İnternet sitesi açmak isteyenlerin ihtiyacı olan birkaç şeyden biri, web hostingtir. Web hosting, web sitelerinin barındığı yer anlamına gelir. İnternet sitelerinin içeriğinde bulunan yazıların, resimlerin ve videoların, ziyaretçilerin ulaşabileceği bir yerde tutulmasıdır.
Web Hosting nedir? Web Hosting nereden alınır? Fiyatları nelerdir? Web Hosting paketleri özellikleri nelerdir?
Web Hosting hakkında merak ettiğiniz her şeyi, Turhost farkıyla burada bulabilirsiniz. Sözü fazla uzatmadan, merak ettiğiniz konulara geçelim. Anlatımlarımız giriş seviyesinde olacaktır. Çünkü daha profesyonel olanlar, zaten burada anlatılanları çoktan öğrenmiş ve hosting seçiminde nelere dikkat etmesi gerektiğini kavramıştır.
Web Hosting nedir?
Hosting, İngilizce bir kelimedir. Fakat evrensel bir hal almıştır. Türkçe anlamı barındırma demektir. Yani web sitelerinin barındığı yer olarak tanımlayabiliriz. Ancak kavram olarak, hosting kelimesini kullanacağız.
Web hosting; kurumların, kuruluşların ya da bireysel kullanıcıların, web sitelerini ya da web uygulamalarını barındırdığı yerdir. Şöyle bir örnekle daha açıklayıcı olacaktır.
Örneğin; elinizde çeşitli giyim ürünleri var. Bunları satmak istiyorsunuz. Fakat bunun için size bir dükkan lazım. Dükkanı tutup, iç dekorasyonunuzu bitirdikten sonra ürünlerinizi raflara yerleştirip, tabelayı asarak satışa başlamalısınız. Burada;
- Dükkanın ismi: Alan adı (Domain)
- Dükkan: Web Hosting
- İç dekorasyon ve raflar: Web site tasarımı
- Ürünler: Site içeriği Tüm bunlar bittikten sonra dükkanınızda yapılan kredi kartı ödemelerindeki müşteri kart şifresinin başka müşteriler tarafından görünmesini istemiyorsanız sitenize bir güvenlik sertifikası (SSL) almanız işletmenizin güvenirliğini arttıracaktır. Bu işletmenizin Google'da üst sıralara çıkmasını da sağlayacaktır. Bir işletme için güven her şeydir.
Sunucu (Server) nedir?
Bilgisayar ağlarında web sitelerinin içeriklerini saklayan, istemci adı verilen ziyaretçilerin, istediğinde bu bilgilere ulaşmasını sağlayan bilgisayarlara verilen isimdir. Sunucuları, bilgisayar kasası gibi düşünebilirsiniz. Fakat aynı anda binlerce, hatta yüzbinlerce kişiye bilgi akışını sağlayabildiğini düşünürsek, bilgisayar kasalarından çok çok daha yüksek bir performansa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Web sunucusu, e posta sunucusu, Proxy sunucusu, veritabanı sunucusu gibi çeşitleri vardır.
Datacenter (Veri merkezi) nedir: Yukarıda bahsettiğimiz sunucuları içerisinde bulunduran depolardır. Burada kullandığımız depo tabiri sanal değildir. Sunucuların bir nevi bilgisayar kasası olduğunu söylemiştik. İşte bu kasaların bulunduğu yerlere veri merkezi yani datacenter denir. Veri merkezlerinde güvenlik, güçlü elektrik, yüksek hızlı internet, ileri teknoloji gibi etmenler bulunmalıdır. Veri merkezlerinde yaşanan kesintiler, o firmadan hizmet alan tüm kullanıcıları etkilemektedir.
Not: Bir internet sitesi açmak istiyorsanız, ilk olarak domain (Alan adı) satın almalısınız. İstediğiniz alan adını kampanyalı olarak satın alabilirsiniz. Alan adını satın aldıktan sonra, Turhost hosting sayfasından istediğiniz web hosting satın alma işlemini ve gerekli dns yönlendirmelerini sağlayarak, istediğiniz web sitesinin kurulum aşamalarına geçebilirsiniz. Alan adı seçme ve satın alma konusunu, daha ayrıntılı ele alacağız.
