Webcam satın almadan önce

Ucuz ve kullanımı kolay olan webcam’ler İnternet üzerinden arkadaşlarınız veya ailenizle iletişim kurarken size benzersiz bir deneyim sunar. İşte bir webcam satın almayı düşünüyorsanız işinize yarayacak bazı bilgiler.

Webcam satın almadan önce

6- Ses yakalama

Yeni webcam’lerin neredeyse hepsinde ses yakalamak için tümleşik bir mikrofon bulunur. Bu özellik, sizi bilgisayarınıza ilave bir mikrofon takma zahmetinden kurtarır. Tümleşik ses yakalama özelliği hem para tasarrufu sağlar, hem de bilgisayarınıza bağlı ilave bir mikrofonun kaçınılmaz bir şekilde neden olacağı kablo karmaşasını da önler.

7- Dahili bellek ve esneklik

Bazı webcam’lerde dahili bellek bulunur. Webcam’lerin üzerindeki ortalama dahili bellek boyutu yaklaşık 8 MB’dır. Dahili bellek, sabit ve hareketli görüntüler saklamak için kullanılabilir. Bu özelliğe sahip webcam’lerin çoğu sökülebilir ve bilgisayara bağlı değilken resim çekmek veya hareketli kısa görüntüleri kaydetmek için hem portatiflik, hem de esneklik sağlarlar. Bu aygıtlarla yapılabilecek fazla şey yoktur, çünkü kesinlikle birçok özelliğe sahip olan dijital kameraların yerine kullanılma amacı taşımazlar. Dijital kameralar görüntüleri çok daha yüksek çözünürlüklerde kaydederler ve çok sayıda ilave özellikleri vardır.

8- Arayüz ve bağlanabilirlik

Çoğu webcam bağlantı için USB arayüzünü kullanır; USB arayüzü “hot swap” (çalışma sırasında sökülebilme) özelliği olduğu için daha yüksek hız ve esneklik sunar. Böyle bir arayüz, bilgisayarınızı kapatmadan ve yeniden başlatmadan webcam’i takıp çıkartabilmenizi sağlar. Aygıt bağlandığı anda algılanır ve kullanıma hazır olur. Piyasadaki yeni webcam’ler USB 2.0 bağlantısı kullanırlar; bu USB arayüzleri içinde en hızlı olanıdır. Daha hızlı veri aktarımı sağlar ve daha yüksek çerçeve hızı ve kalitede görüntü kaydedilmesini sağlar.

9- Loş ışıkta performans

Webcam’ler, dijital fotoğraf makinelerinden farklı olarak tümleşik şaş bulundurmazlar. Loş ışıkta görüntü yakalarsanız CMOS sensörün ve diğer elemanların kalitesine bağlı olarak farklı sonuçlar alabilirsiniz. Bazı webcam’lerde ortamın ışık koşullarına çok iyi yanıt veren yüksek hassasiyetli mercekler bulunur. Kimilerinde ise kısıtlı hassasiyet vardır ve bu nedenle loş ışıkta kullanıma uygun değillerdir. Satın almadan önce çeşitli modellerin loş ışıktaki performanslarını kontrol etmeniz ve değerlendirmeniz önerilir.

10- Donanım ile gelen yazılım

Yazılım paketi, kamerayı yüklemenize ve yapılandırmanıza yardımcı olan uygulamalardan oluşur. Çoğu webcam aynı zamanda hareketli ve sabit görüntüleri iyileştirmek veya özelleştirmek için temel görüntü düzenleme araçları sunarlar. Son kararı vermeden önce paketle birlikte gelen yazılım da değerlendirilmelidir. Dikkate almanız gereken diğer önemli özellikler ise sürücü desteği ve uyumluluk ile ilgili konulardır; webcam’in kullanılacağı bilgisayar ve uygulamaları desteklediğinden emin olmalısınız.

11- Hareket algılama

Bu özelliği tüm webcam’lerde bulamayabilirsiniz, ancak yeni modellerde hareket algılama özelliği bulunmaktadır. Hareket algılama özelliği ile webcam’i olan PC’nizi gelişmiş bir güvenlik sistemine dönüştürebilirsiniz. Kapalı devre kameraya benzer şekilde çalışır ve webcam’inizi gizleyerek hareket algıladığında görüntüyü kaydetmesini sağlayabilirsiniz. Webcam’i hareket algılama için istiyorsanız bu özelliğin webcam tarafından desteklenmesine ve gerekli yazılımları içermesine dikkat etmelisiniz.

12- Kablolumu kablosuz mu?

Kablolu webcam’ler kablosuzlardan daha yaygındır. Kablosuz webcam’ler daha pahalı olmalarına rağmen kendi avantajları vardır.Örneğin teller ve kabloların meydana getirdiği kalabalığı önlerler; bilgisayar ile iletişim ve görüntüleri aktarmak için kablosuz teknoloji kullanırlar. Ancak bu kameraların maksimum menzil açısından kısıtlamaları vardır; 20 metre veya daha yakında kullanılmaları gerekir.

