Bu sene 15. yaşını kutlayan Winamp, unutulmak üzere. Peki popüler mp3 oynatıcısı ve medya yöneticisi, parlak günlerinden nasıl yok olmanın eşiğine geldi?
Winamp, 1990'ların sonlarında Media Player ve RealPlayer'dan farklı çok fazla alternatifin bulunmadığı bir dönemde, diğerlerinin sunmadığı çalma listesi, özel arayüzler, görsel efektler gibi özellikler sunuyordu. Bunun yanında kurulum dosyasının boyutu, oldukça küçüktü. Winamp, MP3'leri kullanma, CD'den müzik kopyalama, yönetim ve depolama anlamında oldukça güçlü bir yazılım haline gelmişti. Winamp'ın 10 dolarlık ücretli bir sürümü de bulunuyordu. Ücretsiz sürümün ücretliye göre eksik bir yanı olmamasına rağmen şirket, e-posta çeklerinden ayda 100.000 dolar gibi bir gelir elde ediyordu! Yazılımın başarısı AOL'ün dikkatini çekti ve AOL, 1999'da Winamp'ı 80 ile 100 milyon dolar arasında bir fiyat karşılığında satın aldı.
Ancak AOL'ün bu satın almasının ardından yaptığı bazı büyük yönetim hataları, Winamp'ın daha sonra ortaya çıkacak iTunes karşısında zayıf kalmasına neden oldu. Winamp'ın baş geliştiricisi Justin Frankel, AOL'ün her zaman şirket içi politikalar içinde boğulduğunu ve bu nedenle hiçbir işi bitiremediğini söylüyor. Winamp bugün varlığını sürdürse de, geliştirici takımı onun başından ayrılmış bulunuyor; yazılımın kullanıcı topluluğu ise eskiye kıyasla oldukça küçük.