Kurumsal web hosting nedir?
Kurumsal web hosting, kurum ve kuruluşlar için sağlanan yer sağlayıcı hizmetidir. Kurumsal firmalar; güvenlik, hız, güç, kapasite, güvenli ve sağlıklı e-posta hizmeti gibi konularda beklentilerini yüksek tutarlar. Bu sebeple, yüksek kaynaklı sunucularda barındırılmaları gerekmektedir.
Paylaşımlı web hosting nedir?
Shared web hosting olarak isimlendirilen paylaşımlı web hosting; tek bir sunucunun, belirli limitler halinde bölünerek, birden çok kullanıcıya pay edilmesiyle oluşan hosting türüdür. Her web sitesi için; belirli bir web alanı, aylık web trafiği, e-mail hesabı, FTP hesabı ve veritabanı limiti belirlenir. Bu limitler dahilinde sorunsuz olarak internet sitesi görüntülenir. Fakat limit aşımı olması durumunda hesabı suspended (durdurma) edilir. Ram ve Cpu kullanımı, aynı sunucu üzerinde bulunan tüm siteleri ilgilendirmektedir. Tek bir sitenin bile limitleri aşması, diğer siteleri de olumsuz etkileyecektir. Diğer hosting çeşitlerine göre daha ucuz olması, yeni başlayanlar için ideal olmasını sağlar.
Paylaşımlı hostingi, bir öğrenci evi gibi düşünebilirsiniz. 100 m2 bir evde 10 kişi kalırsa, herkesin 10 m2 alanı olur. Eğer içlerinden herhangi biri bu 10 m2'lik alanı aşarsa, diğerinin alanına girmiş olur ve ona hareket alanı bırakmaz.
Paylaşımsız web hosting nedir?
Paylaşımsız web hosting dediğimiz konu, aslında sanal sunucudur. VPS ve VDS olmak üzere iki çeşittir. Burada tek patron sizsiniz. Limitleri kendiniz belirleyebilirsiniz. Biraz önce bir öğrenci evi örneği vermiştik. Bu 100 m2 evde tek başınasınız. İstediğiniz gibi hareket etmekte özgürsünüz.
Wordpress hosting nedir?
Wordpress kullanacaklar için özel olarak hazırlanmış ve Wordpress alt yapısı ile %100 uyumlu çalışan hosting türüdür.
Linux işletim sistemi ve cpanel yönetim paneli ile birlikte gelir.
Reseller hosting nedir?
Genellikle küçük hosting firmaları tarafından tercih edilse de, birden çok web sitesi sahibi olanların da tercih ettiği bir seçenektir. Belirlenen limitler dahilinde, içerisinde birden fazla web sitesinin barınmasını sağlayan hosting çeşididir.
Web hosting paketleri nelerdir?
Bir web hosting firması (yer sağlayıcı firma), web sitelerinin internette görünür olması için gerekli altyapıyı ve teknolojileri sağlar. Tüm bunları yaparken, belirli bir hizmet bedeli alırlar. Her hosting markasının kendisine göre bir hizmet ve fiyat politikası vardır. Bu kıstaslara göre çeşitli paketler belirlenir ve müşterilerine sunulur.
Wordpress hosting paketi, Linux hosting paketi, Windows hosting paketi, Reseller hosting paketi gibi paketler bulunmaktadır.
Web hosting paketi nasıl seçilmeli?
Eğer ilk kez bir web sitesi açacaksanız, başlangıç için en düşük paketi seçebilirsiniz. Çünkü istediğiniz zaman, sahip olduğunuz web hosting özelliklerini yükseltebilirsiniz. Başlangıç için; 1 GB Ssd disk, 10 GB aylık trafik, 1 GB ram size yetecektir. Eğer web siteniz ziyaretçi almaya başlar ve hızınızda bir yavaşlama olursa, hosting şirketinizin müşteri temsilcisi ile görüşüp, daha iyi bir hostinge geçiş yapabilirsiniz.
