Bir dönemin Meydan Larus'larının, Ana Britannica'larının yerini almış olan "internet ansiklopedisi" Wikipedia, günümüzde herhangi bir konu hakkında genel bilgi almak isteyenlerin refleks haline getirdiği, ulaşılması en kolay bilgi deposu olarak biliniyor.
Türkçe de dahil olmak üzere pek çok farklı dilde hizmet veren sitenin pek tabi en büyük özelliği, herhangi bir kullanıcının ilgili iletiyi düzenleyebilmesi. Günlük hayatın büyük bir kısmına hükmediyor olsa da, akademik çevreler için bir o kadar da tutarsızdır Wikipedia. Sebepse kimin, neyi değiştirdiğinin belli olmaması ve elle tutulur kaynak gösterilmemesidir. Nitekim sonunda sitenin kendisi de bu belirsizliği ortadan kaldırmak için büyük bir adım attı ve anonim editörler, bir diğer değişle IP editörler, kısa süre içerisinde siteye kayıt yaptırmaları konusunda uyarıldı.
Wikipedia'dan yapılan açıklamaya göre, an itibariyle site üzerindeki toplam kullanıcıların yüzde 10'luk kesimi anonim olarak gözüküyor. Anonim değişikliğin en yüksek olduğu ülkelerse yüzde 18 ile Almanya ve yüzde 21 ile Japonya. Konu kişi bilgilerini saklamak olduğu zaman herkesin kendisine göre bahanesi olabilir. Kimileri başkalarının kişisel bilgilerine zarar vermek için resmen agresif bir şekilde sistemi kullanırken, kimileri de tam kayıt yapmadan önce kendilerinin editleme işine ne derece hakim olduklarını görmek istiyorlar.
Yeni ay ile birlikte hizmete gireceği belirtilen editör sistemi, anonim editörleri büyük ölçüde azaltacak gibi gözüküyor ama yanlış veya tutarsız bilgi verilmesi ne derece engellenebilecek; bunun hep birlikte göreceğiz...