Web tasarım rehberi - İçindekiler
Google AdSense nedir?
Google AdSense, web sitesi sahiplerinin sitelerinde Google reklamlarını sağlayarak para kazanmalarını sağlayan bir sistem. AdSense'i diğer reklam ağlarından ayıran en önemli özelliği; web sitenizin teknolojisine hayran olduğumuz Google arama robotları tarafından anında taranarak sayfalarınızla doğrudan ilgili reklamların sitenize gönderilmesi. Örneğin kedilerle ilgili bir sayfanız varsa kedi maması, tenisle ilgili bir sayfanız varsa tenis raketi reklamlarının otomatik olarak yayınlandığını göreceksiniz. Sayfa içeriğiyle doğrudan ilgili olan bu reklamlar ziyaretçilerinizi de reklamlara tıklamaya teşvik ediyor ve böylece daha fazla para kazanıyorsunuz.
Ayrıca AdSense, siz istemediğiniz sürece sitenize resim içeren hiçbir reklam göndermiyor ve reklamların yayınlanacağı kutunun boyutunu, renklerini, kaç reklam görmek istediğinizi belirleyebiliyorsunuz. Reklamlara her tıklandığında elde edeceğiniz kazanç, reklam verenin belirlediği ücrete göre 2-3 cent'le 1 dolar arasında değişiyor. Tabii ki programın Türkçe destekli olması ve Türkiye'ye de ödeme yapması çok önemli bir nokta.
Nasıl kaydolurum?
Google AdSense'e başvurmak veya programla ilgili detaylı bilgi almak için www.google.com/adsense/ adresine girmelisiniz. Onlarca dil seçeneği bulunan arayüzün Türkçe olarak açıldığını göreceksiniz (Açılmazsa, sağ üst köşeden Türkçe'yi seçin). Google AdSense'e kaydolmak ücretsiz olmasına rağmen her sitenin başvurusu kabul edilmiyor. Sitenize reklam alabilmeniz için sitenizin www.google.com/adsense/ policies adresindeki program kurallarına uygun olması gerekli. Bunların başında sitenizin yasa dışı veya telif haklarına aykırı hiçbir içerik barındırmaması, reklamların tam olarak görünür olması ve ziyaretçilerin reklamlara tıklamak için teşvik edilmemesi geliyor. Yani sitenizde kesinlikle "Sitemize destek olmak için reklamlara tıklayın" gibi bir not bulunmamalı.
Düzenli olarak gerçekleşen kontroller sırasında kurallardan birini ihlal ettiğiniz tespit edilirse uyarılıyorsunuz veya hesabınız kapatılıyor, kazanmış olduğunuz paralar da tabii ki ödenmiyor. AdSense başvuru formunu doldurmak için ana sayfadaki "Şimdi kayıt olun" düğmesine tıklayın. Açılan forma hesabınızla ilgili bilgileri gireceksiniz. Bu formu doldururken Türkçe karakterler kullanmamaya dikkat edin. "Web sitenizin URL'si" alanına yazacağınız adresin dilini doğru olarak belirtmeyi unutmayın. Bu arada, alacaklı kişinin en az 18 yaşında olması gerektiğini hatırlatalım. Birden fazla siteniz varsa hepsi için ayrı başvuru yapmanıza gerek yok (zaten kurallar gereği yasak).
İlk başvurunuz onaylandıktan sonra, diğer web sitelerinizi hesabınıza anında ekleyebiliyor ve hemen reklam alabiliyorsunuz. İkinci adımda bir Google hesabınızın olup olmadığı sorulacak. Varsa, AdSense hesabınız Google hesabınıza bağlayabilirsiniz; yoksa "Bu diğer hizmetleri kullanmıyorum"u seçip yeni bir Google hesabı oluşturun. Bu aşamada size bir onay e-postası gönderilecek. E-postadaki linke tıklayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvuruyu tamamladığınızda, bilgilerinizin 2 – 3 gün içinde değerlendirileceğini belirten bir not göreceksiniz. Ne yazık ki Türkçe siteler için bu süre gerçeği pek yansıtmıyor ve sitenizin değerlendirilmesi birkaç haftayı bulabiliyor. Bu süre boyunca sabırlı olup beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey yok.
