Alman medyasının haberine göre, Cariad adlı bir Volkswagen yazılım yan kuruluşu, 800.000 EV sahibini ifşa eden büyük bir veri sızıntısı yaşadı. Sızıntı, hareket verileri ve iletişim bilgileri de dahil olmak üzere kişisel bilgilerin aylarca çevrimiçi kalmasına izin verdi.
Buna VW, Seat ve Audi tarafından üretilen 460.000 araç için kesin konum verileri de dahildi. Raporlara göre, bilgilere Amazon bulut depolama platformu üzerinden erişilebiliyordu. Burada olumlu bir nokta var. Cariad, mevcut olmasına rağmen, hiçbir kötü niyetli aktörün ifşa edilen verilere erişmediğini söylüyor. İyi niyetli bilgisayar korsanlığı derneği Chaos Computer Club (CCC), sızıntıyı 26 Kasım'da fark etti ve şirkete haber verdi.
Alman basın ajansı DPA tarafından incelenen bir açıklamada VW, hatanın o zamandan beri düzeltildiğini ve bu nedenle bilgilere artık erişilemediğini söyledi. Ayrıca şirket, sızıntının yalnızca konum ve iletişim bilgileriyle ilgili olduğunu, parolaların ve ödeme verilerinin etkilenmediğini belirtti. Başlangıçta yalnızca çevrimiçi hizmetlere kayıtlı belirli araçların risk altında olduğunu ve "verilere çok karmaşık, çok aşamalı bir süreçte erişildiğini" belirtti.
Otomobillere antivirüs kurmak...
Modern araçlar giderek daha fazla çevrimiçi hale geldikçe bu onları sayısız yeni riske açıyor. Geçtiğimiz yıl, viral bir TikTok meydan okuması Hyundai kullanıcılarına araçlarını nasıl hack'leyeceklerini öğretti ve bunun sonucunda bir düzineden fazla kaza ve sekiz ölüm meydana geldi. Yani artık telefonlarımızı, tabletlerimizi ve bilgisayarlarımızı antivirüs yazılımlarıyla koruduğumuz gibi otomobillerimize de antivirüs kurmak zorunda kalabiliriz.