Oyun ve çevrimiçi alışveriş, film akışı veya sosyal medya... Evinizin içerisinde istikrarlı bir Wi-Fi'a ihtiyaç duymanızın birçok nedeni var ve zayıf veya güvenilmez bir bağlantıyla takılıp kalmak büyük bir sorun. Ne yazık ki, kablosuz internet erişimini cihazlarımıza taşıyan sinyalleri görecek donanıma sahip değiliz. Ancak yönlendiricinizden gelen sinyalin çeşitli konumlarda ne kadar güçlü olduğunu kolayca kontrol edebilirsiniz. Bu, parasını ödediğiniz hızları aldığınızdan emin olmanın yanı sıra cihazlarınızı optimum konumlara yerleştirmek için de size yardımcı olabilir. Peki, WİFİ sinyal gücü nasıl ölçülür? Bu makalede WİFİ sinyal gücünü ölçmenin kolay yollarına bakıyoruz...
Wİ-Fİ GÜCÜ NEDİR?
Öncelikle Wi-Fi gücünün hız ile aynı şey olmadığını ve bunun yerine cihazınız ile yönlendiriciniz arasındaki radyo sinyalinin ne kadar güçlü olduğunu ifade ettiğini unutmayın. Güçlü bir Wi-Fi, daha iyi indirme ve yükleme hızları anlamına tabii ki gelir, ancak aynı zamanda sinyalin kararlılığı gibi faktörleri de belirler.
Bağlantı gücü, desibel milivat veya dBm cinsinden ölçülen RSSI'ye (Alınan Sinyal Gücü Göstergesi) karşılık gelir. dBm rakamının önünde bir eksi işareti olacak, ancak endişelenmeyin: -50 dBm veya üzeri herhangi bir sinyal mükemmel bir Wi-Fi sinyalini temsil eder. -80 dBm'nin altına inerseniz sorun yaşıyorsunuz demektir.
Peki, kablosuz ağ gücünü nasıl kontrol edebilirsiniz? Bunu, herhangi bir cihazdan rahatlıkla yapabileceğiniz en basit yolları bir araya getirdik.
Android cihazlarda Wi-Fi gücü nasıl ölçülür?
Bir Android cihazda, durum çubuğunun sağındaki küçük Wi-Fi simgesi, Wi-Fi sinyalinizin ne kadar güçlü olduğunun ilk göstergesidir. Ancak simge o kadar küçüktür ki size pek bir şey söylemez.
-
Ayarlar'ı dokunun
-
Ağ ve İnternet'i seçin
-
Wi-Fi ağınızın adına dokunun. İlk seçenek olarak sinyal gücünü göreceksiniz. "Orta" veya "mükemmel" gibi etiketler görebilirsiniz. Bu arada modele göre Wi-Fi ağınızın adının yanındaki ayarlar işaretini seçerseniz 'ağ hızı' da karşınıza çıkacaktır.
- Sinyal gücü konusunda fikir vermesi için yakındaki ağların her birinin yanındaki WiFi sembolüne bakın. Bazılarının tamamen mavi, bazılarının ise kısme gri olduğunu görebilirsiniz. WiFi sembolündeki mavilik oranı WiFi sinyal gücünü gösterir.
Daha da fazla ayrıntı almak için güvenli bulduğunuz üçüncü taraf bir uygulama da kullanabilirsiniz. Bazı uygulamalarda yer alan Zaman Grafiği özelliği sinyal gücünü test etme açısından da kullanışlıdır böylece Android cihazınızla hareket edebilir ve okumanın nasıl değiştiğini görebilirsiniz. Bu, evinizdeki Wi-Fi için en iyi konumu belirlemek veya ölü bölgeleri tespit etmek istiyorsanız özellikle kullanışlıdır .
iOS cihazlarda Wi-Fi gücü nasıl ölçülür?