Başvurunuz onaylandıktan sonra
Şanslıysanız kısa bir süre sonra, siteniz program kurallarına uygunsa başvurunuzun onaylandığına ve hesabınızın açıldığına dair bir e-posta alacaksınız. Hesabınıza ilk kez giriş yaptıkta sonra hesap ve vergi bilgilerinizle ilgili birkaç güncelleme yapmanız gerecektir.
Reklam ayarları
İlk olarak "AdSense Kurulumu" sekmesine girerek reklam kodunuzu oluşturmalısınız. AdSense'in sunduğu dört farklı reklam türü var: içerik için AdSense, arama için AdSense, beslemeler için AdSense ve etki alanları için AdSense. Bizi ilgilendiren kısım "içerik için AdSense". Diğer programları da isterseniz kullanabilirsiniz, ama şimdi içerik için AdSense'i seçip devam edelim. Karşınıza gelen sihirbazda öncelikle reklam birimi veya bağlantı birimi seçeneklerinden birini seçmelisiniz. "Reklam birimi"ni seçerek yola devam edin. Açılan sayfada öncelikle reklam biçiminizi seçin.
Örnek reklam biçimlerinin www.google.com/adsens/adformats adresinde görebilirsiniz. Tasarımınıza uygun bir boyutu seçmeyi unutmayın. Reklam biçimini seçtikten sonra renk, yazı tipi ve köşe stili ayarlarını değiştirebilirsiniz. Son olarak, sizin için oluşturulan AdSense kodunu kopyalayıp reklamı yayınlamak istediğiniz sayfanın HTML kaynağına yapıştırmalısınız. Joomla! veya WordPress kullanıyorsanız doğrudan şablon veya temanızın kaynağına ekleme yapabileceğiniz gibi, bu iş için geliştirilmiş eklentileri de kullanabilirsiniz.
AdSense, yeni bir reklam kodunun eklendiği siteleri anında tespit ediyor ve genelde birkaç dakika içinde siteniz AdSense robotları tarafından taranmış oluyor. Bu süre içinde sitenizde 'kamu hizmeti reklamları' adı verilen, para kazandırmayan bazı reklamlar görmeniz normaldir. Sayfaya uygun bir reklam bulunamadığı zamanlarda da kamu hizmeti reklamları karşınıza çıkacaktır.
İstatistikler
Artık sitenizde Google reklamları yayımlanmaya başladığına göre Google AdSense arayüzünü kullanarak reklam performansınızı takip edebilirsiniz. AdSense istatistiklerinizi görebilmeniz için birçok detaylı seçenek mevcut. İstatistikleri CSV formatında kaydedip Excel'de incelemeniz bile mümkün. Reklamlarınızı birden fazla sitede yayınlıyorsanız bu bölümdeki değerlerin ortak olduğunu göreceksiniz. Performans istatistiklerini sitelere göre ayrıştırmak için AdSense Kurulumu > Kanallar sekmesinden her site için bir "kanal" oluşturmanız gerekiyor. Reklam performans verilerinin yaklaşık yarım saatte bir güncellendiğini, kanal verilerinin ise iki gün gecikmeli olacağını unutmamanız gerekiyor. Arama için AdSense Yazımızın genelinde "İçerik için AdSense" programından bahsettik. Fakat AdSense'in "Arama için AdSense" adlı bir başka biçimi daha mevcut.
Arama için AdSense sayesinde sitenize Google tabanlı bir arama motoru ekliyorsunuz, fakat sonuç sayfalarındaki reklamlara tıklandığında sadece Google değil siz de gelir elde ediyorsunuz. Gözlemlerimiz Arama için AdSense'ten çok fazla gelir elde edilemediğini gösterdi. Fakat sizin bu sistemden para kazanamamanız için hiçbir sebep olmayabilir. Ad- Sense Kurulumu > Aramaİiçin Ad- Sense sayfasını kullanarak arama sonuç sayfalarını da istekleriniz doğrultusunda özelleştirebilmenize olanak tanınmış.
Reklam performansınızı nasıl arttıracaksınız?
