Arabalarda sensörleri test etmek her zaman kolay bir işlem değil. Örneğin yeni 2019 Volvo V60'da, Oncoming Lane Mitigation (Gelen Şerit Kaçınma) olarak adlandırılan yeni bir teknoloji bulunuyor ve bu teknoloji, önünüzdeki yolu tarayarak direkt olarak size doğru gelen arabaları fark edebiliyor. Eğer gerekli olursa fren sistemi devreye giriyor ancak bunun iyi bir test senaryosu olmadığı söylenebilir.
Bununla beraber, teknolojinin hem avantajı hem de dezavantajı sayılabilecek özelliği olan sürekli gelişim sayesinde sensörler artık eskiye çok daha iyi çalışıyorlar ama aynı zamanda da sürekli gelişim halinde bulunuyorlar. Günümüzde mükemmel bir araba sensörü bulunmuyor ve bunun kanıtını ciddi kazalara yol açan bazı otonom sürüş teknolojilerinde görebiliyoruz.
Ayrıca V60'ta sensörlerin biraz daha farklı – ve daha yüksek hızlarda – çalıştığı da söylenebilir. Volvo, Pilot Assist özelliğini 2015 yılında 2016 Volvo XC90 ile sunduğu sırada, otonom yönlenme ve adaptive cruise özelliklerini kullanabilmek için 50kmph hızının altında olmanız ve bir başka arabayı takip ediyor olmanız gerekiyordu. Bu özellik, dur-kalkların çok yaşandığı trafik durumları için sunulmaktaydı.
V90 ile önünüzde araba olması gerekmiyor ve 130kmph hızına kadar bu özellikleri aktif edebiliyorsunuz. Volvo Pilot Assist yazılımının ikinci nesli ile beraber sistem yeni özellikler kazandı ve bunların testi çok daha kolay yapılabiliyor. V60'ta ise otonom sistemler tüm normal hızlarda kullanılabiliyor.
Tabi ki bunların tamamen yeni bir özellik olmadığı söylenebilir. Tesla uzun bir süredir bu özellikleri sunuyor ve Cadillac'ın Super Cruise özelliği de benzer bir şekilde çalışıyor.
Oncoming Lane Mitigation özelliğinde araç, sürekli olarak gelen şeritleri yaklaşan bir araba için tarıyor. Eğer iki şeritli bir yolda gidiyorsanız ve karşı şeritten bir araba size doğru gelirken sizin şeridinize geçiyorsa, V60 otomatik olarak fren yapmaya başlıyor.
Ayrıca Volvo, sürekli olarak yazılım güncellemesi yapmadığını ve gerçek sürücü verilerini kullanmadığını da belirtiyor. Başka bir deyiş ile burada yaşanan şey, donanımın kendisinin gelişmesi.
Sensörlerin daha ucuz ve daha yaygın olması ile beraber bu verileri kullanan algoritmalar da gelişiyor. Biz zamanlar sadece en üst seviye lüks araçlar en iyi LIDAR sensörlerini kullanarak diğer arabaları algılayabiliyorlardı. Şimdi ise bu sensörler o kadar yaygın ki, bütçe dostu arabalarda bile bulunabiliyorlar.
Bunun yanı sıra, V60'ın önünüze bir yaya, bir başka araba veya büyük bir hayvan çıktığında fren yapabildiğini de belirtmekte fayda var. Bu güvenlik özellikleri, insanların aksine arabaların sürekli tam dikkat durmaları ile yolları daha güvenilir yapma yolunda önemli adımların arasında yer alıyor.