90'ların fenomen müzik oynatıcısı WinAmp, mobil cihazların yükselişiyle artık internet üzerinden müzik dinleme furyasına kendini adapte edemedi ve kolayca Spotify gibi dev bir müzik akış servisi olabilecekken, masa üstünde offline bir müzik çalar olarak kalmaya devam etme inadı sebebiyle unutulup gitti.
TikTok jenerasyonunun adını bile bilmediği WinAmp aslında PC üzerinde müzik dinlemek isteyen kullanıcıların uygulamayı her başlattığında çalan stereo formattaki intro sesiyle de sempati topluyordu.
Yazılımın geliştiricisi Lama Grup, artık WinAmp'ın rekabet gücü kalmadığını kabullendiğinden, geçtiğimiz günlerde kaynak kodlarını herkese açmaya karar verdi. Ancak ne var ki işler bundan sonra karıştı. Lama'nın GitHub üzerinde herkese açtığı kaynak kodun çatallanmaya ve serbest dağıtıma izin vermeyen bir lisansa sahip olması, bunun aslında açık kaynak olmadığı eleştirilerine maruz kaldı.
Lama daha sonra kaynak kodu lisansını çatallanmaya izin veren ama serbest dağıtıma izin vermeyen bir formata dönüştürdü, ki bu da GitHub kullanıcılarının tepkisini çekti. Kimse serbestçe dağıtımına izin verilmeyen bir projeye kod yazmayacağını açıkladı. Kısa süre sonraysa kaynak kod havuzu tamemen silindi.
Ancak pek çok kişi kodları çoktan kopyalamıştı ve üzerinde yapılan araştırmada çok garip sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre, 90'lı yıllarda Lama grubun aslında Windows, Intel ve hatta başka yazılım şirketlerine ait lisanslı kodları "çalarak" WinAmp'a dahil ettiği anlaşıldı. Yani WinAmp aslında çalıntı kodlarla oluşturulmuş bir yazılımdı.
Bu konu daha çok büyüyecek gibi görünüyor ve bakalım Microsoft ve Intel'den konuyla ilgili açıklama gelecek mi?