Wikia projesi Google'a rakip olacak gibi

Google'a kim rakip olabilir sorusuna "açık kaynak" cevap olma yolunda.

Google Devrilir mi?

İnternetin altın yumurtlayan tavuğu konumundaki Google hem hizmet kalitesi hem de bu hizmetleri ücretsiz sunması nedeniyle revaçta. Herşey böylesine düzgün ilerlerken akıllara gelen "Google yenilebilir mi?" sorusuna ise şimdiye kadar "Evet" diye bir cevap alınamamıştı.

Ancak InformationWeek yazarlarından Stephen Wellman'ın Wikia projeleri hakkında yazdığı bir yazı akıllara "belki" cevabını getirmeye de başladı. Wellman köşesinde projeler hakkında şu bilgilere yer verdi;

"Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales tarafından başlatılan Wikia projesi artık yeni bir arama motoru oluşturma sürecine doğru bir dönüş yaptı. Başarmaya çalıştıkları konular arasında ilgi çekici şeyler var. Projenin dört temel bileşeni var, tüm interneti taramak (indekslemek), arama motoru uygulaması geliştirmek, bir algoritma oluşturmak ve sitelerin filtrelenmesi ya da sıralamaların sonuçları için insanların yardımını almak.

Aralarında en pahalı bileşen hiç şüphesiz tüm webi tarayacak bir arama motoru olacak. Şirketler bunun için sunucular satın alıyor, ağdaki tüm sitelerin içeriğini tarayacak yazılımlara para döküyorlar. Peki Wikia tüm bu masraflara karşın özellikle de web taramasını ücretsiz olarak sunmayı nasıl başaracak? Açık kaynak kullanıcıları yardımıyla...

Webin indekslenmesi için gereken maliyet bir arama motoru inşa etmenin önündeki ana engel. Gelire odaklı şirketler de bu çıtayı her geçen yıl daha yükseğe çekiyorlar. Eskiden kataloglama işlemi haftada bir veya günde bir defa yapılırdı. Şimdi ise saatte bir ve hatta daha sık yapılır oldu. Dolayısıyla yüksek maliyet önemli bir kriter.

Wikia ücretsiz halledecek

Wikia ise bu işlemin kendilerine çıkaracağı masrafın sıfır (rakamla 0) olacağını ifade ediyor. Çünkü internet kullanıcılarından yardım bekleyerek bir web tarama yazılımını bilgisayarlarına indirmeleri istenecek. Bu yazılım kullanıcılar sitelerde gezdiği sürece tarama yaparak sonuçları Wikia'ya indekslenmek üzere iletecek. Şimdiye kadar binlerce kişi uygulamayı indirdi. Yakın zamanda bu rakamın 100.000'den fazla yeni indirimle artacağı da bekleniyor.

Google, Yahoo ve Microsoft webin taranması üzerine çok daha büyük avantajlara sahip ve pazar payını ellerinde bulunduruyorlar. Ancak kullanıcıların yardımıyla gerçekleşecek bu kadarlık bir taramanın gerçekçi sonuçları ne derecede yansıtabilir? Bunu bize zaman gösterecek."

Okuyucu Yorumları