Web hosting fiyatları ne kadar?
Web hosting fiyatları; hosting şirketlerinin verdiği hizmet, kalite, teknik destek, site yedekleme gibi özelliklere göre değişkenlik gösterir. Fakat ortalama aylık 1$ ile 10$ arası olduğunu söyleyebiliriz.
Web hosting satın almadan önce nelere dikkat edilmelidir?
İnternet sitesi barındırma hizmeti, yani web hosting hizmetini satın almadan önce, bazı araştırmalar yapmanız gerekiyor. Özellikle chip.com.tr gibi forum sitelerinde yazılan yorumları ve şikayetim var gibi şikayet sitelerinde yazılan mesajları okumalısınız.
Referanslar: Elbette herkes çeşitli bahaneler öne sürmektedir. Fakat genel olarak yapılan yorumlar, size bir yol gösterecektir. Bir firma hakkında çoğunlukla olumlu yorumlar yapılıyorsa, o hosting firması seçenekleriniz arasında bulunsun.
İşletim sistemi: İşletim sistemi denildiğinde aklınıza kesinlikle Windows gelecektir. Ancak hosting'lerde durum biraz farklı. Eğer internet sitenizin alt yapısı asp dilinde kodlandıysa, Windows hosting uygun bir seçim olacaktır. Fakat php dilinde kodlandıysa, o zaman Linux hostingi seçmelisiniz.
Harddisk: Evde kullandığınız bilgisayarlardan aşinasınızdır. Harddiskiniz ne kadar büyük olursa, istediğiniz dosyaları saklamak o kadar kolay olur. Aynı şey hosting için de geçerlidir. Özellikle görsel ağırlıklı web sitesi açacaklar, HDD kapasitesini önemsemelidirler. Bunun yanında Harddiskin veri yazma ve okuma hızı site hızınızı birebir etkileyen bir faktördür. Bu sebepten dolayı mutlaka %100 SSD disk üzerinde çalışan bir hosting hizmeti seçmelisiniz.
Sitenizin trafiği: Eğer sitenize gelen ziyaretçi sayısı yüksekse, trafik kotası yüksek bir hosting paketi tercih etmelisiniz. Aksi halde siteniz ilk önce yavaşlayacak ve daha sonra limitleri aştığı için geçici süre sistem tarafından askıya alınacaktır. Bu tür durumlar ile karşılaşmamak için doğru paket seçiminde her zaman hosting firmasından destek alabilirsiniz. Ancak yeni başlıyorsanız, bu konuda endişelenmenize pek gerek yok. Sitenize Google Analytics, Yandex Metrica gibi sayaçları ekleyerek ziyaretçi sayısını takip edebilir, ona göre paketinizi belirleyebilirsiniz.
E posta hesabı: Alan adınızın uzantısından kaç adet eposta hesabı açacağınızdan eposta kotasında kadar yapacağınız seçimler eposta hizmeti için önemlidir. Eposta hizmetleri genel olarak 250 MB kota ile gelmektedir. Standart eposta hizmetinden farklı bir ihtiyacınız var ise doğru eposta hizmeti seçimi için mutlaka hosting servis sağlayıcınız ile görüşmelisiniz.
Teknik destek: Hizmet alacağınız firmanın hızlı ve etkili bir teknik destek hizmeti sunması gerekir. Bunun için de, kendisini ispatlamış, marka değeri olan ve tanınmış bir firmadan hizmet almalısınız.
Free web hosting, adından da anlaşılacağı gibi ücretsiz host hizmetidir. Bazı firmalar, ücretsiz web hosting hizmeti sunduklarını söyleyerek, kendi reklamlarını yaparlar. Reklam konusunda oldukça iyi bir taktik. Fakat kesinlikle gerçekleri söylemezler. "Ucuz etin yahnisi tatsız olur" sözünden de anlaşılacağı gibi, ücretsiz web hosting hizmeti almak, kesinlikle sizin beklentilerinizi karşılamayacaktır. Aylık 5 TL'ye kendinize ait bir host almak, ücretsiz host hizmeti alanlara göre sizi bir adım öne çıkaracaktır.