucuklar, sıçrama listelerini de destekleyecek biçimde güncellenmiş. Bazılarımızı üzebilecek bir gelişme ise Başlat menüsün Windows Store'daki yeni uygulamalar için reklam gösterebilmesi. Ancak reklam göstermeyi Ayarlar > Kişiselleştirme > Başlangıç yolunu izleyerek ve ilgili ayarı devre dışı bırakarak kapatabiliyorsunuz.

Sonbahar Güncellemesi, varsayılan olarak beyaz görüntülenen başlık çubuklarının rengini değiştirmenize izin veriyor. Bunu yapmak için Ayarlar > Kişiselleştirme > Renkler yolunu izleyin ve ilgili ayarı etkinleştirip, bir renk seçin.

Diğer küçük arayüz değişiklikleri arasında oturum açma ekranındaki Windows 10 Hero resmini değiştirebilme, daha tutarlı bir görünüme sahip işlev menüleri, koyu ve açık renkli temalar var.

Okuyucu Yorumları