WhatsApp yöneticisi Will Cathcart, X hesabı (eski adıyla Twitter) üzerinden yayınladığı bir gönderi ile Meta’nın sahibi olduğu şirketin anlık mesajlaşma uygulamasında reklam görüntüleme olanaklarını araştırdığını iddia eden bir haberi yalanladı.
Financial Times, Meta’daki bazı ekiplerin, sohbet sayfasındaki konuşmalar listesindeki kişilerle birlikte reklam gösterilip gösterilmeyeceğini tartıştığını bildirmişti. Bu arayüz, Messenger’da reklamların görünme şekline benzer şekilde görünebilecekti.
This @FT story is false. We aren't doing this.
— Will Cathcart (@wcathcart) September 15, 2023
Also it looks like you misspelled Brian's name... https://t.co/Z47z9FC5yu
Habere göre henüz bir karar verilmedi ve “kullanıcıları yabancılaştırabileceği” endişeleri nedeniyle konsept üst yönetim düzeyinde tartışıldı. Ancak WhatsApp, yaptığı açıklamada bunun üzerinde test yapmadığını veya üzerinde çalışmadığını, bununla ilgili herhangi bir planın olmadığını söyledi.
WhatsApp, kuruluşundan bu yana ve şirketin 2014 yılında Meta (o sırada Facebook) tarafından satın alınmasından sonra bile reklamsız bir uygulama olarak çalışmasına devam etti. Bu, WhatsApp’ın kurucu ortağı Brian Acton’ın “Reklam Yok! Oyun Yok! Hile Yok!” adlı popüler notuyla belirlediği çizgiyi takip ediyordu.
Ancak daha sonraki yıllarda Meta, yıllık 1 dolarlık abonelik ücretinden vazgeçmesinin ardından anlık mesajlaşma platformu için gelir kaynağı olarak WhatsApp Business’ı kullanmaya başladı. 2018 yılında başlatılan uygulama, işletmelerin çeşitli hizmetler sunmak ve yeni teklifler pazarlamak için müşterileriyle bağlantı kurmasına imkan tanıyor. Bu yılın başlarında, WhatsApp Business’ın 200 milyon kullanıcıya ulaştığı açıklanmıştı.
Meta’nın bir diğer büyük satın alması olan Instagram, bir süredir reklam faaliyetlerinden yararlanıyor. Resim ve video içerikleri için tasarlanan sosyal medya uygulaması, reklamları içerik akışı, Hikayeler ve Reels dahil olmak üzere çeşitli yerlerde kullanıcılara sunuyor.