Bir iPhone kullanıyorsanız, durum çubuğunun sağındaki Wi-Fi göstergesi size şu anda bağlantınızın ne kadar güçlü olduğu hakkında bir fikir verecektir. Yine de bu simgede sadece üç çubuk var, bu yüzden o kadar da kesin bir sonuç vermiyor. Ne yazık ki, yerel iOS seçenekleri açısından alacağınız tüm bilgiler de bu kadar çünkü Ayarlar'daki Wi-Fi menüsüne girseniz bile, Wi-Fi sinyal gücünü temsil eden yalnızca bu üç çubuğu bulacaksınız.
Apple, sinyal gücünü ölçmek için kullanabileceğiniz AirPort Utility adlı ücretsiz bir uygulama sunuyor. Şirket bunu bir süredir güncellemedi ve pek de özelliklerle dolu olduğu söylenemez. Ancak cihazınızın algılayabildiği tüm Wi-Fi ağları için size dBm cinsinden mevcut sinyal gücünü gösterecektir. Wi-Fi kanalına göre bölünmüş sinyal gücünü görmek için bir ağa dokunabilirsiniz.
Üçüncü taraf uygulamalar artık bu verilere iOS aracılığıyla erişemiyor. Ancak ağınızla ilgili başka bilgiler almak istiyorsanız, yardımcı olabilecek pek çok uygulama bulmanız mümkün.
Örneğin iWifi uygulaması, ağın ne kadar hızlı yanıt verdiğini ölçmek için Wi-Fi hızını ve ping'i ölçebilir. Uygulamanın tüm temel özellikleri ücretsiz olarak mevcut, ancak reklamları kaldırmak ve daha doğru okumalar elde etmek için küçük bir ödeme yapmanız gerekecek.
Windows bilgisayarlarda Wi-Fi gücü nasıl ölçülür?
Bir Windows bilgisayar kullanıyorsanız ve Wi-Fi sinyal gücünü kontrol etmek istiyorsanız, görev çubuğunun en sağ tarafında küçük bir Wi-Fi simgesi göreceksiniz. Bu simge, cihazınızın bağlı olduğu ağ için dört farklı bağlantı düzeyini temsil eden dört çubuğa sahiptir. Üzerine sağ tıklayıp Ağ ve internet ayarları seçeneğini ve ardından WiFi'ı seçerek daha fazla detaya da ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Başlat menüsünden PowerShell yardımcı programını arayıp başlatarak sinyal gücü hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Şu anda bağlı olduğunuz Wi-Fi ağıyla ilgili çeşitli istatistikleri görmek için netsh wlan show interfaces yazın ve Enter tuşuna basın; sinyal gücü, alt kısımda bulacağınız bir yüzdedir.
Üçüncü taraf uygulamalar söz konusu olduğundaysa, ücretsiz inSSIDer en iyilerden biri ve kullanımı da ücretsiz. Uygulamayı ilk açtığınızda görünen Ağlar sekmesi, kapsama alanındaki tüm Wi-Fi ağlarını dBm cinsinden bir sinyal okumasıyla birlikte gösterir. Kolay okuma için sinyal gücü de renk kodludur.
MacOS'ta Wi-Fi gücünüzü nasıl ölçersiniz?
MacOS'ta Wi-Fi sinyal gücünü kontrol etmeye gelince... İlk sırada yine iOS'tan da tanıdığımız Wi-Fi durum göstergesi var. Menü çubuğunun sağ tarafındadır ve üç çubuktan oluan bir sinyal gücü göstergesi sunar. Diğer ağları bulmak ve sinyal güçlerini karşılaştırmak için simgeye tıklayıp Wi-Fi ayarlarını seçebilirsiniz.
Tıpkı iOS'ta olduğu gibi yerel olarak daha fazla bilgi olmayacağını düşünebilirsiniz. Ancak macOS'ta şu anda bağlı olduğunuz Wi-Fi ağının sinyal gücünü görmenin gizli bir yolu var: Option tuşunu basılı tutun, ardından menü çubuğundaki Wi-Fi göstergesine tıklayın.
Üçüncü taraf uygulamalar söz konusu olduğunda, iWifi uygulaması yine karşımıza çıkıyor. iOS'un yanı sıra macOS için de bu uygulama kullanılabiliyor.