• İlk olarak, web sitenizin tasarımıyla uyumlu bir reklam biçimi ve renk kombinasyonu oluşturmalısınız. Şekil ve renk bakımından sitenize uygun bir reklam kutusu göze daha hoş görünecek, ziyaretçilerinizi sitenin içeriğiymiş gibi okumaya teşvik edecektir.
• Reklamları sayfanın en kolay okunabilen bölgelerinden birinde yayınlamalısınız. Reklamları frame içinde gizlemek, pop-up pencerede açmak program kurallarına aykırı olduğu gibi size de bir şey kazandırmayacaktır. Çünkü Google reklamları sitenizde yayınlandıkça değil, reklamlara tıklandıkça ara kazanırsınız.
• Şifreli veya üyelik gerektiren sayfalar Google AdSense robotları tarafından indekslenemeyeceği için, bu sayfalarda size hiçbir şey kazandırmayan "kamu hizmeti reklamları" yayınlanacaktır. Sitenizin tamamı üyelik gerektiriyorsa AdSense'ten para kazanmayı unutmalı ya da üyelik gerektiren sayfaları makul bir düzeyde tutmalısınız.
• AdSense robotları Flash'la tasarlanmış dinamik içerikli sayfaları veya tamamı grafiklerden oluşan sayfaları indeksleyemez. Bu nedenle sayfalarınızda mümkün olduğunca düz metin kullanmaya dikkat edin. Metin yoğunluklu sayfalar daha çok reklam çekecek ve size daha fazla para kazandıracaktır. AdSense Önizleme Aracı AdSense reklam verenleri oluşturdukları reklamları sayfanızdaki anahtar kelimelere, kullandığınız tarayıcının varsayılan diline veya bulunduğunuz coğrafi konum göre hedefleyebiliyorlar. Peki ama Almanya'daki bir ziyaretçinizin hangi reklamları göreceğini nasıl kontrol edeceksiniz? İşte Google bunun için AdSense Önizleme Aracı'nı geliştirmiş. Şimdilik sadece Internet Explorer uyumlu olan aracı www.google.com/adsense/previewtool adresinden tek tıklamayla kurabilirsiniz.
Kurulumun ardından istediğiniz sayfaya sağ tıklayarak Google AdSense Preview Tool'u seçmeniz yeterli. Açılan pencerede Choose Options'ı açıp istediğiniz ülkeyi seçerek sayfanın alacağı tüm reklamları görebilir, istediğiniz reklama güvenle tıklayarak hedef sayfayı açabilirsiniz. Unutmayın ki kendi sitenizdeki reklamlara normal şekilde tıklamanız AdSense kurallarına aykırıdır.
Paranızı nasıl alacaksınız?
Kazancınız 100 doları geçmediği sürece Google'dan ödeme alamıyorsunuz. Bakiyeniz 10 USD'yi aştığı zaman yazışma adresinizi doğrulamak için size mektupla bir PIN kodu gönderilecek. 100 USD'ye ulaştığınızda paranızı alabilmeniz için postayla alacağınız bu PIN kodunu mutlaka hesabınıza girmeniz gerekiyor.
AdSense, Türkiye'ye iki türlü ödeme yöntemi sunuyor: EFT (Elektronik Fon Transferi) veya çek yoluyla ödeme. Eskiden yalnızca çek yöntemi geçerli olduğu için oldukça fazla uğraşmak, beklemek ve masraf yapmak zorunda kalıyorduk. Yeni kullanıma açılan EFT yöntemi ise oldukça zahmetsiz: Banka hesap bilgilerinizi AdSense'e kaydediyorsunuz ve bakiyeniz 100 doları aştığında paranız banka hesabınıza yatırılıyor. Paranız, hesap bakiyenizin 100 dolara ulaştığı ayın sonundan yaklaşık 30 gün sonra gönderiliyor. Örneğin 18 Mart'ta kazancınız 100 USD'yi geçerse, Mart ayı kazancınız 20 – 25 Nisan arasında incelenerek onaylanacak ve birkaç gün sonra paranız gönderilecektir. Tüm bu aşamaları AdSense arayüzündeki Hesabım > Ödeme Geçmişi sayfasından kontrol edebilirsiniz.