UYGULAMALAR VE KISITLAMALAR

Avantajlar

- Anında mesajlaşma programları kullanarak görüntülü konferans, Net-meeting ve görüntülü sohbet yapılabilir.

- E-posta veya ‹nternet sayfalarında kullanmak için sabit resimler çekilebilir.

- Hareket algılama özelliği, güvenlik kamerası olarak kullanmanızı sağlayabilir.

Dezavantajlar

- Yüksek kaliteli filmler veya resimler çekilemez.

- Uygun çalışma için ideal ışık koşulları gerektirir.

- Özellikleri kısıtlıdır.

Hakkı Aklan
[email protected]

Webcam’ler piyasaya ilk çıktıklarında kullanıcıları bu sevimli ve ufak aygıt sayesinde canlı görüntülü konferans ve İnternet toplantısı yapabilme düşüncesiyle heyecanlandırdılar. Günümüzde webcam’ler öyle bir noktaya geldiler ki ihtiyacınız olsa da olmasa da gidip bir tane alabilirsiniz; çünkü hem çok ucuzlar, hem de ne zaman ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz.

Bir webcam temelde bilgisayara bağlanan ve hareketli ve sabit görüntüleri bilgisayarın sabit diskine kaydeden bir PC kamerasıdır. Kullanıcıların e-posta veya anında mesajlaşma programları ile birbirlerine gönderebilecekleri kısa görüntüler kaydetmelerini sağlar. Bu programlar aynı zamanda canlı görüntülü sohbet yapmanızı da sağlar ve İnternet iletişimini çok daha canlı ve etkileşimli hale getirirler.

Bazı modellerin üzerinde tümleşik bellek bulunur ve bu da bir webcam’i tıpkı basit bir dijital fotoğraf makinesi gibi yanınızda taşıyarak görüntü kaydedebileceğiniz anlamına gelir. Bazılarında ise hareket algılandığında kendiliğinden çalışmaya başlayan hareket algılama sensörleri bulunur.

Piyasada çeşitli özellikler ve spesifikasyonlara sahip çeşitli webcam markaları bulunmaktadır. Böyle bir durumda doğru webcam’i satın almak kurnazlık gerektirebilir. Öyleyse bir webcam’in imalatı ile ilgili çeşitli teknik konuları inceleyelim.

1- Çözünürlük

Webcam’ler çoğunlukla hareketli görüntü yakalama amaçlıdır, bu nedenle genellikle 640x480 piksel standart çözünürlükleri vardır. 640x480 görüntü çıkışı yüksek kalite olmayabilir ancak daha az bant genişliği kullandığı ve gecikmeyi önlediği için İnternet üzerinden yayın yapmak için idealdir. Webcam’in yakaladığı görüntü uygun sıkıştırma standartları kullanarak sıkıştırılır, böylece kalitede önemli bir kayıp olmadan minimum bant genişliği kullanılmış olur.

2- Resim sensörleri

Webcam’lerdeki resim sensörleri, çözünürlüğü belirleyen en önemli etkenlerdir. Çoğu webcam CMOS (Tamamlayıcı Metal Oksit Yarıiletken) resim sensörleri kullanırlar. Bunlar ucuzdur ve uygun çözünürlükler sunabilirler. Bazı ileri teknolojiye sahip modellerde çok daha fazla ayrıntıyı yakalayabilen CCD (Yükten Bağlaşımlı Aygıt) sistemi kullanılmaktadır. Bu da sabit resimler için faydalı bir özellik olarak webcam’in daha yüksek çözünürlükler üretmesini sağlar.

3- Resim yenileme hızları

Çerçeve hızları FPS (frames per second – saniyede görüntülenen resim sayısı) kısaltması ile belirtilir. Bu webcam’ler için 25-30 FPS arasında olmalıdır. Yeni webcam’lerin çoğu 30 FPS hareketli görüntü yakalayabilirler. Düzgün bir yakalama hızı, diğer uçtaki görüntünün aynı derecede düzgün olacağı anlamına gelmez; çerçeve hızları (görüntülü konferans veya sohbet yaparken) büyük oranda hem alıcının, hem de gönderenin İnternet bağlantı hızına bağlıdır.

4- Sabit resimler

Webcam’lerin sabit görüntü yakalama çözünürlükleri yeni dijital fotoğraf makinelerdeki kadar yüksek değildir ve genellikle ilgili modelin desteklediği görüntü yakalama çözünürlüğünün bir üst adımına eşittir. Genellikle 352x288 ile başlar ve 800x600’e kadar yükselir. Webcam’iniz ile çektiğiniz resimler, e-posta ile göndermek veya İnternet sayfalarında yayınlamak için çok uygundur.

5- Renk derinliği

Renk derinliği, webcam’in üretebileceği renk çeşitliliğini belirtir. Ortalama bir webcam’de 16-bir renk derinliği vardır. 16- bit altındaki renk derinlikleri soluk görüntülere neden olacaktır. Diğer yandan yüksek değerler ise yüksek renk derinliği daha büyük görüntü boyutlarına neden olduğu için İnternet bant genişliğine daha büyük bir yük bindirecektir.

Okuyucu Yorumları